Zkušenosti s Mountain Magic - podělme se



Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?)
2.7.2018 23:04

Miku, měl jsem s klíčením také obrovské problémy. Ze 7 vysetých semínek vyšla jen 3 dobře a jedno velmi slabě. Reklamoval jsem to u Thompsonů a dostal náhradu nových 10 semínek. Ta stará byla do konce roku 17, tedy vlastně po záruce - sil jsem první 7.1.18 (to ale není asi ten problém). Ta nová jsou do konce roku 2020, tak snad budou úspěšnější. Naštěstí jsem úspěšně nařízkoval to první silné, takže mám venku 10 rostlin celkem. Ta mateř si vede ze všech nejlíp, co do počtu plodů i červenání, ale řízky nejsou o moc pozadu. Dva semenáčky seté 15.3. se s nimi nedají zatím srovnat, ale nejspíš to doženou. Budu srovnávat úrodu na všech třech. Zvěřejním na konci sezóny.

Napadá mne, zda ty geny odolnosti nemohou způsobovat problém s klíčením. Nejsem teoreticky moc v obraze, ale ono je vždycky něco za něco. Co vy na to?

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 2.7.2018 22:51, zobrazeno: 4200x

Na vlákně o křížení se rozvinula debata o této odrůdě. Určitě je mezi vámi někdo, kdo má s MM zkušenosti. Nenechte si je, prosím, pro sebe. Pro přehlednost uvádím texty předešlých příspěvků.

1. Jen přemýšlím o kolik více je nestabilní má odrůda oproti Vašemu hybridu. Například co se týče odolnosti k plísni, mohu dojít ke stejným poměrům a číslům jako uvádíte. 

Odolnost k plísni se ve špatné roky nebo na špatném stanovišti dá docela dobře poznat - pokud nestříkám tak vidím příznaky na listech i plodech. Minulý rok mi rajčata Mountain Magic (které jsou spolu s Mountain Merit, Crimson Crush aj. uváděna jako plísni odolná) vydržela do pozdního podzimu prakticky bez známek choroby. Rajčata od 2 sousedů to zabalila kvůli plísni už o měsíc a půl dříve. Předchozí roky mi pravidelně rajčata v září odešla. Proto jsem se také vydal do tohoto pokusu, Mountain Magic mě přesvědčil o svých kvalitách. Kdyby se plíseň některý rok neprojevila, posbírám semínka z více rostlin a budu čekat na selekci na další roky. V té knize od šlechtitelky Carol Deppe kterou jsem Vám dříve poslal jsou výpočty procentuálního zastoupení odolných genů a rozhodně nemá cenu házet flintu do žita pokud se některý rok plíseň neprojeví.

Proč s podobnou věcí nepřišla některá univerzita nebo někdo jiný, nevím. Pro mě je to pokus, stejně jako pro Vás vyšlechtění odrůdy, stejně jako pan Milan HP dělá své pokusy. Je to zábava a možná z toho vzejde i něco užitečného...

2. Co mi trochu vrtá hlavou je, že Mountain Magic obsahuje 2 různé geny rezistence proti plísni bramborové. Tam se ono procentuální rozložení genů bude dále dělit. Tedy i v letech kdy se plíseň projeví, budu zřejmě muset vzít semena ode VŠECH odolných rostlin, abych náhodou nepřišel o rostliny, které mají oba geny a neponechal si jen ty, které mají jen jeden (a i s ním se ubránily v tomto roce plísni)

Oba Mike Dundee 1.7.

3. Miku, a vy máte ověřené, že Mountain Magic je opravdu plísniodolný? Ptám se jen proto, že já to teprve ověřuji a obávám se (?), že se mi to letos kvůli počasí nepovede. A máte nějaké zkušenosti s Crimson Crushem? To je ta moje druhá plísniodolná odrůda. MM je spíš koktailové, ale CC vypadá jako hodně velký slicer. Určitě jste je ochutnal - tedy MM - jaká jsou? No, už brzy je ochutnám sám: obě odrůdy už vesele červenají.

Ale jejich plísniodolnost je pořád neprokázaná, tedy u mne: i kontrolní skupina je zdravá jako řípa (Vitador, Bonset, Start). Možná, že to přijde později, Uvidíme. Ale ať tak či tak, na jejich stabilizaci si netroufám. Klobouk dolů.

Milan HP 1.7.

4. Milane, ověřené to mám (neprůkazným) způsobem jaký jsme popsal kousek nahoře v příspěvku z 1.7.2018 0:20. Ještě bych k tomu dodal že první soused měl rajčata více druhů asi 30m od mých, stříkal a stejně mu to po deštích v září odešlo. Můj lán MM byl i více na husto, neodstraňoval jsem spodní listy. Já osobně jsem ten rok žádná "klasická" rajčata nepěstoval, ale předpokládám že 30m není pro plíseň žádná překážka. Měl jsem ještě další odrůdy plísni tolerantní (kde se plíseň projeví např. jen na pár listech, ne na plodech - Losetto, Matt's Wild). Mountain Magic byly z těchto 3 v říjnu v nejlepší kondici. Odolaly i lehkým přízemním mrazíkům v říjnu (ostatní se už nedaly jíst, zbyla z nich taková nechutná kaše, zatímco MM asi díky tlustší slupce pořád byly chuťově dobré). Jinak rajčata byly velikosti na půli mezi klasickým Start a koktejlovým, mně ta velikost vyhovovala. Hlavně z těch plísni odolných co jsou na trhu dozrávají nejdříve (tuším 65-70 dní) a podle recenzí z nich měly mít nejlepší chuť, což mohu potvrdit, chuťově byly hodně dobré a sladké. Jen na sušení moc vhodné nebyly.

Mike Dundee 1.7.

5. Díky moc. To jsou pro mne skvělé zprávy. Už se mi červenají, tak se mám na co těšit. 30 metrů je "průkazně blízko". A navíc to potvrzuje i mou nedůvěru ve spolehlivost postřiků. Na oplátku poskytnu zkušenosti s Crimson Crushem, tedy až je budu mít. Nasázel jsem je střídavě vedle sebe do jediné řady, abych je mohl porovnat. Listy pro jistotu mírně probírám. Obě odrůdy jsem naklonoval, takže ze 3 MM mám 10 rostlin. Kdyby ten váš pokus nevyšel, můžu 3 MM semínka poskytnout. Stejně tak CC. Tam byli velkorysí: místo 10 jich bylo v sáčku přes 25. A já koupil dva. A CC už taky červenají, takže mají podobné DTM jako MM.

Tlustá šlupka mi nevadí: nevím proč, ale mám ji na všech tyčkových odrůdách, které mám. I na Startkách a Stupicích. Až je budu nakládat, stejně je oloupu. Ale proč nejsou vhodné na sušení? Moc šťavnaté? Nebo moc malé?

Milan HP 1.7.

6. Uvidíme oba dva letos :-) Co je ještě zvláštní - z loňska mi zbyl 1 balíček originálních MM, který jsem daroval otci. Semínka byly uzavřeny v celofánu, skladované spolu s ostatními a letos mu nevyklíčilo ani jedno (jiné druhy ano). Na sušení nejsou vhodné kvůli šťavnatosti - zkoušel jsem, ale v sušičce to docela dost seschlo, šťáva rajče přilepila k platům a ve výsledku toho bylo velmi malé množství. Na sušení jsou vhodnější nějaká masitější rajčata. A omlouvám se panu Vladimírovi že mu tady plevelíme diskusi asi bychom se měli přesunout jinam :-)

Mike Dundee 2.7.

Což tímto činím.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 2.7.2018 23:04

Miku, měl jsem s klíčením také obrovské problémy. Ze 7 vysetých semínek vyšla jen 3 dobře a jedno velmi slabě. Reklamoval jsem to u Thompsonů a dostal náhradu nových 10 semínek. Ta stará byla do konce roku 17, tedy vlastně po záruce - sil jsem první 7.1.18 (to ale není asi ten problém). Ta nová jsou do konce roku 2020, tak snad budou úspěšnější. Naštěstí jsem úspěšně nařízkoval to první silné, takže mám venku 10 rostlin celkem. Ta mateř si vede ze všech nejlíp, co do počtu plodů i červenání, ale řízky nejsou o moc pozadu. Dva semenáčky seté 15.3. se s nimi nedají zatím srovnat, ale nejspíš to doženou. Budu srovnávat úrodu na všech třech. Zvěřejním na konci sezóny.

Napadá mne, zda ty geny odolnosti nemohou způsobovat problém s klíčením. Nejsem teoreticky moc v obraze, ale ono je vždycky něco za něco. Co vy na to?

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.224 (?), 3.7.2018 22:05

Výborná práce Milane s tím novým vláknem :-)
Loni jsem zakoupil 5 sáčků Mountain Magic (v každém 10 semínek), z toho jsem 4 použil k vyklíčení a 1 si schoval. Datumu na sáčcích jsem nevěnoval pozornost.
Z oněch 40 semínek mi loni vyklíčilo 38 rostlin, takže úspěšnost super. Takže nerozumím tomu, proč po roce již nevyklíčilo ani jedno z 10. Od té stejné firmy jsem měl i jiou odrůdu rajčete (Lizzano, které by také mělo být vůči plísni dost odolné). Kvůli nedostatku tyček loni jsem jej zkusil pěstovat až letos. Tam mi z 10 semínek vyklíčilo 8. Ze stejně skladovaného i baleného sáčku Mountain Magic ani jedno, tak nevím kde se stala chyba.
F2 generace Mountain Magic mi letos vyklíčila s úspěšností také skoro 100%. Takže nevím, vliv genů na skladovatelnost a klíčivost nedovedu posoudit, spíš bych řekl že šlo o nějakou šarži těsně před expirací na kterou jsi narazil i ty (a já s ní měl ještě loni štěstí). O důvod víc aby se můj pokus povedl a já nebyl závislý na takovýchto drahých a pochybných semínkách :-)

Jsem zvědav na tvé zkušenosti s MM a Crimson Crush.
Jinak to zmíněné Lizzano je polodeterminantní odrůda a letos moje nejranější. Má koktejlová rajčátka a před 14 dny měly první malou úrodu. Na tu jsem také zvědav - v popisech na internetu píší: "Tomato F1 Lizzano Seed: Lizzano, as confirmed by Bangor University, is the most blight tolerant variety we have seen." Tak uvidím jestli nekecají :-) Odolnost u Mountain Magic mi přijde důvěryhodnější - dá se najít poměrně složitý rodokmen, odbornou práci a je uvedeno i v literatuře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 4.7.2018 0:29

Miku, to byl jen takovej okamžitej nápad s tou souvislostí mezi geny plísniodolnosti a klíčivostí. Upřímně řeknu, že tomi sám moc nevěřím, protože mi to jaksi nejde logicky do souvislosti. Tak jsem trochu provokoval a čekal nějaké odlišné reakce. No, třeba ještě přijdou. Nejjednodušší vysvětlení je, že u Thompsonů něco proflákli (a snaží se to napravit - tu náhradu mi poslali bez cavyků, takže jsou si toho nejspíš i vědomi).

O tom Lizzanu slyším poprvé, ale poohlídnu se po něm a vyzkouším. Jsem dost skeptický vůči tomu, co říkají výrobci či prodejci, ale za zkoušku to rozhodně stojí. Třeba výjimečně nelžou. A ano, to, co říkají o MM zní mému uchu přijatelně. Uvidíme, zda letos uvidíme.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 173.17 (?), 5.7.2018 6:58

Zajímavá diskuze na Tomatoville o hybridech zde.

Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika