|
Začátečník - rajčata, 1.2.2018  Živiny snad na vyklíčení nejsou tolik potřeba. Já jsem použil tradičně perlit, ve kterém mívám nejlepší výsledky. A tam živiny určitě nejsou. Namočená semínka jsem položil na povrch vlhkého perlitu a zakryl tenkým papírovým ubrouskem, přes který jsem... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - průběh, 23.1.2018 Hodně měkká voda je nejen ze sněhu, ale teče i z klimatizace, vysoušeče vzduchu apod. Topení klimatizačním přístrojem je sice v ČR málo obvyklé, ale mně to tak vyhovuje. Dneska jsem zase bezúčelně vylil 20 litrů. Sněhová voda v obci bývá mnohem... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jaký nůž na roubování?, 21.1.2018 Trochu jsme skutečně odbočili. Já obvykle používám nože k roubování určené. Na velmi tenké rouby a slabá očka i žiletku. Kdysi jsem dostal k Vánocům i očkovák pro leváky. Chvilku mi trvalo než jsem přišel na to, co je špatně. Nevyhodil jsem ho a... celý příspěvek > |
 |
Rajčatový hokus pokus - průběh, 16.1.2018 Já jsem udělal srovnání při pěstování v různé intenzitě přírodního světla. Stejná semínka rajčat Start S F1 namočená před Vánocemi a vložená do substrátu:
v Třebíči na jižní okno (49. stupeň s.š., 480 m. n. m.); nejkratší den... celý příspěvek > |
 |
Očkování / roubování broskvoní, 7.1.2018 Já mám u broskvoní vyzkoušenou kopulaci, sedélkování a plátkování a něco mezi těmito základními způsoby. Anglickou kopulaci sice umím, ale používám ji jen velmi málo (občas na angrešt). Myslím, že to není úplně fuk. U každé dřeviny nebo i odrůdy se... celý příspěvek > |
 |
Očkování / roubování broskvoní, 7.1.2018 Jedním z důvodů pro roubování na místo snadnějšího očkování jsou přerostlé podnože. Roubování v kyblíku, má zase výhodu v tom, že se dá provádět i za velmi nepříznivého počasí a ve výšce očí aniž by se krátkozraký štěpař plazil po zemi. Určitou... celý příspěvek > |
 |
Rajčata k dlouhodobému skladování podzim/zima, 7.1.2018  Asi už taky přejdu na ta kupovaná. Z rajčat trhaných koncem října za zelena už mi zbylo jen na dně košíku. Mnohá z nich už sesychají. |
 |
Už vám leze podzimní česnek?, 7.1.2018  Dnes jsem při pletí jahod vytrhl několik zapomenutých česneků, které nikdo nesázel. |
 |
Rozkvétání 2017 M+B, 5.1.2018  Tentokrát je to v předvečer K+M+B. Pokud bude zima jenom v Americe, tak v dubnu bude sklizeň. |
 |
Očkování / roubování broskvoní, 5.1.2018  Tak dlouho jsem chodil kolem podnože až jsem to nevydržel a přirouboval jsem do ní dnes plátkováním jeden tenký roub. Pokud budete něco podobného v březnu zkoušet, nezapomeňte na potřebný přesah řezu roubu nad horní řez podnože, pupeny podnože a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rajčata 2018, 5.1.2018 Ten rajčatový strom není jen sranda. Už jsem viděl dokonce i nabízet semínka. Říkal jsem si, že by mi klidně stačilo i o něco méně plodů, dejme tomu jen 13000. Ale pokud bych to zkazil, docela by mě to mrzelo. |
 |
Rez meruňky, 5.1.2018  Osmdesát centimetrů pro spodní větev meruňky není nízko. Asi tak za šest až osm týdnů zakraťte mírně terminál i boční výhon (ten na vnitřní pupen). Bude také potřeba odstranit spodní a nežádoucí horní výhony a pupeny, aby se vytvořily větve jen tam,... celý příspěvek > |
 |
Papriky 2018, 4.1.2018  V prosinci jsem nechal v perlitu vyklíčit na zkoušku pár semínek paprik a nechal jsem je po vyklíčení na okně, přikryté mikroténovým sáčkem proti vyschnutí. Bez zalévání a umělého světla přežily 12 nejkratších (bulharských) dní a vypadají k světu.... celý příspěvek > |
 |
Očkování / roubování broskvoní, 3.1.2018  Silnější podnože kolem 20 mm jsem rouboval "plátkováním". Tedy skoro jako kopulací, ale s umístěním roubu na okraj řezu podnože. Zabalení roubu je vhodné, aby roub nevyschl dříve než začne brát mízu z podnože. Rozštěp jsem u broskvoní nezkoušel. Ten... celý příspěvek > |
 |
Očkování / roubování broskvoní, 3.1.2018 Ve vašich klimatických podmínkách roubujte za teplého počasí čtyř až pětiočkovým roubem kopulací v březnu. Pupeny na roubu mohou (ale nemají) být silně zvětšené nebo i mírně narašené, ale bez listů. Roub zabalte po naštěpování na 3 týdny průhlednou... celý příspěvek > |
 |