Sice to nevyriesi problem, ktorym je podla mna okrem presychania substratu hlavne jeho nizka kyslost. Cista nevapnena "vrchoviskova" raselina ma kyslost akurat. U inych druhov raseliny je to s kyslostou este omnoho horsie. Ale odporucam postrek na list nejakym listovym hnojivom s obsahom zeleza. Zltnutie listov (chlorozu) u cucoriedok/boruvek ma vo vacsine pripadov na svedomi totiz nizka kyslost substratu a tym sposobeny deficit zeleza. Sice to nevyriesi problem so substratom, ale pomoze to rastlinke prosperovat, ci prezit nez sa tento stav napravi. Tiez je dostat v obchodoch aj okyselovac pudy. S nim vsak nemam skusenosti. So supravami na meranie kyslosti mam taku skusenost, ze som zatial nenatrafil na taku, ktora by merala kyslost v takych nizkych hodnotach. Ale na druhu stranu aspon clovek vie, ze je ta kyslostpod hranicou 5 PH v KCl. Vacsina zahradnych cucoriedok prosperuje dobre v substratoch od 3.5 po 4.5 PH v KCl. Najdu sa vsak aj tolerantnejsie odrody, ktore slusne prosperuju az do kyslosti 5 PH v KCl, kde vsak vacsina suprav na meranie kyslosti (pody, vody v akvariu...) este len zacina.