|
Rajčatový hokus pokus - plísni navzdory, 13.7.2018 13.7.18 Tři dny, které měly být podle předpovědi deštivé, poskytly jen minimum vláhy. Přesto jsem měl plachtu nataženou na konstrukci. Nejspíš úplně zbytečně, kontrolní skupina je stále nedotčená. Ale jistota je jistota. Přerostlé zálistky stále... celý příspěvek > |
 |
Rajčata 2018/2, 12.7.2018 Hodnocení mých nových odrůd na stupnici 1 - 10 s možností desetinných čísel (vyzrálá Start = 10, marketové rajče za 40Kč kilo v lednu = 0):
Crimson Crush (tyčkové, zatím neověřeně plísniodolné): poměrně masité rajče s plody 100 - 150g, méně... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Nejspíš plíseň narajčatech - postříkat nebo zlikvidovat?, 9.7.2018 Přesně. Ta základní otázka zní: Je celkově rostlina zdravá? Pokud ano, neřešit. A když ne, lze to docela snadno rozeznat. Pak je třeba něco podniknout. Do té doby jim říkám: "Holky, už jste dospělé, tak se starejte.":-)
Milan HP |
 |
Černé fleky na listech rajčete, 9.7.2018 A uvažoval jste také o možnostech, že rostlinám něco chybí? Mám totiž dojem, vlastně zkušenost, že se děsně bojíme plísní a baktérií, ale příčina žloutnutí listů a i jiných patálií může být v tom, že jim nedáváme, co potřebují. Eventuelně že nějakou... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - plísni navzdory, 8.7.2018  8.7.18 Ukázalo se, že to, co jsem považoval za nákazu na balkóně, je vlastně suchá hniloba rajčat. Způsobuje ji nedostatek vápníku, takže přihnojuji Sensi Calem. Tímto děkuji všem, kteří mi stanovili diagnózu. Rozhodně se to nešíří, ale moc zlepšení... celý příspěvek > |
 |
Nejspíš plíseň narajčatech - postříkat nebo zlikvidovat?, 7.7.2018 Podle vzhledu i podle okolností - počasí a nepoškozené plody - lze s velmi vysokou pravděpodobností říct, že to není plíseň bramborová. Dokonce bych to netipoval ani na alternarii.
Pěstování rajčat v nádobách má svůj chronický neduh: v omezeném... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti s Mountain Magic - podělme se, 4.7.2018 Miku, to byl jen takovej okamžitej nápad s tou souvislostí mezi geny plísniodolnosti a klíčivostí. Upřímně řeknu, že tomi sám moc nevěřím, protože mi to jaksi nejde logicky do souvislosti. Tak jsem trochu provokoval a čekal nějaké odlišné reakce. No,... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti s Mountain Magic - podělme se, 2.7.2018 Miku, měl jsem s klíčením také obrovské problémy. Ze 7 vysetých semínek vyšla jen 3 dobře a jedno velmi slabě. Reklamoval jsem to u Thompsonů a dostal náhradu nových 10 semínek. Ta stará byla do konce roku 17, tedy vlastně po záruce - sil jsem první... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti s Mountain Magic - podělme se, 2.7.2018 Na vlákně o křížení se rozvinula debata o této odrůdě. Určitě je mezi vámi někdo, kdo má s MM zkušenosti. Nenechte si je, prosím, pro sebe. Pro přehlednost uvádím texty předešlých příspěvků.
1. Jen přemýšlím o kolik více je nestabilní má... celý příspěvek > |
 |
Křížení rajčat - nová zábava, 2.7.2018 Díky moc. To jsou pro mne skvělé zprávy. Už se mi červenají, tak se mám na co těšit. 30 metrů je "průkazně blízko". A navíc to potvrzuje i mou nedůvěru ve spolehlivost postřiků. Na oplátku poskytnu zkušenosti s Crimson Crushem, tedy až je budu mít.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Křížení rajčat - nová zábava, 1.7.2018 Miku, a vy máte ověřené, že Mountain Magic je opravdu plísniodolný? Ptám se jen proto, že já to teprve ověřuji a obávám se (?), že se mi to letos kvůli počasí nepovede. A máte nějaké zkušenosti s Crimson Crushem? To je ta moje druhá plísniodolná... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - plísni navzdory, 1.7.2018 Přesně: hnojil jsem granulovaným hnojem do zásoby při přesazení a možná trochu přepísk. A teď pravidelně-nepravidelně dodávám na střídačku Kristalon růst (Ca/N říká návod) a plod (ostatní prvky). Ale v tom případě Kristalon růst je nesmyslná... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - plísni navzdory, 30.6.2018 Díky, Vladimíre. Mám pocit, že se s tím vápníkem potýkám od samého začátku. Teď jsem ale zjistil, že si to ty rostliny dokázaly zapouzdřit, takže je to suché - přesně jak říkáš - a nikam se to nerozebíhá. A není na tom ani ten černý povlak spór jako... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - plísni navzdory, 30.6.2018 30.6.18 Dlouhodobá předpověď říká, že příští déšť v naší oblasti bude tak za 10 dní. Shrnul jsem tedy plachtu a dopřávám svým svěřencům sluníčko. Zalévám viz výše. Vedou si dobře, 12 rajčat je v různých stádiích zrání a i mnoho dalších už... celý příspěvek > |
 |
Rajcata - bile zilnate skvrny na listech, 29.6.2018 Přesně tohle se objevuje i na mých rajčatech na obou balkönech. Ne všech, ale bez rozdílu odrůd. Zatím jsem to nezaznamenal na zahradě u chalupy (570 mnm). Vznesl jsem dotaz na vlákně Světlé cik-cak linie.... Někdo mi to tam identifikoval, je to... celý příspěvek > |
 |