Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?) 
12.4.2020 23:39

12.4.20 Doma už to jede bez zábran. Ochutnal jsem i Magliu Rosu (za 6), byla lepší než první Startka, ale další snědené Startky i z vyšších vijanů se chuťově vylepšují (celkově již 4 vijany postupně zrají). Je to logické: dlouhé období slunečného počasí = víc světla. I Strabena 1 na západním okně se dala do červenání, stejně tak jako Startka 2 na okně východním (celkem tedy 5 rostlin, ze kterých by se dalo sklízet). Není to ale všechno úplně hladké: jak Startka, tak Nelinka mi praskají, ačkoliv jsou ve více-méně stabilní teplotě i vlhkosti. Vyvodil jsem z toho, že je přelévám. Ale jakmile jsem nasadil vodovou dietu, zvlášť Nelinka mne přivítala smuteční vrbou. Takže se asi smířím s praskáním, nakonec to se dá snadno uhlídat a na chuti neubere. Zatím jsem sklidil cca čtvrt kila – žádný zázrak, ale oproti minulým infekčním rokům balzám na mou duši. Věřím, že o teď už nebudu mít o rajčata nouzi.

Nahoře na chalupě mí 4 mušketýři viditelně netrpí. Nelinka už vesele kvete. Loni byla také první. Zatím je jen na noc přikrývám igelitem a přes den jsou vystavená slunci, takže se i půda prohřeje. Zalévám je ráno po otevření fólie odraženou vodou. Noc na úterý má být mrazivá, takže zítra dostanou kryty z kýblů ještě pod ten polyetylén.

Déledobá předpověď je od středy slušná, tak plánuju vysadit ještě několik dalších, tentokrát už skutečných sazenic ze semínek (Stupice, Garden Berry a možná další rané odrůdy). Však už některé mají přes 50 cm. Postupnost je nutná i kvůli mně: nezvládám zasadit víc jak 10 kousků za den (a to pak musím den odpočívat svá záda). Jasně, kdyby Ledoví muži byli opravdu mraziví – pod -5 a víc, přijdu o všechno již vysazené. Ale to je riziko hokusů-pokusů. Hlavní pole na úrodu a plísniodolné nechám až do doby, kdy bude počasí stabilní.

 

Milan HP   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 15.4.2020 23:50

15.4.20 Čtyři mušketýři prošli ohněm dvou mrazivých nocí pod igelitem. Se ctí. Pravda, vybavil jsem je kýblovými helmami, ale to nijak nesnižuje jejich zásluhy. Tři vypadají úplně normálně, jen Nelince, jako typickému skleníkovému rajčeti, plošně tmavnou až hnědnou listy v reakci na chlad – stejně jako loni (ne, není to spálení mrazem). Ale kvete dál. A Startka už také začíná. Takže pro velký úspěch jsem jim dnes přidal 3 další, tentokrát již své semenáčky pěstované právě pro tento účel: 2 x Garden Berry a jedno Stupické. Hádáte správně, pro brzkou úrodu. Tak teď tam mám sedm statečných. Dneska helmy nedostaly, nemá být mráz. Půdu jsem jim zahřál teplou vodou. Uvidíme, jak tenhle hazard vyjde. V pondělí a úterý má tam nahoře zase trochu mrznout: 7 kýblů stojí v pozoru.

Doma už jsem ochutnal i Strabenu ze západu, ale asi jsem ji tam měl ještě chvíli nechat, nedostala víc jak za pět. Od 7.4. jsem tak sklidil přesně 485 g rajčat 4 odrůd z 5 rostlin.

Balkonovník funguje dobře, ale Tomato Berry jsou trochu popálené. Usuzuji z toho, že nejsou úplně fit. Byly od začátku tak nějak horší než ostatní. Ale plody mají a dál na ně zakládají. Ale jen zelené.

 

Milan HP

 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 21.4.2020 10:00

21.4.20 Tak od Mušketýrů přes Statečné jsem přešel na Klapzubovu jedenáctku. 17.4. venku na zahradě přibyly další 4, tentokrát už sazenice plísniodolných: 2x Crimson Crush, Cocktail Crush a Mountain Magic. To proto, že jsou na záhoně, který nebudu moct chránit plachtou proti plísni. Nejsou už pod igelitem, ale postavil jsem okolo nich asi 80cm zástěnu. Jsou na slunci celý den, takže půda je relativně prohřátá. Na chladné noci dostávají kbelíky. Zatím se zdá, že proti tomu nic nemají.

Doma sklízím 10 – 15 dkg rajčat téměř denně, protože už i Vilma má zralé plody. Takže všech 7 domácích mazlíčků už dalo a dává zralá rajčata. Tomato Berry v balkonovníku tak trochu zápasí se změnou prostředí, ale bohatě kvetou a nasazují na plod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 30.4.2020 21:37

30.4.20 Postupně vysazuji další rostliny na zahradu. 7 paprik (2 Lungy, Superamy, Jablina F2, Slávy, Slovakia a Citrina) a dalších 15 rajčat (odrůdy Start, Stupické, Tornádo, Kumato, Helsing Junction Blue, 100 pudov a Blue Berry). Všechny nově vysazené mají podestláno biomasou smíchanou s hnojem, aby jim bylo teplo. Už je ani ničím nepřikrývám. Mušketýři ze 7 dubna pomalu rostou a kvetou. Jedno Garden Berry něco podežralo, takže zápasí o přežití. Obávám se, že je to hryzec – žádné krtince. Budu snad muset pod rajčata dávat pletivo. Ostatně to samé se mi stalo loni i předloni. V obou případech všichni podežraní přežili, ale hodilo je to tak o 6 týdnů nazpátek. Tak doufám, že to tak dopadne i letos.

Tomato Berry 1 na balkóně už také dalo dva zralé plody a musím říct, že velmi chutné. Ona je to vynikající odrůda sama o sobě a na balkóně má lepší podmínky než uvnitř – 7,5. Celková dubnová sklizeň 2,349 kg. Zralá rajčata teď už poskytlo 8 rostlin z celkem 9, ale nejplodnější je zase klasická Startka. Vedu si i adresnou evidenci, takže budu moct spočítat třeba i průměrné hmotnosti plodu u odrůdy.

Do paprik se mi daly mšice, což je otrava. K jejich likvidaci používám totiž ruční odstranění houbičkou namočenou ve francovce. Alkohol rostlinám neublíží a mšice se tak ožerou k smrti. Je to sice účinné, ale musí se to pravidelně opakovat a zabere to spoustu času. Ještě jsem nekontroloval papriky na zahradě, ale asi to bude totéž: už jsem na nich viděl slunéčko sedmitečné a taky mravence. Moje „antipostřikové přesvědčení“ se začíná viklat.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 4.5.2020 7:51

4.5.20 „Podežrance“ jsem nakonec vyměnil hlavně proto, že mám příliš mnoho sazenic a málo pozic. Teď je to ovšem Tomato Berry. Garden Berry od Sema si nějak  letos nevedly moc dobře od samého začátku. Tak zůstal jen 1 kontrolní jedinec pro porovnání s Tomato B.

Musím si povzdechnout s Járou Cimrmanem: Optimisté by se měli někdy střílet. Mých 26 rajčat na chalupě čeká ne jedno, ale hned dvě „zmrzlá“ období: tento a příští týden znovu. Noční teploty na Milešovce mají být nula, v obou případech dvě noci po sobě. Zahradu mám sice o cca 250 metrů níž, ale je otevřená k jihozápadu a je nutné plánovat na nejhorší. Jsou sice opatřena krytem (7), zástěnami (4 + 11) a zbylá 4 jsou kontrolní vzorek, ale i tak ty noci budu muset strávit s nimi, abych jim případně nasadil kbelíkové helmy. A to nemluvím o 7 paprikách. Nicméně mám dost sazenic jako náhradu, takže v noci spím více-méně klidně. Počítám, že mají 70% šanci na přežití. Jsou na tom podobně jako já, pokud bych chytil covida.sad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 13.5.2020 14:58

13.5.20 Uff, to jsou nervy. Pankrácovská noc jim dala hodně zabrat – brzy ráno byly venku -3°C a všechno bylo zmrzlé, tedy i kryty. Jako správný generál jsem byl se svými vojsky, vybavil je, jak nejlépe jsem uměl. Ta pod zdí a igelitovým tunelem nedostala žádnou speciální ochranu navíc a jsou na tom nejlíp: ani škrábaneček, rostou a 3 rostliny už mají plody, které rostou. Ta zeď opravdu akumulovala dost tepla na to, aby měly uvnitř až o 7°C víc než venku.

Podkýbláci nějaké škody utrpěly, ale spíš jen konce listů, vrcholky jsou bezvadné. Nejhůř na tom jsou podpytláci, tedy ty rostliny, které měly jen igelitový pytel. Jedna Startka z kontrolního vzorku, která nebyla za zástěnou, vypadá zle popálená a nejspíš ji budu muset vyměnit, protože má popálený i vrchol. Ostatní podpytláci jsou také ranění, ale jsou to spíš jen lehká, maximálně středně těžká popálení, která se slučují s dalším úspěšným životem.

Papriky pod dvojitým tunelem z polypropylénu jsou rovněž nepoškozené. Usuzuji z toho, že velkoobjemová ochrana je mnohem účinnější než ta maloprostorová, jako kbelíky či pytle. Ono je to i logické. Poučení pro příště: původně jsem chtěl zástěny zastřešit, ale neměl jsem dost materiálu, tak jsem od toho ustoupil.

Jenže ještě není vyhráno: studená vlna skončí teprve o víkendu. Snad bude Bonifác shovívavější než Pankrác. smiley

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 19.5.2020 23:06

19.5.20 Nechci slavit předčasně, ale zdá se, že válka s mrazíky je u konce, z mého pohledu vítězně a s minimálními ztrátami. Na pozicích mám už všech 41 sazenic (původní plán byl 36) a ani je na noc už nezakrývám, i když ochranné prostředky jsou stále připravené k okamžitému použití. Nejlíp jsou na tom ty, které byly pod kamennou stěnou v igelitovém tunelu – viz snímky. Nelinka už bez zábran rozvíjí svůj typický dlouhý vijan a i některá ostatní (Start, Tomato Berry) mají plody. Dvě Nelinky, vysazené v neděli 17.5., mi v balkonovníku přerostly tak, že už jsem je s plody sázel. Umrzlou Startku jsem vyměnil za Strabenu. Startka měla už krásně zapuštěné kořínky ze stonku a zbyly jí dva spodní listy. Asi by přežila, ale úroda by nebyla valná.

 

Příbuzní, kamarádi a známí jsou nespolehliví odběratelé: zbývá mi nejmíň 20 sazenic i zvučných odrůd (Jahodo, Bejbino, Tomato Berry) a to nepočítám řízky. Plánuji jim v divokém koutu zahrady vykopat díry, pohnojit a zasadit, aby ukázaly, co umí. Co s nimi jiného, když je nikdo nechce? Nedopustím se přece vraždy!

 

Doma začíná postupné stěhování národů: plodící velké postupně přesouvám na balkon. Např. Startka 2 si totiž i po uštípnutí vrcholů vyhnala další 4 fazochy, které už sahaly až do stropu. Sklizeň od 7.4. do dnešního dne 4 030g. Na keřích ale zůstává spoustu červených, protože je nechávám skoro až přezrát kvůli chuti. Některá díky tomu praskají.

 

Papriky ale nahoře venku trpí chladem nebo lépe nedostatkem tepla, i když jsou pod dvojitým propylénem. Rostou extrémně pomalu a mají takové ty šupinaté výrůstky, které tady někde Vladimír pojmenoval, ale já to blaze zapomněl. Takže jsem další ještě nevysadil. Papriky dole, jak za oknem, tak v balkonovníku i na balkóně, jsou na tom mnohem líp. Ty v balkonovníku už mají 3 až 5 papriček každá. Ta největší na Lungy už je přes 15 cm dlouhá a zaslouží si titul „paprika“.   

Celkový pohled
Celkový pohled
Nelinka - plodový hrozen
Nelinka - plodový hrozen
Tom.B., Nelinka, Start, Tom.B - všechny původně řízky.
Tom.B., Nelinka, Start, Tom.B - všechny původně řízky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (734) - 69.24 (?), 24.5.2020 6:01

Milane rastlinky na záhrade sú pekné otužené, určite pomohla aj blízkosť cez deň vyhriatych kameňov. Startku si nemusel vyhodiť, mala ž bohatý koreňový systém, rýchle by všetko dohnala zo zálistkov.Zvyšné sadenice skús dať do kýblov bez dna, s kľudom ich môžeš dať aj na trávu niekde pri plote, korene neskôr prerastú a zoberú si živiny z uhynutého trávnika pod kýblom.

   Eva

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 24.5.2020 22:08

Evi, to je přímo ďábelsky mazané. Takhle si můžu připravit plochu tam, kde budu chtít mít záhon příští rok.devilDíky, díky. Snad otevře moje oblíbená hospoda, kterou pravidelně zásobuju přebytečnými rajčaty, jinak asi budu muset jít na farmářské trhy.smiley

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 25.5.2020 23:28

25.5.20 Včera jsem vysadil dalších 14 paprik, protože už nemohly čekat. Tedy musím říct, že jsem se do počasí moc netrefil, nebo spíš se počasí netrefilo do mých plánů? Snad se oteplí. Na druhou stranu je výhodou, že se nemusím starat o zalévání. Zatím není co hodnotit.
Dnes nastalo první velké vyvazování a vyštipování rajčat na zahradě. Ta snášejí chlad mnohem líp než papriky, což kromě toho, že to platí obecně, přičítám i tomu, že díky mé uspěchanosti měla dostatek času dobře zakořenit ještě za teplého dubnového počasí.  A ta později vysazená už taky měla tvrdou školu z balkónu bez ochrany dnem i nocí. Když se na ně všechny podívám, říkám si: „Si zas měl kliku (však víte odkud), nedočkavče. Ten risk ti vyšel.“ No a pak hodím brzdu a říkám si: „Nechval rajčata před úrodou.“.
Doma jsem odsunul velikány na balkón. Bylo vidět, že jim to uvnitř už nesvědčí: nevešly se na výšku a začaly jim žloutnout a vadnout listy, hlavně ty obrácené ven z okna. Mám obavy, zda se moje stará infekce nevrátila, i když příznaky vypadají poněkud jinak. Uvidíme, jak budou pokračovat ve venkovních podmínkách, zatím nejeví známky stresu. Šly tam totiž bez jakéhokoliv otužování (kromě otevřené ventilačky ve dne i v noci). Zajímavé je, že skleníková Nelinka neměla uvnitř téměř žádné problémy na rozdíl od podobně skleníkové Strabeny. Nejhůř to odskákala Maglia Rosa.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika