Sazenice rajčat do květináčů - jak sadit?

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3382) - 5.149 (?)
30.4.2014 18:01

Mám jen dvě připomínky:

1.Kdykoliv sázím rajčata do kbelíků, tak mám celý kbelík prokořeněný ať je sázím jakkoliv.

2.Není pravdou, že rajče vytváří kořeny těsně pod povrchem. Kořeny pod povrchem tvoří pouze rajčata předpěstovaná, kdežto rajčata pravokořenná tvoří až 150 cm dlouhý kořen. Všechn je to o vodě.

3.Dopřát kořenům hluboko zasazených rajčat není žádný problém stejně jako u brambor se řádek přihrne (nakopčí) a zálivka se provádí do brázdy mezi dvěma řádky.

Mr Big

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 41.204 (?), 28.4.2014 15:24, zobrazeno: 12984x

Dobrý den, na narozeniny jsem dostala sazeničky rajčat, papriku a cherry rajčátka. Chci je zasadit ven do džberů nebo kýblů. Musím je na noc schovávat dovnitř, aby nezmrzly? Nemám vůbec žádnou zkušenost. Ještě mi bylo sděleno, že rajčata mám zasadit jakoby naležato, že se vzpřímí. Že nemám sadit klasicky jenom kořeny, ale položit a část zasypat. Tak nevím, co je na tom pravdy. Poraďte prosím :-)

Petra.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 28.4.2014 15:37

do kýble sadím spirálovitě podle stěny. Všechno co je pod nejnižším květenstvím se pak dá přihrnout zeminou a zakoření. Dokonce se dá i po odplození celá rostlina posunout dolů a spirálu stonku položenou na zeminu postupně do(za)kořenit.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3382) - 5.149 (?), 28.4.2014 16:17

Záleží na tom, jak dlouhé sazenice máte. Já vždycky sázím nastojato co nejhlouběji. Spirálu jako dělá Standa ani žádné položení na vodorovno bych s mými poměrně krátkými sazenicemi nemohl. Pochopitelně také některé listy padnou za vlast, ale ne všechny pod prvním vijanem květů.

Mr Big

petrpan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 32.208 (?), 28.4.2014 21:35
Nedavno jsem videl video na youtube, kde ukazoval pan rajcata, resp. jejich koreny. Delal takovy pokus se zasazovanim do hloubky. Demonstroval, ze nezalezi, jestli zasadite rajce hodne hluboko (20cm stonku) nebo jen trochu hluboko (10cm stonku). V obou pripadech udela korenu zhruba stejne. Zustal vzdy puvodni korenovy bal a pak vyrasily dalsi koreny zhruba z prvnich 7-10cm stonku (muj odhad) tesne pod povrchem. Zbytek stonku mezi puvodnim a novym korenovym balem pod zemi zustal holy. Jeho teorie byla takova, ze koreny mozna potrebuji vzduch a proto se tvori jen u povrchu. No to by bylo na delsi debatu. Kazdopadne vystupem toho videa byla doporuceni sazet rajcata (rozumej jejich stonky) horizontalne zhruba tech 7-10cm pod zem a pak nadzemni cast vztycit normalne vertikalne. Co se tyce rajcat, jsem spise zacatecnik nez zkuseny matador, proto nerikam, ze to je svata pravda, ale je to neco, co me osobne presvedcilo, sazet rajcata podle jeho navodu. (Kdyz se nekdy brzo dostanu k pocitaci i jinak nez pracovne, tak zkusim zminovane video najit)

host - 39.214 (?), 29.4.2014 22:28

Děkuji všem za rady. Ještě bych potřebovala poradit, jak se o rajčata starat. Budou v kýblech. Kde je umístit, jak zalívat, hnojit, jestli je mám nějak zaštipovat apod. Vím, že pro spoustu z vás to jsou směšné dotazy, ale já jsem úplný amatér a rajčata sadím poprvé. Už je mám na terase, pokud budou hlásit mrazíky, tak je mám na noc schovat domů?

Petra.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 53.6 (?), 30.4.2014 15:49

Při hlášeném mrazu určitě schovat, jinak zmrznou.

Sázejí se horizontálně (na ležato), zasypou se 5 cm zeminy. Stonek se napřímí a pak se přiváže k tyčce, keříčkové se pěstují bez tyček (je to na sáčku semen).

Umístění venku může být po otužení na plném slunci, jako na záhoně. Zalévat podle potřeby, jakmile horní vrstva (3cm) proschne. Kýbly by měly být děravé jako květináče (i více děr). Můžou stát v podmiskách, v těch může být několik cm vody. Hnojit týden po výsadbě každý týden plným hnojivem NPK, Cererit a pod.

Zaštipují se ty tyčkové cv, které tvoří zálístky. Při dobré výživě z ponořených částí rostliny vyrostou další stonky, které se mohou ponechat (1-2).

Keříkové odrůdy (bez tyček) se nezaštipují.

Rozhodně doporučuji nějakou příručku o pěstování rajčat nebo všeobecnou zahrádkářskou příručku o pěstování všech zelenin a ovoce, bývá tam i okrasná část. J.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3382) - 5.149 (?), 30.4.2014 18:01

Mám jen dvě připomínky:

1.Kdykoliv sázím rajčata do kbelíků, tak mám celý kbelík prokořeněný ať je sázím jakkoliv.

2.Není pravdou, že rajče vytváří kořeny těsně pod povrchem. Kořeny pod povrchem tvoří pouze rajčata předpěstovaná, kdežto rajčata pravokořenná tvoří až 150 cm dlouhý kořen. Všechn je to o vodě.

3.Dopřát kořenům hluboko zasazených rajčat není žádný problém stejně jako u brambor se řádek přihrne (nakopčí) a zálivka se provádí do brázdy mezi dvěma řádky.

Mr Big

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025