Teplota půdy a výsadba (nejen) rajčat

Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.215 (?)
8.5.2021 20:02

Me se na rajcatech libi, ze je strasne moc variant a muzete videt vysledek pestovani stejny rok a staci vam mensi zahrada(coz u stromu potrebujete prostor a cas)

A v obchode je dostupny je zlomek ruznych odrud, to uz me az nudi, jak porad stejny rajcata. Uz vzdy presne vim, jak ktery baleni rajcat bude chutnat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3223) - 6.138 (?), 7.5.2021 8:26

Vladimíre, Ty je ale pěstuješ v netkance, pokud si pamatuju z obrázků. Což znamená, že prohřátí půdy proběhne jaksi automaticky, pokud je počasí alespoň trochu vlídné. Pro mne je tohle první rok, kdy musím tohle řešit. A chci to udělat co nejlíp.

Milan HP

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3381) - 63.63 (?), 7.5.2021 12:13

Milane, musíš pochopit, že těch 10°C a výš o kterých píšeš se vztahuje k trhané sadbě. Ale já, a asi většina ostatních nesázíme trhanou sadbu, ale sadbu nějak předpěstovanou s nepoškozeným kořenovým systémem. Takže než se kořenový systém dopracuje k tomu, aby prorůstal do okolní půdy, tak se tato jistě dostatečně prohřeje. Nakonec není problém do jamky nalít litr teplé vody. S nějakým hnojem, který by zvýšil teplotu bych nemanipuloval. Opravdu jsem šel na zahradu a udělal jamky na rajčata. Zakryl obě pařeniště NT 50 g/m2 a byl jse rád, že jsem mohl jít domů. Strašně studený vátr. Doma jsem si dal něco na zahřátí a teď budu odpočívat.

Vladimír

Záhon pro rajčata
Záhon pro rajčata
Nadzemní pařeniště
Nadzemní pařeniště
Pařeniště zapuštěné v zemi
Pařeniště zapuštěné v zemi

host - 28.103 (?), 7.5.2021 13:58

Jaký význam kromě možného vysychání půdy a ochranou listů před dotykem země má přikrytí zeminy tou černou folií? Díky =)

Jalapeno

zase odpojeno =/

host - 63.63 (?), 7.5.2021 15:10

Pro mne je to tak důležité, že bych bez použití této folie nebyl schopen na zahradě pěstovat všechno to co pěstuji. Pěstuji na ní všechno, mimo kořenových zelenin. Výhody:

1. Opravdu zabraňuje vysýchání.

2. Umožňuje mně to zalívat přímo pod tuto folii děrovanou hadicí- úspora práce se zalíváním

3. Pod folií neroste plevel- úspora práce

4. S těmi lsity nevím, nikdy jsem s tím problém neměl

5.Perfektní při výsadbě- nadělám díry v místech kde jsou otvory na folii. Tyto díry korespondují se stropem, který je z ocelové sítě s oky 15 x15 cm. Na síť zavěsím v určených místech spirálu a tato je přímo nad otvorem ve folii. Dole se jen přiháčkuje.

Vladimír

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6666) - 9.142 (?), 7.5.2021 8:36

Dal bych topný kabely řízený laboratorním termostatem s přesností na 0,01 st. Ale pak by se vaše rajčata na trhu vyvažovaly zlatem. Pokud jde o termín můj, po víkendu jdou do folníku (zatím ve skleníku pod netexem). Folník tam stojí už 14 dnů a snaží se poněkud proteplit to pod nohama. Ony se s tím srovnají, hlavně že nebude mráz nahoře, v zemi nezmrznou.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3223) - 6.138 (?), 8.5.2021 10:25

Sarkazmy o topných kabelech stranou. Mne jen zaráží, co pořád máte s tím trhem a cenou mých rajčat. Nikdy jsem nedostal za svá rajčata ani korunu, ať už za sazenice či plody. No, kdysi v hospodě, když ještě byla otevřená, mi za sazenice zaplatili pár piv. Je to moje hobby a hledám cesty, jak se vyhnout pohledu na neprosperující rostliny, přitom ale chci ranou sklizeň a zároveň co nejdelší v téměř horských podmínkách. Nic víc, nic míň. Peníze v tom absolutně nejedou.

Milan HP

host - 35.213 (?), 8.5.2021 13:09

Pan PP měl na mysli to, že se s tím neskutečně pipláte, a za ten čas a prostředky, které do toho vrážíte, byste si v krámu koupil 100násobné množství rajčat, než vás stojí vypěstování těch vašich. A to klidně v "bio" kvalitě, bez chemie, a v každé roční době.

Věnujte svůj čas třeba stromům, ty vám přinesou nesrovnatelně více užitku, než "monotónní" rajčata. wink

Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.215 (?), 8.5.2021 20:02

Me se na rajcatech libi, ze je strasne moc variant a muzete videt vysledek pestovani stejny rok a staci vam mensi zahrada(coz u stromu potrebujete prostor a cas)

A v obchode je dostupny je zlomek ruznych odrud, to uz me az nudi, jak porad stejny rajcata. Uz vzdy presne vim, jak ktery baleni rajcat bude chutnat.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3223) - 6.138 (?), 8.5.2021 21:39

Přesně tak. Jaký je rozdíl mezi koupenými jablky a koupenými rajčaty? Téměř žádný: omezený výběr, krásný vzhled a nic moc chuti (i když to se stále lepší). A jaký je rozdíl mezi obojími koupenými a vypěstovanýmí doma (i když se třeba nepovedou)? Ta radost z toho pěstování, ta svoboda rozhodnutí a paradoxně i ta zodpovědnost.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3223) - 6.138 (?), 8.5.2021 21:16

Ach jo, zase jeden. Za své peníze si můžu koupit vše, co potřebuju. Lehnout do postele a jen spát, jíst, nic nedělat. Jenže já k životu potřebuju také nějakou aktivitu a radost z ní.

Jak bych vám to vysvětlil? Řekněme, že sjezdové lyžování je ta činnost. Koupíte permici, jezdíte celý den. Ve 4 zavřou vleky. Co jste získal za své peníze? Zážitek, radost z pohybu, trochu fyzičky, čistší plíce. Ale na konci není žádná hmatatelná hodnota. No a pro mne je to pěstování rajčat. Pěstování. Sklizeň je bonus navíc, ne cíl. Padáte na lyžích rád? Já určitě ne, takže jezdím jak nejlíp umím, i když to stojí víc energie. No a pro mne je neprospívající rostlina něco podobného pádu. Tak se snažím tomu pádu vyhnout i za cenu vyšší vynaložené energie. Vy tomu říkáte "piplání". A když to srovnám, já mám dvě výhody: ňam-ňam sežratelný bonus na konci "dne" a mé pády nehrozí tím, že bych skončil v nemocnici.laugh

Ale vyprošuju si, abyste nazýval rajčata "monotonními", a to ani v uvozovkách. To se může zdát při pohledu zvenčí. Těm, kdo je kupují či pěstují jen jako potravinu. Svět rajčat je pro zasvěcence stejně bohatý jako kterýkoliv jiný obor. Jde jen o hloubku proniknutí do něj. A navíc také pěstuju dalších nejmíň dvacet plodin. Ano, stromy jsou alternativou stejně hodnotnou. Jenže pády tam bolí víc. Cokoliv zmrším na stromech je na léta. U rajčat prostě tu chybu příští sezónu neudělám a všechno je v pořádku. Ale hlavně: mám raději zeleninu než ovoce.wink

Milan HP 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025