S teplotou v pivnici pre víno a jablká mám podobné problémy, napriek tomu, že je z 80% zapustená do zeme a odkrytá časť je zaizolovaná polystyrénom a primurovkou. Pokiaľ nie je pivnica hlboko pod zemou, stabilnú teplotu bez väčších výkyvov neudržíte. Napriek vysokej vlhkosti jablká hnijú v minimálnej miere. Zabezpečil som totiž nútenú podtlakovú ventiláciu pomocou 15- watového ventilátora spínaného obyčajnými zásuvkovými spínacími hodinami z marketu. Vlhkosť elektronike už roky nevadí. Stačia mi 2 otvory- PVC rúry priemeru 110 mm- spodný prívodný a vrchný s ventilátorom. Aj keď máte v pivnici viacero "vetracích" rúr, vzduch sa nehýbe, ventilácia je pasívna a vytvárajú sa podmienky pre hnilobu a plesne.
Pálené vápno na výrobu haseného sa dnes v stavebninách ťažko zháňa. Na vylíčenie omietky v pivnici som použil suspenziu vápenného hydrátu a zatiaľ náter už 3 roky drží. Pozor na mráz, ten sa s vlhkým vápnom nemá moc v láske.