Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zdravím, přežily odminula dobře, deficitem světla zase úplně netrpí, u podlahy má větší chládek než nad topením, pobyt venku pod zastřešením jim jistě pomohl, jen by jim pomohlo i přesazení ještě do něčeho většího a mulč z kůry je vhodný až budou mít kmen a nebudou se živé listy dotýkat zeminy - ty spodní vypadají že po zežloutnutí asi neuschnou na prach ale zůstávají mokré i po odumření,

Zaléváním do spodu tomu jistě prospívá, horní polovina květníku může být jen suchý štěrk a vodu si bere jen odspodu takto to přirozeně mají i v přírodě když roste na skále ve štěrku.. tento způsob pomůže vytvořit odolný kmen krytý zbytky suchých listů a rostlina vyráží hodně výhonků-

-zato rostlina s kmenem ve více humusové a méně štěrkovém jemném substrátu zavlažovaná odshora i odspoda nevytvoří sice ani jeden výhon za několik let ale roste velmi rychle (na sukulent) a hodně se zvětší i na velikost agave přibl.

-+ a taky sem nejspíš přišel na to, co udělá z třásněnek, svilušek, atd. smrtící invazi - není to populace nad zemí, ale pod-- 

Nadzemní populaci zničí počasí a hmyz, postřiky, i obrání napadených listů pokud rostlina nové vytváří rychleji než pár jedinců škůdce kolonii (pokud nejsou počasí a podmínky pro škůdce lepší než pro rostlinu)

-ale podzemní populace nejde vidět, postříkat, odstranit, proti ní funguje jen pestrá přirozená populace přirozených mikropredátorů (draví roztoči, dravé třásněnky, stonožky, atd) 

V kvalitní ale mikrofaunově sterilní substrát umožní škůdcům rozmnožit populaci tak, jak by v přítomnosti několika druhů dalších a několika druhů predátorů nemohla, místo tisíců nehybně sajících udržují max desítky a v pohybu.

Platí to o spoustě druzích nejen sviluškách, třásněnkách ale i mšicích nebo háďátkách - v kvalitní substrátu bez života (homogení směs rozloženého materiálu) si vyberou kořeny sazenice a vyžerou až do stonku... ale v přirozenější směsi najde i kousky vhodnější pro háďátko než rostliny (nerozložené), ale i konkurenci a predátory, a to znamená, že sazenice na háďátko nikdy nepojde, bude zezačátku menší než ta v kvalitním substrátu, ale i s háďátky, atd. 

Napadená rostlina zasazená v živém substrátu bude zbavena 90% zamoření, ve sterilním zamoření obsadí každé volné místo v okolí.

tm1ra@seznam.cz

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika