Treba z plánt, rajčín a paprík, po zasadení do zeme, odstrániť púčiky kvetov?



solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 224.30 (?) 
13.5.2021 21:29, zobrazeno: 955x

Ahoj, chcem poprosiť skúsenejších o radu. Vypestoval som si vo fóliovníku na balkóne, planty rajčín a paprík. Planty sú celkom životaschopné, veľkosť majú okolo 20 až 25 cm, stonka je hrubá ako tenká, ceruzka. Chcem sa spýtať mám teraz po zasadení plánt do zeme ponechať na plantách rajčín a paprík, púčiky kvetov? Rastlinky majú na vrcholcoch,  pekne nasadené púčiky budúcich kvetov, bojím sa ale, či to nebude teraz, po zasadení do zeme vysilovať rastlinu a nebude jej brániť v ďalšom raste. Ďakujem. J





Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2761) - 6.138 (?), 13.5.2021 21:53

Ty sazenice jsou parádní, je vidět, že mají i bohatý kořenový systém. Vyštipování púčikov bych v žádném případě neřešil u rajčat. Jsem toho názoru, že rostliny samy ví, na co mají a na co ne. A to druhé buď shodí nebo se to prostě dál nerozvíjí. A pokud na to mají, jakože to tak opravdu vypadá, budete mít úrodu dřív. Osobně je někdy sázím i s mrňavými plody. Zdravé a silné sazenice to vždycky zvládly.

Možná u paprik hrozí, že budou vyvíjet intenzivně ten první plod a to může snížit jejich pozdější výnos. Tam myslím někteří doporučují vyštípnout.  

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 224.30 (?), 14.5.2021 8:23

Áno tento rok sa mi, planty podarili 😉 Takže rajčiny nenechám tak a papriky ešte pozaštipujem. J



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 61.64 (?), 14.5.2021 8:45

Já vždycky při vysazení vyštípnu všechny květy. Ale letos jsem vyséval papriky později a tak nemám co vyštipovat. Některé papriky už mám vysazené a chci je prořezat, aby více obrazily a násada květů byla najednou větší. Mám pocit, že úrodu mám jen z toho, co v první fázi vykvete a to co kvete potom, už nedozraje. Jen doufám, že ty vysazené papriky začnou ihned růst, kořínky měly krásné, bílé, což nemohu říct o sazenicích z výsevů v lednu, které mně potom třeba čtrnáct dnů čučely v zemi aniž se to pohlo. Když jsem sazenici vytáhl, tak měla stále kořeny tak jak jsem ji vysadil (ve tvaru toho kelímku).

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6492) - 9.142 (?), 14.5.2021 10:44

To není pocit, ale spíš jistota. Alespoň u mne ve skleníku to tak funguje. Papriky plodí "ve vlnách". Vykvetou, nasadí plody a ty víceméně současně dozrají. A pak kvetou znova a když odkvetou je podzim. Takže z té druhé "vlny" obvykle moc nesklidím. Proto taky jsem vděčný za každý raný květ a nic nevyštipuju. Mimochodem, nepěstuju velké a silnostěnné odrůdy, protože u nás je pro ně krátká vegetační doba a na rostlině bývá jeden, maximálně dva plody na které čekám až do podzimu. Základem "chovu" jsou u mne Amy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2761) - 6.138 (?), 14.5.2021 20:17

Omlouvám se, ale zapomněl jsem se zmínit o tzv. superkvětech u velkých biftekových odrůd rajčat. Ty se vyštipují, protože jinak hrozí, že rostlina vytvoří superplod (to jsou ta "největší rajčata na světě"), ale jinak nic moc dál.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika