Rajčata 2025

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3386) - 119.182 (?)
3.10.2025 11:08

Konečně jsem doma z nemocnice. Možná tak za týden se dostanu na zahradu, ovšem pokud mne tam někdo doveze.

Vladimír

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (462) - 210.156 (?), 27.8.2025 21:00

ahoj Milane, jak je na tom Tastier, chuti, vitalitou? jak vis hledam nahradu za citlive Spencer. Jinak zrani zaclo asi pred tydnem poradne, nejpozdnejsi u mne Zlatava, Coctail Crush, a nejvic jdou na dracku Odat a goldkrone, Rubylicious jsou take dobre.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3305) - 208.138 (?), 27.8.2025 22:52

Tastier je i teď, když zrajou slušně, mezi 7 a 8. Neměkne, ale Startce se podle mne nevyrovná, i když letos není ani ona na svém chuťovém maximu. Teď mi přestaly praskat i bifteky, uvidíme v září a podle počasí. Slupku má podobně tvrdou jako Mountain Magic, silnější než Start. Rozhodně to není špatné rajče. U mne ale slupky letos nejsou problém, asi díky tomu deštivému období v červenci. Dokonce ani na balkónech, kde jsou mnohem větší vedra než tam nahoře. Letos jsem Cocktail Crush ani nedal, protože mi jich loni a předloni hodně popraskalo, tedy když přišlo v září mokré počasí a studené noci.

Spencera jsem nikdy neměl, nemůžu tedy porovnat.

Jak to u Tebe vypadá s plísní bramborovou? Můj neodolný vzorek ji nachytal na listy a i pár plodů, ale současné suché počasí bez silnějšího větru jim dovolilo se téměř úplně vzpamatovat a všechna rajčata, které jsem dnes z nich sklidil, byla naprosto zdravá (asi kilo a půl z 8 keřů - pořád to zraje docela pomalu). Jsem rád, že jsem nezpanikařil a počkal, jak se to vyvine. Teď ale má znovu začít pršet. Jsem zvědav, jak to dopadne.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (462) - 210.156 (?), 29.8.2025 14:52

ja uz 2x lehce strikal ortivou v rozmezi asi 3 tydnu, naposled je to asi 10 dni, a vse uplne v pohode. pocitam ze posledni postrik udelam ke konci nebo v polovine zari, opet jen na listy, snazim se vyhybat plodum, ale bez zakryti, tedy i ty neco dostanou, bohuzel. OL jsem si pro sebe nastavil aspon na 5 dnu, i kdyz je 3. Jsem smiren a tesim se urodou. Rostlinam zatim ponechavam vsechny listy, krome prvnich vespod, ty jsem odstranil uz v cervnu. Nektera jsem uz nahore zastipl, nad 2m. Jinak sousedka uz ma rajcata slusne napadena, asi 5m ode mne.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3305) - 208.138 (?), 29.8.2025 16:12

Jasně, začal jsi včas. Možná ten třetí postřik není nutný. Ale to bude záležet na počasí. A jen tak mimochodem, já, nestříkač, se domnívám, že ta hrozba z postřiků je přehnaná. Nejsou to přímé jedy, takže určité malé nebezpečí hrozí jen z možných reziduí a to ještě působících po velmi dlouhý čas.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3386) - 119.182 (?), 3.10.2025 11:08

Konečně jsem doma z nemocnice. Možná tak za týden se dostanu na zahradu, ovšem pokud mne tam někdo doveze.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3305) - 208.138 (?), 4.10.2025 10:59

No a dobrý? Kdy Tě vlastně operovali? Původně to mělo být někdy v červnu, pokud si dobře vzpomínám.

Palce držím stále.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3386) - 119.182 (?), 9.10.2025 17:12

Řezali mne 11.9. Teď v pondělí jsem začal chodit ven, pochopitelně s berlemi. Snad už příští sezónu budu OK. I přes obtíže, byla moje letošní sezóna s těmi trpaslíky náročná (víc jak 50odrůd), ale výborná. Teď musím dát dopořádku všchny fotky a zaslat je do databáze. A jak tvoje sezóna Milane?

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3305) - 208.138 (?), 10.10.2025 12:04

Moje rajčatová sezóna byla (a stále ještě je), kupodivu vzhledem k počasí, na úrovni 2022. Tedy nejlepší či druhá nejlepší od roku 2018. Všechny odrůdy dosáhly, i když trochu později než obvykle, na maximum své chuti. Zářijová chuť byla lepší než srpnová. A to navzdory vlnovníku. Množství už jsem přestal úplně sledovat. Nasušil jsem tak 50 malých skleniček cherry.

Včera jsem byl na kontrole zahrady, zelená rajčata nezmrzla a rostou dál, i když některá praskají. Papriky také přežily a moje jediná kapie už dozrává. To byly ty, co mi doma svilušky ožraly dohola. Neodolný vzorek rajčat stále má zdravá, i když zelená, rajčata.

Ostatní zelenina v mezích norem, žádný vyložený propadák. Pórek, brokolice a brambory nadprůměrné. Jo a cibule ze semínka.

Jediné negativum je, že se budu muset vzdát zimního pěstování doma, abych se co nejvíc zbavil roztočů. A na jaře použít jiné postupy než dřív. Uvidím.

No a to, že teď válčím s covidem. Poprvé od jeho objevení se.

Milan

Suma summárum výborná sezóna.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty