Popínavka na pergolu?



host - 45.127 (?) 
13.9.2012 13:34, zobrazeno: 9236x

Dobrý den,

už pěkně dlouho máme na zahradě pergolu přiléhající k domu (zastřešenou průhlednou krytinou). Protože však naproti stojí bytovka, pořídili jsme rolety, aby na terasu nebylo vidět. Rolety mi ale přijdou dost nevzhledné a raději bych, aby byla pergola porostlá nějakou popínavkou.

Jsem ale v tomhle ohledu naprostý laik a ráda bych, kdyby mi někdo poradil.

Zaslechla jsem kladné ohlasy na podražec a akébii. Byla by nějaká z těchto rostlinek vhodná? Pergola je většinu dne ve stínu a slunce se k ní dostává jen přes plastové zastřešení. Jak dlouho by asi tak trvalo, než by jedna ze jmenovaných rostlin pergolu porostla?

A nakonec jsem se ještě chtěla zeptat, jestli by bylo možné popínavku vysadit ještě teď v září a to do květináče u pergoly (viz. obrázek).

Předem děkuji za případné rady ;)
 

pergola
pergola
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 13.9.2012 13:48

Zkuste uvést ještě světovou stranu a nadmořskou výšku. Nyní jen dvě obecná doporučení: Nesázejte to do květináče. Rostlina je potom náchylnější na mráz, na sucho a nemá dost prostoru pro rozvoj kořenů. Druhé doporučení (i když to je už více subjektivní): Pořiďte si spíše něco kvetoucího. Podražec i akébie mají dost nenápadné květy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 45.127 (?), 13.9.2012 14:23

Nadmořská výška je asi 220 metrů. Pergola je umístěna u západní části domu. A zeď, která hned navazuje na dům, navíc brání slunečním paprskům. Slunce na pergolu dopadá asi od dvou odpoledne až do večera, ale jen skrz průhledné plastové zastřešení. Slyšela jsem, že podražec je vhodnější na stinnější místa, proto jsem o něm začala uvažovat. Nenápadné květy by mi nevadily, spíše i vyhovovaly, aby příliš nelákaly včely a podobně ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 13.9.2012 14:34

Tak mé doporučení číslo 1 by byl zimolez (Lonicera henryi), pak by šly použít i ty vámi uvedené, dále třeba brslen (Euonymus fortunei) nebo i přísavník (např. Parthenocissus quinquaefolia).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 45.127 (?), 13.9.2012 15:33

Dobře, děkuji za radu. Popřemýšlím teda, kterou z nich :) A je možné je vysadit ještě teď v září? Stihnou se uchytit, než bude zima..?

Kdysi jsme tam už nějakou popínavku měli, ale je to docela dávno a já už si nepamatuji kterou. Ta se ale bohužel moc neuchytila.. a nerada bych, aby se to opakovalo. I když je možné, že to bylo tím, že byla v květináči. Potřebovala bych něco, co by vytvořilo opravdu hustý porost..

Nedokážu poznat, co tam bylo přetím. Mám jen jedno nekvalitní foto.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 35.123 (?), 13.9.2012 22:53

Pár poznámek:

1. Rostlina na fotce vypadá jako břečťan (cekem velkolistý? - odrůda Hibernica? - ta ráda namrzá. Vzpomenete si: bylo to stálezelené, nebo to na podzim zčervenalo a opadalo? Rozhodně nemá rád sázení do květináčů ani velkých truhlíků - promrznou.

2. V každém případě vysadit do volné půdy: nebude toli hrozit promrznutí a poroste Vám daleko rychleji.

3. Podražec je podle mne dobrá volba. Velké husté listy, rychle roste, přistínění má rád, nerad slunce, úpal, sucho.

4. Zimolez Henryův (Lonicera henryi), o někmž píše Michal, by taky mohla být dobrá volba, ale poroste pomaleji a ne tak dokonale hustě. Jeho výhodou je stálezelenost - neopadává (na rozdíl od podražce).

5. V každém případě bych neotálel s výsadbou: čím dříve, tím lépe se ujme, zakoření a zjara Vám rychleji vyroste.

6. Pro první rok můžete zjara vysadit ještě letničkové popínavky, které Vám pergolu během toho prvního roku také hustě zakryjí, než se rozroste ta cílová, vytrvalá. Tedy: fazole, svlačec, povíjnice, černooká Zuzana atd.

Ať Vám to roste Vám přeje

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 45.127 (?), 13.9.2012 23:36

Oběma děkuji za cenné rady :) Stále se rozhoduji mezi podražcem a zimolezem, ale nejspíš vyzkouším ten podražec ;) Myslím, že truhlík byl kamenem úrazu u té předchozí rostlinky (je dost možné, že to byl ten břečťan). Teď už tedy budu sázet rovnou do půdy ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 112.72 (?), 30.9.2012 21:23

Dobrý den,

Také bych poprosila o radu jakou popínavku dát k dřevěné pergola. Já bych chtěla spíš něco kvetoucího a neopadavého. Pergola je na jiho-východ.

Děkuji za rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika