Škůdce na sazenicích rajčat
|
|
|
|
|
 |
 |
|
terezec - Stříbrný Zahrádkář (196) - 6.150 (?), 8.5.2012 18:21, zobrazeno: 10641x
Dobrý den,
dnes jsem si s hrůzou všimla světlých flíčků na některých listech rajčat, zespodu jsou jakoby "vyžrané". Žádnou breberku nejsem schopna okem spatřit, ale je mi jasné, že tam někde je. Při přemýšlení, "kde se to asi vzalo", jsem došla k tomu, že asi od bazalky, kterou jsem nedávno dostala a která je na stejném místě, jako rajčata. Můžete mi prosím poradit, co to je a co s tím?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3374) - 5.149 (?), 8.5.2012 19:48
Já bych se jen zeptal jaká semena jste vysévala- kupovaná nebo vlastní přesev? Jinak si myslím, že jde spíše o nemoc než o škůdce.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3374) - 5.149 (?), 9.5.2012 18:42
Ten dotaz byl proto, že se mně to zdálo jako Alternariová nebo Septoriová skvrnitost rajčete. Obě tyto choroby se šíří osivem nebo zbytky napadených rostlin v kompostu. U starších rostlin to bývají běžné choroby a projevují se zejména na spodních listech, které žloutnou a opadávají.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5593) - 242.167 (?), 9.5.2012 18:59
Myslím že Septorioza nemá tak propadlé skvrny. Rovněž se přikláním k názoru že jde o nějakou poruchu způsobenou "péčí" o rajčata.
Pokud máte jen tohle tak je to dobré, to já toho mám povíc (viz foto), a většině z toho dávám za vinu kompostu (s atestem!!!) který jsem si nechal přivést a použil ho na výsadbu. Příští rok prdím na "bio" zeminu a budu se opět věnovat obyčejné zemině s podporou umělých hnojiv, alespoň vím co tam dávám.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|