Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II



Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 30.232 (?)
7.2.2020 12:58

Dneska jsem si byl v Třebíči koupit čerstvá skleníková rajčata. Prodávají odrůdu Brioso označenou jako Oliver. Mají mít průměr 35-45mm. Chuťově jsou velmi dobrá. Myslím, že už jim ve sklenících moc svítit nebudou. Dneska je docela slunný den.

Všiml jsem si, že i při prodeji mají zapnutých několik elektrických lapačů létajícího hmyzu. Smutnice jsou asi všude.

Oliver
Oliver
Čerstvá rajčata z Vysočiny
Čerstvá rajčata z Vysočiny
Skleníky na rajčata
Skleníky na rajčata
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 25.1.2020 23:18

25.1.20 Další rajčata přesazena: Maglia Rosa, Nelinka a druhá Startka. Ovšem i ta ostatní už mají nárok, snad kromě dvou Tomato Berry, které jsem dosíval později.
Konečně se mi podařilo si vypůjčit luxmetr. Zde jsou výsledky:
Denní světlo+4 běžné LED žárovky á 20W (6500°K) = 3 500 až 6 100 lx (není zdaleka rovnoměrné).
Samotné denní světlo za pošmourného dne = 750 lx. Což je skoro zanedbatelné. A poušmourných dní je tady teď tak 80%.
Samotné umělé osvětlení = téměř stejné jako v součinnosti s denním. Všechna měření prováděna s odražeči na zatím jediném osvětleném okně. Čas denního měření: 24.1.20 v 11.30.
To nejdůležitější se skoro bojím napsat, abych to nezakřikl. Podle toho, jak rajčata zdravě vypadají, se zdá, že drastická antiseptická opatření zabrala (ťuky, ťuky na dřevo!) a nákaza se neukazuje. Koukal jsem na svůj záznam z 31.1.18 a tam už spodní listy vadly (a loni to bylo ještě horší). Tenkrát jsem si (a ještě dlouho potom) myslel, že je to fyziologické. Nebylo. Letos si moje rajčata drží i děložní lístky, listy jsou krásně zelené, nikoliv přehnaně tmavé (přehnojení) a nemají žádné skvrny. Nevytahují se do výšky (možná díky jiné pozici osvětlení – viz výše) a Startka i Maglia Rosa už mají nasazeno na květ. A nevypadá to, že by to bylo jen tak „na oko“ jako loni a předloni. Při pohledu na ně mne zase baví svět.smiley V pondělí poprosím jednu svou studentku s chytrým telefonem, aby mi je vyfotila.
Snažím se ale zůstat při zemi: Matka Příroda mi téměř určitě nějaké potíže ještě způsobí.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 26.1.2020 18:35

26.1.20 Dnes jsem měřil intenzitu osvětlení na východním okně, kde mám přezimující papriky a ode dneška tam šla i jedna přesazená Strabena. Opět bylo zataženo (tady vládne inverze), difúzní venkovní světlo pod 1000 lx. S osvětlením 1xLED žárovka 20W, 4100°K plus zářivka 18W, 6500°K byla intenzita osvětlení na cca 2500 lx. Okno je poloviční velikosti než to západní, předevčírem měřené. Porovnám růst těch dvou Straben, abych zjistil, jak moc světla je pro zdárný růst potřeba.
Při měření jsem si všiml, že velké paprice vyrazily výhony v zálistcích a že má na nich nasazeno na spoustu květů. Seříznutá paprika má už na obrostu jeden plně vyvinutý květ a další poupě. Jenže hodně pochybuju, že by dokázaly rozvíjet plody. Uvidíme.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 27.1.2020 22:31

Tak tady jsou ty slíbené obrázky.

Milan HP

Celkový pohled
Celkový pohled
Maglia Rosa
Maglia Rosa
Start 1
Start 1
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 78.120 (?), 28.1.2020 14:32

Milane, Maglia Rosa je pekná, nevytiahnutá, vidno už nasadené púčiky. Skoro som si ju pomýlila s Mongolským Karlikom- ten je taký nizučký. Tento rok si ho tak skoro nevysieval? Ja som v tom novembri vysiala vtedy až 16 skorých druhov a teraz mám už plné celé okno, počas zamračených a hmlistých dní prisvetľujem celých 12 hodín, už aby bolo krajšie počasie.Okrem 4 druhov mi už všetky začali kvitnúť, Sophie´s Choice už vidno prvé 2 plodíky veľkosti hrášku.

   Prajem veľa radosti z pestovania. Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 28.1.2020 17:45

Evi, musím říct, že jsem Mongolského Karlika nikdy neměl. Ale Ty i Vladimír o něm často mluvíte, takže bych ho rád zkusil. To není F1, že? Kdybys tedy náhodou měla nějaká semínka nazbyt, můžeš mi je poslat? Ale nemám nic moc na oplátku. Snad jedině Mickey Mouse (hairloom).

Jasně, moje jsou oproti Tvým opožděná, ale to byl letos můj záměr. Pro mne je nejdůležitější, že ta nákaza zmizela, takže teď už snad bude všechno normální. Tedy kromě počasí. Ale asi jim dávám dost světla, takže vypadají, jak vypadají. Možná by se při téhle úrovni obešly bez denního světla vůbec. Teď rozšiřuju osvětlení na další okno a zkouším jinou kombinaci: 2 růstové LED žárovky, 50W, červenomodré a zářivkovou trubici 36W, 6500°K. Zkoušel jsem ale měřit intenzitu osvětlení luxmetrem a ten to nějak nebere. Uvidíme, co na to rajčata.

Tak ať to roste.

Měj se.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 2.2.2020 20:26

2.2.20 Tak, všech devět listopadových hrdinů je přesazeno do konečných nádob 12l, kromě Vilmy, ta dostala jen 7,5l. A také Tomato Berry 2 je v provizoriu 5l. Je totiž mnohem slabší než jeho bratříček, takže když/až zesílí, přesadím ho ještě jednou. Už je nouze o místo.
Dokončil jsem osvětlení pro druhé západní okno, tzv. plodové. Nakombinoval jsem 3 typy osvětlení a instaloval velmi solidní příkon. Dvě 50W růstové LED žárovky namířené nahoru do odražeče (lze otočit napřímo, ale trochu se toho bojím), dvě 36W zářivky, 6500°K umístěné svisle po obou stranách okna a dvě standardní 20W LED žárovky, 6500°K zezadu přímo před odražečem. Výkon lze podle potřeby a počasí regulovat vypínáním jednotlivých zdrojů. Luxmetr ukazuje za tmy hodnoty od cca 2000 do 3000 lx (chybí jedna bílá LED žárovka). Oproti „bílému“ oknu je to poněkud méně, ale spoléhám na to, že dostanou vhodnější skladbu vlnových délek včetně UV.
Poupata na Startce 1 a Maglia Rose rostou, ale žlutá barva se zatím neukazuje.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 4.2.2020 18:32

4.2.20 Tak konečně se trochu zažlutilo, jsou to zatím jen první vlaštovky, ale dobře se na to kouká.Na Startce (ta už jede na 2 výhony) a překvapivě na Nelince (po jednom květu), Maglia Rosa nějak zaostala. Jakoby se spíš věnovala růstu, ačkoliv je všechny hnojím stejně i Kristalonem na květ a plody. Další změna oproti minulým letům je, že nemám nikde žádné mušky, což přičítám sterilizované půdě bez použití nespolehlivých substrátů a čistě umělým hnojivům. Plánoval jsem postupně je zasypávat hlínou, ale všechny listy drží, takže je mi to líto je zahrabat. Je až neuvěřitelné (pro mne), že nezvadl jediný lístek! Ťuk, ťuk, ťuk.
Blíží se doba výsevu semen pro zahradu. Plánuju ji tak kolem 15.2. s ohledem na to, že chci brzkou úrodu v 570 mnm. Ze zkušenosti vím, že potíže s převozem se dají překonat. Zatím jsem ale nerozhodl, jaké odrůdy a v jakých počtech vysadím. Celkově chci omezit počet rostlin na 35, ale znáte to, zvědavost vždy převládne. Získal jsem novou odrůdu Cocktail Crush (od Dobrasemena), údajně rovněž plísniodolnou stejně jako Crimson Crush. Tak doufám, že bude poněkud výš na chuťové stupnici 0 – 10 než Crimson Crush (6,5).

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 6.2.2020 21:00

6.2.20 Strabena 2 na východním okně se poněkud vytahuje (bílé světlo, cca 2000lx). Strabena 1 na západním okně je nižší a silnější (bílé světlo, kolem 4000lx) a už má nasazeno na květ. Z toho usuzuji, že ta hranice intenzity osvětlení pro normální růst pro rajčata je někde nad 3000 lx. Není to moc průkazné na základě srovnání jen dvou rostlin, ale budu ověřovat dál. A myslím, že je to také závislé na odrůdě. Rozhodl jsem se Strabeně 2 a své přezimující paprice přidat ještě jednu růstovou LED žárovku, full spectrum, 54W.
Zdá se mi také, že papriky jsou méně citlivé na nedostatek světla. 8 mých paprik je na západním okně (u manželky) už bez přisvětlení a rostou zatím bez problémů. Což při zataženém počasí či mlze znamená tak 1000 – 1200lx difúzního světla od 8 do 16:30. Pravda, jsou malé – vyrážejí teprve pravé lístky - až na jednu, která má cca 15 cm na výšku a 10 pravých listů (setá začátkem listopadu).

Rozkvetla naplno už i Maglia Rosa, takže musím foukat do 3 rostlin, abych květy opylil. Opakuji to každý den.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 7.2.2020 9:13

Zapomněl jsem dodat, že ta hranice samozřejmě rovněž závisí na teplotě. Moje měření se vztahují k teplotám 18 - 21°C. V nižších teplotách je potřeba světla méně, ale růst probíhá pomaleji.

Východnímu oknu jsem dodal růstovou LED žárovku, full spectrum, 54W. Už je v provozu, uvidíme, zda nastanou nějaké změny.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 30.232 (?), 7.2.2020 12:58

Dneska jsem si byl v Třebíči koupit čerstvá skleníková rajčata. Prodávají odrůdu Brioso označenou jako Oliver. Mají mít průměr 35-45mm. Chuťově jsou velmi dobrá. Myslím, že už jim ve sklenících moc svítit nebudou. Dneska je docela slunný den.

Všiml jsem si, že i při prodeji mají zapnutých několik elektrických lapačů létajícího hmyzu. Smutnice jsou asi všude.

Oliver
Oliver
Čerstvá rajčata z Vysočiny
Čerstvá rajčata z Vysočiny
Skleníky na rajčata
Skleníky na rajčata
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika