Sazenice rajcat - proc tak vytahla?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 228.133 (?), 31.1.2013 8:11, zobrazeno: 14834x
Predem se omlouvm za zacatecnicky dotaz, ale mozna take nekomu pomuze. Loni jsem zasadil seminka rajcat ca v koncem unora. Pestoval jsem je v malem parnicku. Az mely ca 3 listy venku, tak jsem je dal do kelimku 0,2l a dal je do pokoje na parapet s teplotou ca 19°. Rajcata jsem take hnojil Startem dle navodu. V dubnu ale byla silene velika (min 50cm), ze jsem je musel ruzne podpirat, aby se nelamaly. Je mi jasne, ze takovy stav na vysazeni pote ven neni nejlepsi. Navic me udivuje, ze jsem si prikoupil v kvetnu hotove sazenice u zahradnika a ty byly nadherne, ca 25cm vysoke a krasne bohate. Nevim co jsem tedy udelal za chybu. Nejsem si jist jestli je lepsi nizsi teplota anebo mene svetla. Predem dekuji za, pro vas, velmi snadny dotaz. Jirka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
terezec - Stříbrný Zahrádkář (196) - 96.102 (?), 31.1.2013 8:32
Já si tedy myslím, že jste je vysadil moc brzy. Nejsem tedy žádný expert, budu pěstovat teprve čtvrtou sezónu, ale i tak už mám pár zkušeností. Sadím až v druhé půlce března. Rajčata mám na okně, okno bohužel na severo-východ. První dva roky sazenice vytáhlé, musela jsem je opírat o stěnu, lámaly se, no ostuda. Nicméně nakonec se hecly a měla jsem pěknou úrodu. Loni jsem zkoušela za sazenice dát velké zrcadlo a opravdu to pomohlo, sazenice byly menší a silnější. Koupila jsem si i dvě krásné, silné rostliny na trhu, už měly nasazené na květy, moje ne. Rozdíl mezi mými a kupovanými rostlinami byl nakonec minimální. Nikdy nebudu mít rajčata už v červenci, nemám na to podmínky. Sazenice u zahradníka jsou tak krásné, protože má na to PODMÍNKY, což Vy mít nikdy nebudete.
Takže moje rada : sadit později a pokud na rajčata svítí přes den málo slunce (proto se za ním vytahujou), dát za ně zrcadlo, slyšela jsem i o alobalu. A myslím, že to hnojení je zbytečné, dostatek hnojiva by měl být ve výsevním substrátu (já tedy přesazuji dvakrát).
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3382) - 5.149 (?), 31.1.2013 9:58
Nerozumím tomu co byste chtěl. Snad nechcete, aby Vám nerostly. Rostliny potřebují pro bujný růst světlo, teplo, vodu a živiny. Vy jste jim dal plno živin, dal jste je jistě na parapet, kde v dubnu občas dostanou přímé sluneční záření (pochybuji, že tam je 19 °C), a úměrně tomu jste je zaléval. Rostliny začaly asimilovat a začaly růst (za týden jsou schopny zdvojnásobit svou velikost). Problém je v tom, že slunce zaleze a osvětlení za oknem se sníží na desetinu. Rostliny bujně rostou dál a protože nemají dostatek světla tak se vytahují. Ve skleníku mají rostliny dostatek světla po celý den (100% oblohy- za oknem cca 40%). Délka dne v dubnu nemá žádný vliv, plodovým zeleninám stačí 12 hodinový den (rajčata v domovině nikdy neměla delší den než 12 hodin), čemuž také odpovídají sazenice ze skleníku, kde nejsou přisvětlovány.
Jen jednu poznámku: Když v zimě zasvítí slunce a oteplí se, začnou často některé stromy i nakvétat a než stačí tento proces zastavit tak třeba i zmrznou. Prostě příroda je tak zařízena.A my jen na to koukáme.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 127.231 (?), 1.2.2013 17:32
dnes 1. 2 013 jsem zasel rajčata ktere budu v dubnu sazet do skleniku jakmile seminka začnou rašit na noc je přeneu na chladne okno 5 až 6 stupňu aby nerostli muže byt i lednička rano opět na okno vypnout radiator z každy den to opakuji až za 3 tydny pikyruji do bedinky plastove krabičky pak už muže byt teplejši podminky za 14 dni až 3 tydny do hrnku 10 cm nehnojit v substratu je vše v dubnu přenesu do skleniku a přesazim do20 cm hrnku a necham 14 dnu až 3 tydny a pak sazim sklenik je bez vytapěni začatek června začinaji prvni plody zrat takto postupuji sadbou rajčat na pole seju po 15 březnu sazim ven začatek května dalši varijanta sejt po prvnim květnu přesazet do 10 hrnku včerrvnu do 20cm ačervenci na pole vše už probiha venku bez skleniku sadba je silna zdravavjetši vinos sklizeň od konce srpna do listopadu
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 127.231 (?), 1.2.2013 18:26
seminka seju do visevniho substrau bježna pokojova teplota kliči za5 až 7 dni teplota v noci nevadi co nejniši teplota rostlinam prospiva a dokonce do rana povirostouv 70 letech se davala seminka silně schlazovat to se naziva jarovizace a pak se sela mam stimto třcitilete skušenosti tak to mužete skusit
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3382) - 5.149 (?), 1.2.2013 19:47
Na tomto a jiných vláknech je plno zajímavých příspěvků. Ale většina je jich jen pod nějakým číslem. Jak mám věřit příspěvku od autora, který není schopen se zaregistrovat. Registrace pochopitelně neříká nic o tom, kdo autor je, ale mohu sledovat příspěvky dlouhodobě a posuzovat jeho názory komplexně. Když diskutuji s Mirkem, Jiřinou, panem Vysloužilem nebo RenatouRenii nevím kdo ta osoba konkrétně je, ale znám její názory a jejich kontinuitu. Diskutující s čísly uvažujte o tom, nic Vás to nestojí. Děkuji.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|