Kečup, který mi vyhovuje:
2 kg měkkých, zralých rajčat, 250 g cibule, 250 g jablek, můžeme přidat 1-2 feferonky pro ostřejší chuť, 150 g cukru, 1 PL soli, 0,8-1 dl octa, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 3 hřebíčky a špetka skořice. Zeleninu a jablka pokrájet, rozdusit, potom přidat ostatní, dusit do potřebné hustoty asi 1 hodinu. Záleží to na vodnatosti rajčat. Rozmixujeme a přepasírujeme přes cedník s malými oky. Vzniklou směs dodusíme do požadované hustoty.
Kdo má rád výraznější kečup, dá více koření (až 1 PL pepře a nového koření) a již zmiňovanou feferonku. Pro mé chuťové buňky byl 1 dcl octa moc, tak jsem trochu ubrala. Kdo vaří kečup z kečupových rajčat, ubírat nemusí, ale já ho vařila převážně ze Startu a rozvar byl o něco řidší.