|
Najlepšie slivky, 15.11.2010 Váš poznatek stojí za zamyšlení, protože já jsem zde publikoval nevysvětlitelné odumírání spodních větévek na JOJO, které jsem si neuměl vysvětlit. Prostě na jaře nevyraší a rostlino-lékařská správa určila jako příčinu "monília laxa". Bylo... celý příspěvek > |
|
Najlepšie slivky, 14.11.2010 Slivka
JOJO
Plod : stredne veľký, sladkokyslý, oddeliteľný od kôstky
Zrenie : pol. VIII. (samoopelivý)
Prostredie : aj do vyšších oblastí
Nároky : absolútny rezistent voči šárke
Pôvod : Nemecko
Zdroj: Plantex
Že by nás jeden z největších... celý příspěvek > |
|
|
|
Najlepšie slivky, 14.11.2010 Zlyhaly Čačanská (odumírání větví a tvorba metlovitých jednoletých výhonů), Valjevka (silná šarka), Stanley)moníliové odumíraní větví a taky silné napadení plodů a následně obtížná tvorba koruny) ale Jojo celkem ujde akorát jej ničí (občas) ... celý příspěvek > |
|
Jak úspěšně zasít jadérka/semena jabloní, 8.11.2010 Stratifikace u jabloní je 80 až 100 dní. Co je důležité je hloubka budoucího výsevu. U jiných ovocných dřevin je to jiné. U jabloní 1 až 1,5 cm do hloubky. Příroda to má tak zařízené aby pod stromem nevyklíčil prales, tak jenm nějaký zlomek promile... celý příspěvek > |
|
Správné uskladnění jablek, 8.11.2010 Dlouhodobě skladovat jablka znamená.
- ve správnou dobu je očesat a co nedříve do skladu
- méně vhodná pro skladování jsou plody nadměrné velikosti
- druhojakostní neskladujeme
- optimální teplota skladu +1 až +4°C
- relativní vlhkost 85 až... celý příspěvek > |
|
Poraďte prosím, co je to za hmyz, 5.11.2010 Zkuste na google zadat "jepice" a hned jsou tam i obrázky, zda to není ono. |
|
Poraďte prosím, co je to za hmyz, 5.11.2010 Patrně se jedná o blanokřídlý hmyz, kterému jsem říkali v hantýrce "lokátorová" moucha. Hodně se vyskytuje i v laboratořích nebo tam kde je hodně elektriky. Mám to ale krátký život a pak je toho všude napadaného. |
|
Valjevka, 1.11.2010 Letos dozrálo několik plodů a celkem se jim nedá nic chuťově vytknout. Ale u mne je tlak šarky veliký a i ta druhá má na listech šarku. Jinak co mne vadí je divná tvorba koruny a to dlouhé šlahounovité větve. |
|
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 29.10.2010 Ano je to tak, dokonce se dívám do knihy a vidím, že schopnost probuzení pupenů (%) je podle kutivarů rozdělena do 5-ti tříd. Velmi nízká až potom velmi vysoká. A platí zásada, čím více se má schopnost probudit, tím menší až žádné budou přírůstky... celý příspěvek > |
|
Ako znicit krtka a hryzca vodneho, 29.10.2010 Hryzce jde chytit do pasti, krtka ne. Mám na kontě nejmíň 15 hryzců chycených do pasti sklopné. Je to jako na myši ale je větší a plechová. Odkopnout zeminu a před ústí díry těsně zapravit past, která nejde obejít. Návnada není třeba. Bude-li past... celý příspěvek > |
|
|
|
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 27.10.2010 Letos udělám pokus s "barborkou" alespoń 60 cm dlouhou a uvidím a nafotím kolik pupenů rozvine. V paneláku i když to bylo namočené ve vodě vzhledem k suchsti vzduchu se barborky obvykle nepovedly. Teď v domě, kde spíše zápasím s vlhkostí... celý příspěvek > |
|
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 27.10.2010 To srovnání s barborkami neberu. Tam je to jiné. Kořeny u nově sázeného stromku jsou narušeny a hodně ale oni nemusí živit pouze pupeny (jak barborky) ale i ostatní pletivo nebo dřevo nech tomu říkáme jak chceme, tam všude musí "kolovat... celý příspěvek > |
|
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 27.10.2010 "To Wimpi"
Chválím, naprosto přesně řečeno, co vlastně jsem neuměle řekl výše ale myslel jsem totéž. Navíc praxe mne to nevyvratitelně potvrdila. |
|
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 26.10.2010 S takovýto názorem nemohu souhlasit. Jakmile se začnou pupeny nalévat u nově posazeného stromku, tak je pozdě. On už přetím "rozhodl" kolik pupenů utáhne a zvolí ty ke konci větví. Marně budete čekat, že se nalévají pupeny v počtu třeba... celý příspěvek > |
|
Řezat třešeň po výsadbě na podzim?, 25.10.2010 Někdy jsem stromky "říznul" už v prodejně aby ty vyšší tvary jsem snáze převezl autem ale s vidinou rezervy, že to na jaře přikrátím ještě o 5-8 cm níže, ostrým nožíkem a na správný pupen. Je pravdou, že občas se mne u peckovin stalo, že vzorně... celý příspěvek > |
|