Staré odrůdy zeleniny a ovoce

host - 132.196 (?)
21.4.2013 9:02

nebo také toto video

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 22.151 (?), 13.4.2013 15:34

Já mám nejlepší zkušenosti se Stupickým raným polním rajčetem, semeno je zatím běžně k dostání, chuť vyzrálých plodů vynikající, dobře dozrávají i nezralá, semeno se dobře z přezrálých uvolňuje a suší.

Dále si suším semena drobných rajčat (rybízových) - pro vlastní potřebu z autorských práv snad obavy mít netřeba.

Ovocné stromky pěstuji ze semenáčů - rodí později, ale jsou odolné. J.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3382) - 5.149 (?), 13.4.2013 18:37

Když už vzpomínáte na Stupické polní rané tak bych chtěl znovu upozornit na skutečnost, že to je jedno z nejvíce uznávaných rajčat na celém světě. Do ameriky se dostalo v roce 1976 v obálce pana Milana Sodomky z Prahy (možná ze Stupice) výměnou za nějaká semena zelenin. Když dnes čtete co kdo kde v americe, na Novém Zélandu, na Aljašce, v Norsku atd. vysévá, tak pokud má více jak deset až patnáct odrůd, tak tam skoro nikdy nechybí Stupice (tak to jmenují). Možná jen u nás je ten poměr nižší.

Mr Big

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3382) - 5.149 (?), 13.4.2013 18:24

Na celém světě existují takových rajčat tisíce, američané jim říkají heirloom - dědictví nebo také OP- volně opylované (nehybridní). Já takových rajčat budu pěstovat 34 odrůd, a pochopitelně také si budu od všech dělat i semena. Já jsem je nakoupil od Neoseeds.Některé odrůdy prodávané našimi semenářskými firmami, jsou také OP, ale protože jejich semena jsou velmi levná, tak si je kupuji (například Stupické, Sláva Porýní, Pavlína atd.). Ještě k autorským právům. K autorským právům: Jsou dvě kategorie:

1. Odrůdy které jsou uvedeny ve společném katalogu EU nemůžete pěstovat pro komerční účely (prodej semen) bez souhlasu vlastníka, který má práva  na tyto odrůdy. Například na Stupické polní rané mají práva Moravoseed a Seva Flora. Pro svou vlastní potřebu- není problém

2.Na americké odrůdy,  britské odrůdy a také z ostatního světa  se toto nařízení nevztahuje a vesměs si na tyto odrůdy ani toto právo nikdo nepřivlastňuje (ani v těchto zemích).

.                Mr Big

kastef - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 138.131 (?), 13.4.2013 18:52

také mám přes Gengel 2 odrůdy.Golden Currant a Tiger Tom, ještě sem měla zálusk aspoń na dvě, ale nakonec sem to vzdala, příští rok si dokoupím, letos už bude přecpáno.

host - 132.196 (?), 20.4.2013 8:01

Podívejte se na video.

host - 132.196 (?), 21.4.2013 9:02

nebo také toto video

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025