Rajčata 2025
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?) 29.5.2025 23:04
Waltře, jsem na tom jako Ty: tohle jsem v životě neviděl ani na obrázku. Takže budu jen uvažovat. Je to houbovitého původu. Jak hluboko to proniká do tkání je otázka. Vypadá to docela povrchově. Zkusil bych alkohol, ten, když nepomůže, neublíží. Spíš 60%, tedy třeba Alpu. To rostliny snesou bez větší újmy. Možná jsi ho měl zkusit už dřív, protože ten by ani salát ani kedlubny nijak neznehodnotil. A možná otestuj i to, co není přímo na rajčata. Máš to na všech rostlinách a postihuje to celou rostlinu?
Upozornění: tohle je rada bez záruky. Instinkt.
Milan
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 23.5.2025 9:11
Jestli jsi je přikryl, budou okay. Teď jsem měl hodinu s kámošem, který pěstuje rajčata venku v kontejnerech. Říkal, že tam byly střechy i auta namrzlé, ale rajčata se zdála v pořádku. Měl je přes noc u zdi baráku, nepřikryté.
Pojedu dneska zkontrolovat situaci nahoře, ale jsem docela klidný, protože jsou přikrytá. Dám večer vědět.
Tak nevím. Letos se zdá, že se globální oteplení projevuje chladným jarem. Stále čekám, kdy už se dostaví jaro normální. A jsem velmi rád, že jsem nečekal na "po Zmrzlých".
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 23.5.2025 21:31
Miloši, ale odpovídáš mně. Walter si to ale určitě přečte. Jsem rád, že ta Tvoje jsou okay.
A já slíbil zprávu o těch svých. Tak jsem je raději vyfotil. Hledal jsem malé plůdky, ale nenašel. Rose Crushe stále ještě neshodily okvětí, ačkoliv začaly kvést jako první. Jeden květ RC odpadl, což není dobrá zpráva. Může být, že opylení neprobíhá tak, jak by mělo.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 24.5.2025 21:50
Díky za pochvalu. Mám za to, že navzdory rozmarně studenému počasí moc nestrádají. Teď ještě jestli se zdárně opylují při těch nízkých nočních teplotách. S tím už nedokážu nic udělat - je to plně na Matce Přírodě. Ale stále doufám, že bych mohl mít zralá rajčata tak v půli července. Rajčata ze zahrady jsou totiž trochu jiná písnička než ta z domova a nyní balkónu. I když ani ta nebyla a nejsou špatná.
A s tou zeminou je úplně jiná práce než dřív. Letos v tom pokračuju na zbylých záhonech, které jsem loni nestihl a někde i opakuji. To pro budoucnost, abych si ulehčil námahu. Plánuju to po sklizni, ta je ale u mne až na poslední chvíli, projet rotavátorem a pak na jaře některým hlubokokořenným zeleninám přerýt a ostatním také jen znovu překultivovat. A přidávat a přidávat kompost. Jenže toho mám nedostatek. Tak ho beru od laskavého souseda, který už nic moc nepěstuje. Plevelu sice neúrekom, to ale i v tom mém a vyzrálém hnoji. Prostě daně se platit musí. Jo, a taky dostávám z hospody lógr z kafe. To ale jen jednotky kil, což je plivnutí do moře.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2273) - 168.103 (?), 29.5.2025 18:39
Zkusím se zeptat ještě jednou na to samé, mám to v skleníku na rajčatech, rozlézá se to odspodu nahoru, něco je napadené více, něco méně, myslíte si, že tohle je plíseň šedá nebo co jiného by to mohlo být? Je to houbové nebo živočišné? Pohyb jsem ale nezaznamenal, vyjma namnožených smutnic u země.Nikdy jsem se s tím nesetkal, ale množí se to pěkně. Dnes jsem konečně vyklidil ze skleníku všechny ostatní rostliny a zůstala jen rajčata takže se můžu pokusit s tím bojovat. Ale co na to použít, přeci jen Scala i Signum nejsou zrovna určené na ochranu rajčat. Napadá mě i postřik 50% alkoholem, ale to je asi nesmysl nebo ne? Přikládám detaily napadení.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 29.5.2025 23:04
Waltře, jsem na tom jako Ty: tohle jsem v životě neviděl ani na obrázku. Takže budu jen uvažovat. Je to houbovitého původu. Jak hluboko to proniká do tkání je otázka. Vypadá to docela povrchově. Zkusil bych alkohol, ten, když nepomůže, neublíží. Spíš 60%, tedy třeba Alpu. To rostliny snesou bez větší újmy. Možná jsi ho měl zkusit už dřív, protože ten by ani salát ani kedlubny nijak neznehodnotil. A možná otestuj i to, co není přímo na rajčata. Máš to na všech rostlinách a postihuje to celou rostlinu?
Upozornění: tohle je rada bez záruky. Instinkt.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|