|
Jabloň Lucy, 24.11.2018 Ešte stále? Ja každý deň obchádzam svoje posledné Fuji. |
 |
Znáte švestko meruňky?, 22.11.2018 Mám Aprimiru, je to veľmi zlá slivka a ešte horšia marhuľa. Vlastne s marhuľou to okrem farby nemá vôbec nič spoločné. Jediné pozitívum je vysoká rodivosť a pekné vyfarbenie plodov, chuť je totálny prepadák. |
 |
|
 |
Sezona výsadby ovocný stromků začala, 22.11.2018 Dnešný výlet do Bojkovíc dopadol nasledovne: 8 ks jabloní, 2 ks dule, 2 ks jarabiny, 2 ks rakytníku. Jablone a dule posadené za hnusného počasia, viac blata mi zostávalo na gumákoch ako na lopate. Jarabiny a rakytník sú v kvetináčoch, tie musia ešte... celý příspěvek > |
 |
Holiday, 21.11.2018 To je v poriadku a ja verím, že p. Vysloužil Vám aj pošle, čo potrebujete. No očká to nebudú. Jedine vrúble. |
 |
Holiday, 21.11.2018 Chcel by som sa vás len spýtať, či by ste my na budúci rok v auguste nevedeli poslať očká niektorých jabloní?
Na túto časť skúsim odpovedať za p. Vysloužila. Očká sa poslať nedajú, tie je treba hneď použiť po odobratí z materského stromu. Poslať... celý příspěvek > |
 |
Pálenka z moštu, 21.11.2018 Ešte na margo nekvasiacich a opätovne kvasiacich muštov/rmutov. 4.11. som zakvášal 36 l jablkového muštu rozkvaseným muštom bez živnej soli. Sklenený 45 l sud, gumenný štupeľ a v ňom kvasná zátka= takmer 100%-ná istota tesnosti. Kvasinky som mal... celý příspěvek > |
 |
Které jablko považujete nyní (v listopadu) za nejchutnější?, 21.11.2018 Z hrušiek mi ostala jedine Madame Verté, aj to posledné 3 kusy. To ma privádza k myšlienke, že by som ju mal skontrolovať. Ostatné odrody sa zjedli zo stromu. |
 |
Jablkovy kvas, 20.11.2018 Nie som moc zástancom pridávania cukru do kvasov, keď to nie je nevyhnutné. Jablká Ste mali aj bez neho dosť sladké. Ak Vám nejde o kvantitu, ja by som ho tam nepridával. |
 |
Jablkovy kvas, 19.11.2018 Doteraz som nijak zvlášť neskúmal, či je samotok kvalitnejší alebo menej kvalitný ako zvyšok šťavy. Prikláňam sa k názoru p. Vysloužila, že vplyv samotoku na kvalitu výsledného nápoja je minimálna, aby ho malo zmysel oddeľovať a kvasiť zvlášť. Ani... celý příspěvek > |
 |
Jablkovy kvas meranie cukru, 15.11.2018 Zaujímavý príspevok, hlavne tá empirická časť (nerobím si srandu, oceňujem, že Ste tomu venovali svoj čas). Skúsim teda postupne reagovať.
nemyslím si, že ak použijete na odčítanie meranej hodnoty inú stupnicu na refraktometri tak bude meranie... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jablkovy kvas meranie cukru, 14.11.2018 Dnes mi celé poobedie vŕtala táto diskusia v hlave. Hoci tu padlo viacero vecných argumentov, prečo nepoužívať refraktometer na meranie cukornatosti už rozbehnutých kvasov, ja som doteraz nemal dôvod jeho výsledky spochybňovať. Pár rokov dozadu som... celý příspěvek > |
 |
Sezona výsadby ovocný stromků začala, 13.11.2018 Odrody na M9 a M26 som nepozeral, no zrejme ich bolo viac. Napriek tomu si myslím, že z tých MM106 by sa určite dali vybrať kvalitné odrody. Ja osobne by som si minimálne 3 posadil, ak by som ešte mal miesto V dnešnej dobe je totiž čoraz... celý příspěvek > |
 |
Pálenka z moštu, 13.11.2018 Viečka sú z umelej hmoty? Ak áno, dobre ich utesnite. Cukornatosť 14 je na jablká veľmi slušná, ja by som už cukor nepridával. Ak Vám to prekvasí do sucha, liehovitosť vo vykvasenom mušte by mohla byť okolo 7-8% obj. etanolu. |
 |
Sezona výsadby ovocný stromků začala, 13.11.2018 Naposledy som vyjadril nespokojnosť s ponúkanými výpestkami v Plantex Veselé. Dnes som tam zo zvedavosti po dlhšej dobe zavítal znova a bol som milo prekvapený, aspoň čo sa sortimentu jabloní týka. Viacerí z Vás zháňate odrody na podpníku MM106. V... celý příspěvek > |
 |
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?, 12.11.2018 Zaujímavé ale je, že prítomnosť plesne vo zvyšku fľaše nie je cítiť. Ak by som mal dve vzorky a jedna by bola z čistej fľaše a druhá z fľaše napadnutej plesňou, v chuti by som zrejme rozdiel nespoznal. Otázka však je, že či to čo plesne stihnú za ten... celý příspěvek > |
 |