Povedal by som, ze je to dost relativne.
Ja som dosadzal nove rastlinky cca 20 - 30 cm vysoke na jesen v roku 2010. Niektore sa pustili hned rasit a potom ich skosil mraz. Taka Hannah's choice mala zive tak tri cm nad substratom. Myslel som, ze sa nepreberie. Ale rastla dobre, aj ked na jesen neskor koncila svoj rast. Diky tomu tento rok neplodila. Ostatne boli v minulom roku prve leto na stanovisti. Plodit som ich nenechal. Ani jedna nebola na jesen nizsia ako jeden meter. Niektore mali tri az pat mohutnych vzpriamenych vyhonov. Clovek by povedal, ze rastli ako vrba. Tento rok som ich uz plodit nechal na starsich a drobnych vetvickach pri zemi a na dlhych vyhonkoch je celkom slusny obrast na buducu urodu. Toto druhe leto mi dali styrirastliny urodu cez jedno kilo. Jedna z toho cez kilo a pol a druha cez dve. Na buduci rok (tretie leto) uz ocakavam na vsetkych rastlinach urodu blizku pravidelnej.
Pokial by som si mal vybrat, kupoval by som rastlinku hoci aj jednoprutikovu a nechal ju rast jedno leto na stanovisti. Kludne zasadit na jar a prve leto nechat rast bez plodov (kvety otrhat). Na druhy rok uz bude viac ako len na kostovku a treti sa uz bude blizit finalnym urodam. Trojrocna rastlina v kontajneri podla mojho nazoru nebude nikdy tak vzrastna a nebude mat tak mohutny korenovy system, ako rastlina, vysadena jedno jedine leto na finalnom stanovisti, hoci bola na jar vysadena ako dvojprutikova 20 cm sadenicka. Stabilne miesto bez prenasania, s vacsim priestorom pre korenovu sustavu spravi svoje. Nevidel som sice tie trojrocne sadenice, ale som si isty, ze po dvoch - troch letach nespoznate ktora bola ktora. A u rastlin, ktore rastu a plodia 20 - 30 rokov (su zname aj 50 - 60 rocne plodiace rastliny), je rok - dva ppestovania myslim zanedbatelny.
Z hladiska presadzania vzrastnejsej rastliny tu tiez hra ulohu aj velkost celej rastliny vratane olistenia, v pomere ku korenovemu systemu. Vacsia rastlina s vacsou listovou plochou, ma vacsi odpar vody ako rastlina mensia a tym padom je aj citlivejsia na osetrovanie po vysadeni. Rastlina rovnakeho vzrastu, vysadena na cielovom stanovisti, ma korenovy system omnoho rozvinutejsi a rozlahlejsi, nez kontajnerovana rastlina. Tym padom ma v nasledovnej sezone daleko lepsi start a nizsiu citlivost na stresove faktory okoliteho prostredia.
Moj nazor je taky, ze tych par desiatok bobuliek a 20 - 30 cm navyse, za ten peniaz (nech je akykolvek maly/velky) rozhodne nestoji, ale na druhu stranu - lepsie sa predava.