Rajčata v Pařeništi



Stránky: 1,  2,  3   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 60.102 (?) 
6.4.2022 20:50, zobrazeno: 3307x

Po jedenácti dnech jsem se konečně dostal na zahradu a podíval se jak jsou na tom sazenice rajčat v těch mých studených pařeništích. Nic neuhynulo, ale na některých v tom nadzemním rámu bylo vidět, že jim až tak moc dobře nebylo. Zatím nic na odepsání. V tom hlubokém pařeništi byly asi teploty příznivějš a tak i rostliny vypadají lépe.  Dokonce plod na jednom Sarayev Shtambovyi zčervenal. Přidal jsem ke všem klece a pařeniště zavřel.

           Vladimír

Nadzemní rám
Nadzemní rám
Hluboké pařeniště
Hluboké pařeniště
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 7.4.2022 9:48

Vladimíre, to vůbec nevypadá špatně. Se zpožděním se přiznám, že při tom mrazivém počasí jsem byl dost pesimistický ohledně šancí Tvých rajčat. Tohle je mnohem lepší, než jsem čekal. Dobrá práce.

Máš nějaké záznamy, jak tam probíhaly teploty? Abychom si trochu ujasnili, co vlastně ten "otužilý plevel" snese. Upřímně se přiznám, že moc nevěřím na tu hranici 12°C. 

No vidíš: máš svoje rajčátko už začátkem dubna. U mne doma se po těch prvních dvou, dávno sežraných, objevila další 3 červenající, dvě z nich trochu paradoxně na druhém vijanu zespoda, zatímco ta na prvním jsou jak rybníček Brčálníček. 

Milan 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 13.4.2022 20:39

Pane reportére, zase jste ve skluzu.wink Jinými slovy, Vladimíre, jak to pokračuje? Teď bylo hezky, to Ti určitě nedalo, abys tam nejel. 

Na těch mých v balkonovníku se tvoří nové plody, ale zatím nevím, zda na všech. Všechno to kvete jako o závod a roste taky tak. V 7,5 litrových nádobách. Hnojím Kristalonem zdravé rajče podle návodu. Vedu si tabulku teplot a z ní mi vychází, že ty dvě noci s teplotami nad 11°C nejsou tak úplně nutné pro úspěšné opylení. Ale nemám datalog, takže ta měření nejsou kontinuální. Problém s usychajícími listy nezmizel úplně, stále se mi někde objevuji ty jakoby pergamenové bezbarvé a průsvitné skvrny i okraje, ale je to na takové úrovní, že jsem to zařadil do kategorie problémů, se kterými není nutno nic dělat. Uštípnu lístek, výjimečně celý spodní list a dál to neřeším, protože ani pátým rokem nevím dobře jak. V balkonovníku je to ještě o dost mírnější než uvnitř.

Balkonovníky mi nikdo nepochválil, tak to musím udělat sám. Ta kombinace PP fólie a netkanky vyhovuje mnoha situacím. Chci světlo, ale neztratit teplo, netkanka se sroluje. Chci ztratit teplo, ale nechci připálit rostliny, sroluje se fólie. Jen jsem trochu narazil, když pršelo při zataženém obojím (pouze západní není krytý): netkanka propustila a ve fólii byla louže jako Atlantik. Ale i to ty klipy na papír udržely a polypropylén je mnohem pevnější než igelit, i když je celkem tenký. Ty to máš podobně, jak se Ti to osvědčuje nad pařeništi? Ty balkonovníky mají ale jednu nevýhodu: nejsou dostatečně velké pro mé potřeby. Ani když mám dva. Z toho vyvozuju, že budu muset omezit "potřeby", tedy počty rostlin i sazenic, které pěstuji. sad

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 135.35 (?), 14.4.2022 7:54

Vůbec nevím jak to v těch mých pařeništích vypadá. Počasí bylo špatné a já jsem neměl možnost přidat ke sklu ještě nějakou netknou. Stále ještě marodím a na zahradu bych se měl dostat až zítra. Předpokládám, že polovina rajčat bude poškozená.Uvidím co z toho zachráním. Jen chci konstatovat, že jsem po dohodě s manželkou dal přednost svému zdraví přd rajčaty, což ji jistě potěšilo.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 14.4.2022 12:04

Vladimíre, je dost pravděpodobné, že to potěšilo hlavně Tvoje zdraví.smileyAbys měl radost z rajčat, musíš být v rámci možností fit. 

Poškozená ano, ale ne nutně zničená. Dokud žijou, je velká naděje, že se vzpamatují. "Rajčiny sú burina." Eva T.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 28.210 (?), 15.4.2022 9:23

Milane,

  neviem, že by som sa niekedy vyjarila presne v tom zmysle, " Rajčiny sú burina". Práve že ma irituje, ak to takto niekto napíše. Síce vyklíčia hocikde, ale v posledných rokoch na ne číha toľko rôznych chorôb, škodcov a nepriaznivých poveternostných podmienok, že je občas problematické dopestovať kvalitné plody. Aj ja som už zažila viacero neúspechov a sklamaní. V r. 2017 devastujúce krupobitie, po ktorom sa niektoré odrody už nespamätali, 2018 fusariosa, proti ktorej nezaberajú ani postreky a väčšina rastlín odišla do konca augusta,  jej zákernosť je v tom že sadenice vyzerajú zdravo a naplno sa prejaví v v horúcom a suchom počasí, keď je už násada plodov a veľmi rýchle za takéhoto počasia táto nebezpečná choroba devastuje porasty.   2020 márny boj s inváziou molíc- v skleníku som musela odtrhnuté olepené plody pracne umývať...

 Takže by som bola rada, keby boli paradajky odolné ako "burina "

                                                     Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 15.4.2022 18:53

Evi, jsem rád, že jsem Tě vyprovokoval k reakci, už jsem začínal mít starosti.

Co se týká pravosti té citace, zaručuji se za ni. Jednou jsi mi to napsala v souvislosti s nějakým mechanickým poškozením. Nějaký ten roček nazpátek. Což v dané situaci bylo naprosto případné - pamatuji se totiž, že se z toho vylízaly. Ale pamětliv Tvého přání, už ji nebudu uvádět. 

Ale máš pravdu v tom, že řada nepřátel rajčat z říše patogenů i škůdců se rozšiřuje a někdy jsme bezradní, protože neznáme účinnou obranu. A letos jsem se přesvědčil, že pěstování paprik přes zimu je méně náročné, hlavně na světlo. Zato třeba u květáku a brokolice jsem s vypěstováním sazenic hanebně pohořel. Tuším proč.   

K tomu ale dodávám, že láska hory přenáší a obtíže překonává. Když jsem začínal, ale vlastně ani teď, nikdy jsem nepočítal se 100%ním úspěchem (však se taky nedostavuje ani náhodou, i když ten první rok byl nejmíň 90%, bohužel). Jak jsem kdysi napsal, vítězství není nutné, stačí remíza, případně zlepšení. Třeba mne hrozně potěšilo, že jsem loni zachránil spoustu rajčat z plísní napadených neodolných, čistě tím, že jsem se nesnažil je udržet při životě a plody na keřích: poznal a přijal jsem realitu bez otálení a rychle je otrhal. Nebo třeba to zlepšení v usychání listů doma. A tím i chuti rajčat, která jsem už slupnul. Tutové sedmičky oproti 3 až 4 v minulých letech. A takové relativní maličkosti mne ženou dál bez ztráty nadšení. Shrnuto a podtrženo: nikdy nic nejde ideálně podle plánu. A je na nás, abychom s tím počítali. Vlastně v tom je to krásné dobrodružství.smiley

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 135.35 (?), 25.4.2022 20:00

Ve čtvrtek jsem byl po dlouhé době opět na zahradě. Rostliny v tom nadzemním pařeništi jsou dost poškozené, spíše spálené sluncem než mrazem. V hlubokém pařeništi je většina OK. Pro jistotu jsem z obou oddělal skla, nemá teď delší dobu mrznout. Utrhl jsem dva zralé plody Sarayev Shtambovyi, překvapiulo mě jak bylky sladké, ale veliíkost nic moc, jen jako cherry (20 g).

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 81.144 (?), 25.4.2022 20:20
Jaké postřiky proti plísním používáte pane Vladimíre? Já jsem měl pokusně vestavěné pařeništátko ve skleníku. Jenom taková ohrádka z lexanu. Bohužel jsem každý den nevětral a hodně se to rosilo a nejhorší problém pak byl s plísní šedou, na kterou se už asi nějaký solidní přípravek nedá sehnat. Z toho důvodu moc s výsadbou nepospíchám, musel bych mít rajčata i ve skleníku udušená netkanou textilií to víte pozemek v mrazové kotlině...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 135.35 (?), 26.4.2022 20:27

Žádné postřiky proti plísni ev. jiným listovým chorobám v tom pařeništi nepoužívám. Jak správně píšete, tak se v tom pařeništi může zvýšit relativní vlhkost až k rosnému bodu a rostliny mohou být trvale v mokru. Proto je třeba již při výsadbě se tomuto problému preventivně věnovali. Zdrojem vodní páry v takovém uzavřeném prostoru je zalévání rajčat. Rajčata se za horka zalijí a podstatná část vody se přemění na vodní páru. Potom při nočním ochlazení neudrží vzduch takové množství vody a tato se vysráží na chladnějších rostlinách. Já to řeším výsadbou rostlin do otvorů v černé tkené textilií a zalívání hdicí umístěnou pod touto textilií. V některých letech jsem přetáhl přes celou plochu pařeniště tzv. zakrývací folii (20 m2 za cca 20 Kč). Zalíval jsem k jednotlivým rostlinám, které jsem vysadil do otvorů v této folii. Fungovalo to perfektně. Když jsem odstranil okna, tak jsem za pomocí žiletky folii odstranil.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika