|
Nepřátelé zpěvného ptactva v zahradách, 2.1.2009 Dobrý den.Jsem rád, že reagujete.Chtěl jsem tohle téma "vytahnout"samostatně právě z chorob jablek.Určitě to trápí mnoho zahrádkářů.Ten druhový sortiment co přilétá je podobný tomu Vašemu, ale mě ještě navíc přilétají čížci,... celý příspěvek > |
 |
Nepřátelé zpěvného ptactva v zahradách, 2.1.2009 Dobrý den.Každý zahrádkář by si měl vážit přítomnosti zpěvného ptactva na své zahradě.Plní úlohu predátora škodlivého hmyzu a také nám vytváří v zahradě společnost.Nejlépe si ptactvo u vás zvykne, pokud je v zimě na zahradě přikrmujete.Já si třeba... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Slivovice vs. calvados, 1.1.2009 Co je to sucha destilace? Předem dik za odpoveď.ba |
 |
jaká odruda na vysočinu pro nadmořskou výšku 613, 1.1.2009 Hezký sváteční den.Do nadmořské výšky 613 m.bych volil osvědčenou klasiku.Ranou kanadskou Harbinger a pozdnější Redhaven a nebo s ní současně zrající kanadskou odrůdu Harbrite.Určitě by tam šly i bělomasé semenáče, které mimo jiné jdou dobře od... celý příspěvek > |
 |
Série Top, 3.11.2008 Dobrý večer.Také mám několik odrůd Top, ale zatím žádná nepřekonala naši původní českou odrůdu odolné samosprašné, pravé a velkoplodé švestky Vaňkova, která se nyní množí pod renovovaným názvem Chrudimská.Je plodná a má vysokou cukernatost.Šarku jsem... celý příspěvek > |
 |
Samosprašná třešeň Stella, 3.11.2008 Dobrý večer.Nevím jestli seženete rouby třešně Stella.Neměla registraci a množila se tzv.na vyjímku k vůli samosprašnosti.Řada zahrádkářů ji ale pěstuje.Dnes je již registrována možná ještě kvalitnější Halka.Ta se dá již koupit, stromky i rouby.Kromě... celý příspěvek > |
 |
Podnož jadernička, A2, 3.11.2008 Dobrý večer.Pokud máte v zahradě dostatek místa, nebojte se volného tvaru ovocného stromu.Dnešní nové odrůdy jsou kromě jiného šlechtěny na bohatou plodnost a jak se do ní dostanou, zbrzdí svůj růst i v dobrých půdách a polohách.Pro vysokokmeny je... celý příspěvek > |
 |
Letní odrůdy jabloní - jakou si vybrat?, 2.11.2008 Dobrý den.Z rezistentů jsou dobré Ametyst, Hana,Nela, Julia a starší Krasava(hodně padá).Ametyst se zdá nejchutnější (fytos). |
 |
Ontario, 31.10.2008 Dobrý večer.Paní Bohuno, Ontário rádo střídá v plodnosti.Mít dva takhle plodící stromky zaručuje pro Vás každoroční sklizeň.Je mezi odrůdami na předním místě co se týče obsahu vitamínu C. |
 |
Odrůdy ořešáku, 31.10.2008 Dobrý večer.Při hodnocení odrůd se musíte dívat hlavně na lokalitu(místní mikroklíma).Jak píše Dr.Vysloužil, Mars je spolehlivý jak svou odolností k pozdním jarním mrazíkům, tak i velikostí plodů.Má tak jako já zahradu v 500 m.n.m.Ořešáci jsou v zimě... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co teď s kadeřavostí?, 31.10.2008 Dobrý večer.V těchto dnech bych postříkal broskvoně 0,6 %Kuprikolem, nebo Championem.Můžete po 14 dnech zopakovat a na jaře před vyrašením(když práší jehnědy) to stejné.Pokud strom nemá listy, chemie bych se nebál.V plné vegetaci bych (chemii)to... celý příspěvek > |
 |
Carpatin, 19.10.2008 Dobrý večer.Je to pološvestka vyšlechtěná v Rumunsku a proto že je jedním z rodičů výborná švestka Tuleu Gras(chuťově),je po ní chuťově nadprůměrná.Je vysoce tolerantní k šarce a mrazuvzdorná.Je však cizosprašná a dobře ji opylí např.Stanley.Zraje... celý příspěvek > |
 |
Náhrada za Idared, 16.10.2008 Dobrý den.Zdá se, že plnohodnotná náhrada za Idared by po včech stránkách mohl být Meteor (HL-704 A),není to však také rezistent.Chuťově by na tom mohl být lépe, se skladováním minimálně stejně, i v horších skl.podmínkách. |
 |
Jaké stromky do 620m a kde je koupit. okr. Blansko - zkuste Vanovice, 9.10.2008 Dobrý den.Pan MUDr.Vysloužil má stoprocentní pravdu.Nedívejte se jestli stromek rostl dva roky ve školce 500m.n.m.Za tuto dobu odolnost nezíská.Důležitá je kombinace mrazuvzdorná podnož a vhodná odrůda, která vám ve vyšších a drsnějších polohách... celý příspěvek > |
 |
jabloň rozela, 8.10.2008 Dobrý večer.Jabloň Rozela je české novošlechtění Vanda x Bohemia.Já stěny nepěstuji, ale protože roste slabě, mohla by se do stěny hodit.Má výbornou chuť, je rezistentní ke strupovitosti a padlí se zatím neukázalo.Barva slupky je červená.Sklízí se... celý příspěvek > |
 |