|
Okyseleni pudy siranem amonnym, 14.8.2012 Vo velkom sa pody pre pestovanie boruvek okysluju bud praskovou sirou, ktora sice na okyslenie posobi dlhodobejsie, ale aj pomalsie. Na rychlejsie okyslenie pody sa v praxi pouziva riedena kyselina sirova. Ale ako vsetko aj tato metoda ma svoje... celý příspěvek > |
 |
Množení borůvek - jak?, 14.8.2012 Hmm... Male a horke...
Ten popis skor sedi na Kamcatskou boruvku, co je vlastne Zimolez kamcatsky (Lat. Lonicera Kamtchatica), ktora dozrieva na konci maja/kvetna alebo tesne po tomto termine.
Boruvky zahradne/kanadske/vysoke (eng. Highbush,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Borůvka Vaccinium 'Heidi, 14.8.2012 V podstate suhlasim. Hlbka jamy je OK. Jamu by som ale spravil sirsiu a dlhsiu. 50*50 je pre nu dost malo. To docielite aj v nadobe. Pre lepsi rozvoj korenoveho systemu aj rastliny odporucam aj 80 x 80 cm aj viac. Diery do igelitu/folie na odtok vody... celý příspěvek > |
 |
Borůvka, 14.8.2012 Cim vacsia (sirsia) sadbova jama, tym lepsie (80 x 80 cm aj viac). Hlbka kysleho substratu30 - 50 cm. Styk s okolitou podou obmedzit prepazkou napr z igelitu ako popisuje kolega pestovatel (znizuje kyslost substratu).
Cista raselina nema ziadne... celý příspěvek > |
 |
Jak starý keř kanadské borůvky plodí?, 14.8.2012 Povedal by som, ze je to dost relativne.
Ja som dosadzal nove rastlinky cca 20 - 30 cm vysoke na jesen v roku 2010. Niektore sa pustili hned rasit a potom ich skosil mraz. Taka Hannah's choice mala zive tak tri cm nad substratom. Myslel som, ze... celý příspěvek > |
 |
Borůvka, 13.8.2012 Podla hrubky konarika a tvaru listov by som mohol Kamcatsku cucoriedku cize zimolez kamcatsky vylucit. Muchovnik nepestujem, takze nepoznam jeho listy ale tipoval by som to na zahradnu tzv. kanadsku cucoriedku/boruvku. Ak ste ju dostala bez... celý příspěvek > |
 |
Kanadská borůvka - přírůstky, 13.8.2012 Neviem ako su na tom Vase rastliny o tomto case, ale uz by nejake prirastky mohli mat. Ja nemam zkvasene slepicince, ale mam zkvasene holubince. Je to perfektne hnojivo. Ale k boruvkam ho pre istotu nedavam. Nemam istotu, ze je dostatocne kysle, ani... celý příspěvek > |
 |
Sázení starých kanadských borůvek, 13.8.2012 Polievanie z hora nie je v tomto pripade moc idealne. Raselina (rovnako ako piliny z ihlicnanov) sa vie z hornej casti napit vody ako spongia a korienky su v suchu. Osobne pouzivam zavlahu podmokom (bazenik). V pripade, ze nie je vytvoreny zavlahovy... celý příspěvek > |
 |
Kanadské borůvky - omylem posečené, 13.8.2012 Mam niekolko rastlin kanadskych/zahradnych cucoriedok/boruvek v novej vysadbe. Minuly rok na jar boli cca 20-30 cm vysoke, na jesen nebola jedina nizsia ako meter. Zato niektore mali aj pat vyhonov a vysku cez meter dvadsat aj viac. PH 6 az 7 v KCl... celý příspěvek > |
 |
Kanadské borůvky - žloutnuocí listy, 13.8.2012 Sice to nevyriesi problem, ktorym je podla mna okrem presychania substratu hlavne jeho nizka kyslost. Cista nevapnena "vrchoviskova" raselina ma kyslost akurat. U inych druhov raseliny je to s kyslostou este omnoho horsie. Ale odporucam postrek na... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Výsadba - druh a koupě kanadské borůvky, 13.8.2012 Tiez mam ten nazor. Vacsia presadzana rastlina ma vacsi odpar vody v letnych horucavach a diky presadzaniu mensi korenovy system. Za tri roky cakania na vzrastnu rastlinu uz mohla byt uroda kilo az dve na ker z ihned vysadzanych. Aspon podla mojej... celý příspěvek > |
 |