Zloutnouci listky u malych sazenicek rajcat

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 53.66 (?)
11.4.2013 16:41

Ano, sluníčko pomůže. Nízké teploty pod 10°C zastavují růst rajčat. Doporučuji dosypat zeminu na max. - až k pravým lístkům, opatrně zalévat podmokem. Hnojit opatrně, až se vzpamatují. Substrát používám zásadně vlastní přesátý kompost. J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Kristyna Hradilova - (21) - 34.196 (?), 9.4.2013 16:11, zobrazeno: 21479x

Dobry den, muzou mi odbornici poradit, proc mi zloutnou listky u malych asi pred tydnem presazenych sazenicek rajcat? Myslela jsem, ze jsou na vine smutnice, tak jsem dvoje sazenice vyhodila (umrely), preparila hlinu a zasela nova semena. Bohuzel tyden po pikyrovani mi zase zacinaji zloutnout listky. Cerne musky uz mi kolem truhliku nelitaji a v hline se nic nepohybuje, takze myslim, ze smutnice jsem zahubila. Ale rostlinkam to nepomohlo :-(Dekuji

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 16.93 (?), 9.4.2013 16:39

Hodně záleží na tom, kde sadba roste. Ve skleníku v té prodloužené zimě bez světla a tepla mi žloutnou taky - naštěstí jaro už přišlo, tak se to zlepší.

Nepřelévat! J.

host - 128.62 (?), 11.4.2013 2:18

Dobrý den rajčata jsem vysel 27.1. do výsevního substrátu agro, přepichoval zhruba po měsíci, opravdu to letos u mě vůbec nejde. Substrát míchám z rašelinového staršího substrátu, zbytků z květináčů a propečeného vlastního kompostu. Rajčata začala růst až teď po několika slunečných dnech. Odpadávají celé zelené listy a rostliny vyholují, toto se však neděje na balkonových keříčkových. Rozhodně nepřelévám, možná trochu suším. Takových problémů jako vloni a letos s rajčaty a paprikou (vloni výsevní substrát z Německa koupený v Globusu působil deformace až mutace listů a rostliny ztrácely vrcholové pupeny, letos agro zase z Globusu padání klíčních rostlin) jsem nezažil. Vždy měly sazenice rajčat a paprik v době výsadby i děložní lístky. Zajímavé je, že výsevní substrát neměl negativní vliv na lilky a cerel. Proč odpadávají na pohled zdravé listy rajčat a jak sazeničkám pomoci?

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 53.66 (?), 11.4.2013 16:41

Ano, sluníčko pomůže. Nízké teploty pod 10°C zastavují růst rajčat. Doporučuji dosypat zeminu na max. - až k pravým lístkům, opatrně zalévat podmokem. Hnojit opatrně, až se vzpamatují. Substrát používám zásadně vlastní přesátý kompost. J.

Kristyna Hradilova - (21) - 34.196 (?), 12.4.2013 9:41

Dobry den, tak mne se ty listky ted ke vsemu jeste zacinaji kroutit a od koncu cernat :-(nevite co to muze byt?

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 9.121 (?), 12.4.2013 16:17

Já jsem úplně přestal zalévat, uhynulé rostlinky jsem vysypal, měly vody dost.

Dosypal jsem osvědčený kompost a snad se vzpamatují. U sadby se těžko léčí - v případě náznaku plísně stříknu jemně modrou skalici nebo Kuprikol. Hodně zdarusmiley.J.

srobka - (1) - 22.83 (?), 24.4.2013 16:52

Dobrý deň, takže černajúce okraje listov môže spôsovať premokrená pôda (je to pleseň)?  Ja tieto lístky pri náznaku hneď odštipnem, ale naďalej sa mi na sadeničkách objavujú. Inak sadeničky (balkónové - Vilma) vyzerajú zdravo majú pevnú stonku a pekne rastú. Zatiaľ sú na parapete - okno orientované na západ, bojím sa aby neoschli, už teraz je celkom silné slnko, je možné že som ich poliala viac než bolo treba?  Snáď o ne neprídem. Dá sa teda černaniu listov nejako zabrániť?  Ďakujem. Katarína 

černajúce lístky
černajúce lístky

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 242.167 (?), 24.4.2013 18:14

Plíseň to určitě není, navíc já na těch listech nic nevidím (zaostření fotky). Rajče je plevel a tak se nebojte že neporostou, jen je nesmíte přelívat pokud jsou takové malé a v malém kelímku, kde mají málo prostoru k životu. Nehnojit, nepřelívat, pozor na spálení sluncem, až budou vysazena definitivně, tak pak bude prostor na řešení případných potíží. Já mám rajčata v kelímcích a některá jsou doslova modrá nebo fialová, mají žluté, bílé nebo strakaté listy, některé mají listy suché nebo dokonce nemají spodní listy žádné, naopak některé mají vše co mají mít, jsou to prostě rajčata. wink

host - 68.122 (?), 8.3.2016 17:31
Dobrý den, pěstuji si rajčata z vlasního výsevu léta, ale tohle vidím poprvé. Přepíchané do sterilizovaného kompostu(v troubě), s přisvětlením LED žárovkou. Lístky žloutnou, nebo spíš bělají od špičky, ty nejmladší Neznáte to prosím někdo? Dnes to zkusím ošetřit kuprikolem. Díky, Mirek M.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 8.3.2016 19:41

Stav se mi jeví jako popálení, nemohu vyloučit herbicid. Viroza je málo pravděpodobná, protože žloutnou různé odrůdy (přenos semenem) a hmyz, který by to roznesl tam není. Nemůže být kompost příliš silný (koncentrace živin)? Kuprikol či jiný protiplísňový přípravek stav zcela jistě nevyřeší, může popálení i zhoršit. Zkusila bych rostliny přesázet do nezávadného substrátu. Stávající substrát prověřte výsevem např. řeřichy, možná v něm neporoste ani plevel. Z čeho kompost pochází?  Nejsem doktor přes rostliny, takže někdo další může mít jiný názor. J.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:14
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz