Oranžové houby/plísně na povrchu hlíny



host - 76.34 (?) 
22.11.2020 10:03, zobrazeno: 1995x

Dobrý den všem,

v mnohých květináčích v bytě se na povrchu hlíny objevují drobné oranžové plísně nebo houbičky ve formě povlaku obalujícího hrudky hlíny, keramzit atd... 

Pokuď zalévám kytky odspoda z podmisek je to relativne OK, ale chraň Bůh zalít je vrchem na hlínu...
(leč časem i vzlínající voda odspoda udělá svoje co se oranžády týče... :-))

Výměna hlíny pomáhá zatím jenom dočasně pač povlaky jsou i na kmíncích a lodyhách rostlinek z nich se postupně plísně znova namnoží.
(stejně tak jako ze zbytků oranžády ulpívajících na zbytcích staré hlíny?)

To mě přívádí k otázce, znáte prosím nějaké přírodní výluhy či vývary udolávající tyto oranžové houbopotvory a zároveň neškodící rostlinám?
(a co jsou vůbec tyto oranžové hlíno-obalovače zač?)

Jako sanitaci u všech starých keramických květináčů se chystám na vydrbání + vyvářku, u plastových snad vydrbat + savo? nebo nějaký roztok hypermanganu? peroxidu? jodu?

Děkuju za podnětné nápady a reakce a všem přeju radost z pěstování a hezké dny :-)

Rasťo

houby-na-hline-v-kvetinaci
houby-na-hline-v-kvetinaci
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 91.196 (?), 22.11.2020 12:48

Tvrdá, železitá voda?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 76.34 (?), 8.3.2021 9:54

Dobry den,

dekuju za tip - to mozna taky, voda je tady tvrda jako blazen, zelezita ale ne.

Vypada to jako nejaky druh houby ktera nejdrive udela bily povlak ktery pak zesili a na vrchu postupne jak "uzrava" nabira oranzovou barvu.

Ted uz zalevam pokud mozno vylucne jenom od spoda a u kytek ktere jsou zalevane vydatneji a voda provzlinava vys se tyto potvory houbovite objevuji vsude v kvetinacich.

Dekuju za rady a preju vsem hezky den,

Rasto

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 89.160 (?), 15.6.2021 18:10

zdravím

možná je na vině příliš tvrdá voda, možná spíš pro dané podmínky nevhodný substrát... očividně se na povrchu sráží minerály a kal v podobě mazlavých hrudek a povlaku, pak porostou nějakou řasou, a nakonec plísní..

viz::

plíseň, zatim na kytce není, se utvoří na substrátu, obsahujícím krom hlíny, větší podíl organického úrodného materiálu (např. rašeliny) a zároveň bez půdního života -- (přirozených prospěšných mykorhizních hub a vyšších hub tvořících plodnice),

-plíseň se utvoří hlavně po přenesení za okno dovnitř do stálé vlhkosti, tepla, stínu... jako plevel na úrodném záhonu pokud ho neosázíte zeleninou...

-úloha plísně je rozložit nejhůře rozložitelné zbytky pomocí nejagresivnějších chem. látek a obsadit každé volné místo, přirozeně fungují užitečně rozkladem odolného odpadu když je podhoubí vyšších hub drží na uzdě aby neotrávily už rozložené nebo živé...

-nádoba s směsí rašelinového sterilního substrátu z obchodu a substrátu přírodního se živou složkou ze zahrady se nepokryje za oknem plísní ale mohou na něm vyrůst 1-2 plodnice (např: sotva 5mm velké pýchavky, atd.) pokud se přenesou na plesnivý substrát po odstranění horní plísně tak plíseň nahradí bez negativních vlivů na rostlinu, jako v přírodě kdy konečný bod rozkladu je voňavý substrát s humusem..

-pouze odstranit plíseň nestačí, může být přítomna i po stěnách nádoby, ohrozit rostlinu a vytvářet nadále nadmíru toxinů které se budou hromadit bez vyšších hub, půdních bakterií, atd.) co by jinak tyto látky neutralizovaly na voňavý humus

----- Pokud máte tento problém u spousty vnitřních rostlin pomůže přidat mykorhizu (lze koupit - symbivit) a přirozenou živou půdu s nějakou vyšší houbou (dobré vyzkoušet) a není třeba přesazovat,

------pokud máte jednu nebo pár rostlin, a netoužíte mít v pokoji půdu s živou ˇhavětíˇ ze zahrady, je řešením kompletní přesazení do substrátu přímo pro pokojové rostliny, příp. vylepšit propustnost a vzdušnost np: perlitem, pískem, ˇnamulčovatˇ keramzitem, štěrkem, aby prosychal podobné rychle jako venku,... atd, podle ekol. požadavků pěstované rostliny..        

           **(((pokud však lepší podmínky pro rostlinu znamenají 2x lepší podmínky pro např: tu plíseň, pak po určité době skončí rostlina hůře než její ekvivalent co by zůstal skomírat v původních podmínkách)))

tm1ra@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika