Pachira



Stránky: 1,  2   
host - 135.41 (?) 
2.10.2008 12:00, zobrazeno: 32469x

Dobrý den, poslední dny mám problém s pachirou. Přes léto na ní vyrašilo docela dost nových řapíků, vždy s 5-6listy. Poslední dny postupně začínají odcházet - vždy jeden z lístků, nejprve zesvětlá od špičky, potom se zesvětlalá část zkroutí a jakoby seschne. Takhle mám teď postiženo 5 řapíků, resp.na každém 1-2 lístky. Není to proto, že během léta hodně vyrašila, teď to "redukuje"? Nevím. Sáhla jsem na všechny stonky, nejsou nijak změklé, že bych ji jako třeba přelila. Zalívám přiměřeně, rostlinku vždy květináčem ponořím do zálivky, co si během 5 minut nacucne, to (si říkám) jí stačí. Mám ji na světlém místě, u jihovýchodního okna. S péčí to, myslím, nijak nepřeháním. Prosím, poraďte. Díky. Jana 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 67.226 (?), 2.10.2008 20:32

Tato rostlina je dost netolerantní k suchosti vzduchu a k zalévání. V zalévání ji nesvědčí žádný ze dvou možných extrému, má ráda vlhký substrát. Na vašem zalévání, pokud nenamáčíte celý květináč se mi nelíbí, že vlastně nepoznáte, zda je substrát vevnitř vlhký či nikoliv a tím zda je potřeba zalévat. Raději bych zaléval horem a prstem zkoušel vlhkost substrátu. Pokud máte pokojovku dobře prokořeněnou, můžete zkusit opatrně rostlinu z květináče vyjmout a podívat se na zdravotní stav kořenů. Nevím sice jaké kořeny má, ale většinou by měly být bíle, tuhé.
O redukci listů bych neuvažoval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 2.10.2008 23:02

Jani, nenapsala jste, jestli občas Pachiru rosíte. Pachira sice dobře snáší suchý vzduch, ale pravidelné rosení z jemného rozprašovače jí velice prospívá. Pří nedostatku vláhy listy Pachiry ztrácí tuhost a svěsí se. Při přebytku vláhy ale může uhnít stonek. Zalévání do misky je ideální – nechat jí chvíli „nacucnout“ a zbytek vody vylít. To děláte dobře. Voda na zálivku musí být měkká, nejlépe dešťová a teplá. Také by se měla asi tak jednou za měsíc, od dubna do srpna, pohnojit běžným hnojivem pro pokojové rostliny. Zdravím – Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 169.29 (?), 3.10.2008 17:06

Děkuji Danielo, já si taky myslím, že tohle zalívání je dobré. V létě, přes teplé dny, jsem občas rosila, teď jsem to zredukovala. Rostlinku můžu bez problémů vyndat z květináče, nijak při tom nepoškodím kořeny (!nedělám to ani často ani pravidelně!). Zakořeněná je pěkně, kořeny vypadají dobře, hlína voní "hlínou", nikoli hnitím (nebo jak bych to napsala). Listy nejsou ani změklé ani svěšené, ani na nich nejsou žádné breberky. Přes vegetativní období jsem pravidelně hnojila. Tak nevím, asi počkám, co bude dál. Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 67.226 (?), 3.10.2008 23:54

Nevím, proč vám paní Daniela zkopírovala ve "své" radě jen něco a právě zálivku přizpůsobila k obrazu svému s tím, že to děláte dobře. Myslím si, že neděláte. Každý druh zálivky má své výhody a nevýhody, své důvody a pro každou rostlinu je ta či ona výhodnější, případně je jí to šumafuk. U rostlin, které vyžadují stále vlhký substrát, nemůžete nalitím do misky nikdy vědět, zda je substrát vlhký v celém svém objemu, nemáte žádnou indikaci toho, kdy opět zalévat. U každého slušného popisu pěstování pokojové květiny je i důležitá informace, zálivka. Nejen na internetu je dostatek informací k tomu, abyste zvolila tu nejsprávnější alternativu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 4.10.2008 0:25

Rady z internetu jsou vždy jen všeobecné, stejně jako na tomto fóru.  Sama čerpám vědomosti z internetu a ty pak přizpůsobuji svým podmínkám.  Pachiru jsem si koupila letos na jaře a zalévám ji přesně podle popisu, který jsem tehdy našla na internetu - za to se člověk nemusí stydět. Prospívá mi dobře a nemám s ní žádné problémy. Každý musí sám vědět, jak má teplý, či suchý byt, jak často má rostliny zalévat a zálivku přizpůsobit okolnostem.  Podle mého názoru paní Jana zalévá Pachiru správně. Většina květin se má zalévat tímto způsobem.  Vlhkost se dá odhadnout prstem, ale paní Jana jistě není začátečník, aby toto nevěděla.  Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 247.162 (?), 4.10.2008 1:06
Není umění vše nosit v hlavě. Důležité je vědět, kde a jak potřebné informace najít a umět je ve správnou chvíli použít.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 67.226 (?), 4.10.2008 11:21

...ano v názorech se zřejmě rozcházíme. Já zase preferuji, že je důležité vědět, kde a jak správné informace najít a umět je v potřebnou chvíli použít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 247.162 (?), 4.10.2008 1:17

Vážený pane, vy asi všechno berete tímto způsobem že? "No ale berte to jen jako kecy teoretika" - to je z vašeho příspěvku o zelí. Věřím, že zelí jste nikdy nešlapal, zrovna tak, jako jste nikdy neviděl Pachiru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 138.195 (?), 4.10.2008 9:39

Nechtěla jsem tady vyvolat takovou výraznou debatu ohledně zalívání kytek. K tomu jen dodám, že některé (jako třeba radermachera, kávovník, myrta, blahočet, fitonka) zalívám shora, abych opravdu věděla, že je dobře prolitá, že je substrát dostatečně vhký, u pachiry si ale myslím, že stačí, nebo dokonce lépe vyhovuje nacucnutí zespoda (je to rostlinka, jak jsem již napsala, dobře prokořeněná, mám možnost ji zkontrolovat, jestli se dost nacucne,...). Já jsem jen potřebovala poradit, co se mi s ní děje. Zkusila jsem ji tedy ještě přihnojit, třeba je příčina v tomto.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika