|
Rajčata 2018, 23.3.2018  Ne, to by byl jen černý humor. Na snímku je pařeniště a česnek ve čtvrtek a v pátek, když připadlo 25 cm. Po pravdě, podle kolíků u česneku bych ho i tak našel. |
 |
Vysadba stromu pro budouci presazeni, 21.3.2018 Ten Big bag mi připadá jako zajímavý nápad. Má vysokou nosnost - vozí se v něm i žulové kostky. A není drahý. Stačilo by ho zapustit jen půl metru do země, obsypat pískem a zbytek vaku zarolovat. Zvednout se dá za ucha vysokozdvižným vozíkem nebo... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zima přišla letos nějak dříve :), 21.3.2018  Letošní přelom zimy a jara je opravdu podivný. Mrazové šoky nedorazily jen do střední Evropy, ale i na Balkán. Minulý týden jsem si užíval tepla. Ještě v pátek hnal ovčák své stádo naší ulicí a nemusel jsem ani vytahovat sekačku. Ovce mi bohužel... celý příspěvek > |
 |
Očkování / roubování broskvoní, 16.3.2018  Takže i ty lednové a únorové rouby broskvoní jsou živé a začínají se probouzet. Všechny přežily minus 21 st., ale byly zabalené. |
 |
Zima přišla letos nějak dříve :), 16.3.2018  Já jsem měl saláty přez zimu venku. Jedny od října, druhé od listopadu. Zdá se, že je ani silné mrazy nezahubily. |
 |
Jaro 2018, 16.3.2018  Tak už jsou konečně tady. |
 |
Zima přišla letos nějak dříve :), 16.3.2018  Stihlo vám někomu něco uzrát?
Přestože se snažím, letos jsem toho ještě moc jedlého nevypěstoval. Pár listů salátu, naťový fenykl, mladý česnek... Věřím, že to s tou zimou nebude až tak tragické. |
 |
Angrešt, 16.3.2018 Asi bych ho už teď víc nestříhal. Odstraňovat staré větve můžete až po několika letech nebo při přehuštění. Myslím, že bude plodit už letos. Mně plodí angrešt už i 4 měsíce po naroubování, byť symbolicky. Není to však stejné u všech odrůd. |
 |
Ptačí zob - starší, vyroste znovu?, 16.3.2018  Ptačí zob roste v různých klimatických i půdních oblastech Asie i Evropy. Já mám nejradši neopadavý L. ovafolium. Namnožil jsem si ho z řízků. Má roční přírůstky 1-2 metry. Myslím, že neúspěch může být způsoben nevhodnou vlhkostí půdy (přesychání... celý příspěvek > |
 |
Podnož pro meruňku, 16.3.2018 Pecky vhodných slivoní zasaďte do řádku ještě na podzim. Pokud je stratifikujete, tak vysaďte na jaře vyklíčené rostlinky. Rostlinky potřebují určitou péči (okopávání, zalévání...), aby se už v srpnu daly očkovat. Pokud nemají tloušťku 8mm, nechte je... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Roubování Pincotu na trnku, 16.3.2018 Myslím, že na roubování kopulací byla právě optimální doba. Jenom doufám, že tou trnkou myslíte švestku. |
 |
Jaro 2018, 14.3.2018  Stejně jako tzv. "meteorologické jaro" (1.3.) tak i astronomické jaro (20.3.), začne letos zřejmě velmi chladně. Vůbec se na to netěším, přestože zahrádkáři na celém světě budou mít konečně stejně dlouhý den. Skutečné jaro je zatím málokde. Ale... celý příspěvek > |
 |
Starší meruňka s prasklým kmenem, 14.3.2018 Není tedy ukázková, ale mohla by ještě něco vydržet. Potřebuje prosvětlit, ošetřit praskliny a bránit jejich napadení houbou a dřevokazným hmyzem (fungicidy, insekticidy). Pokud slušně plodí, asi bych ji nechal. |
 |
Angrešt a rybíz 2017, 13.3.2018  Tentokrát mám dalšího mutanta. Před rokem jsem narouboval z jednoho roubu asi 5 angreštů. Čtyři jsou normální, ale pátý vypadá jako planý angrešt. Je hodně trnitý a určitě bude mít úplně jiné plody. To jsem tedy zvědav. |
 |
Přikrývání stromků, 13.3.2018 Ve větru se pupeny a květy dolámou. Za bezvětří by to mohlo být lepší. Mám odzkoušený ten prvý případ. |
 |