Rajčata 2024

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3211) - 6.138 (?)
1.6.2024 23:12

Skleník přežil bez úhony, ne? Upřímnou soustrast.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3211) - 6.138 (?), 1.6.2024 23:12

Skleník přežil bez úhony, ne? Upřímnou soustrast.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 158.138 (?), 1.6.2024 23:14
Další, ani skleník žije, celkem asi 4cm vrstva krup, hustá smršť.
Cibule
Cibule
Brambory
Brambory
Rajčata
Rajčata

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3211) - 6.138 (?), 2.6.2024 23:54

Mělo tam být "ano, skleník žije"? Silně v to doufám.

Pohledy jsou tristní, ale myslím si, že MP nenechá všechno zahynout. Něco určitě obrazí.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 158.138 (?), 3.6.2024 9:00
Ano. Holt to bude trvat. Nechci jiné sazenice, i když jeste u nás v zahradnictví prý něco mají, mám vybrané odrůdy. Něco určitě obrazi, už se to i děje. Jen musím znovu vysit cuketu, ta úplně zmizela. Cibule se pěkně regeneruje.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2251) - 168.103 (?), 3.6.2024 9:27

Tohle je asi to nejhorší, co může zahrádkáře nebo sadaře v sezóně potkat. Držím Vám palce, pane Miloši, abyste to ustál a aby rostliny co nejdřív zregenerovaly. Aspoň že skleník Vám vydržel a to, co máte v něm.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3380) - 63.11 (?), 7.6.2024 8:26

Jsem tak trochu patriot a proto jsme v roce 2018 s mým kamarádem Robertem (z Calgary- Kanada) nabídli k pěstování semena mého nejoblíbenějšího rajčete Start F1. Rozesílali jsem je dle zájmu po celém světě, hlavně v Evropě a severní Americe-poslali jsme je více než 60 zájemcům. Koupil jsem cca 3500 semen od Moravoseedu. Letos se mně začali ozývat pěstitelé, že už jim semena došla, a že by rádi další semena, protože se jim toto rajče velmi líbí. Mám v krabici ještě semena z té akce, a tak jsem vždy na vyžádání pár semen poslal. Nakonec jsem se rozhodl, že podniknu další propagaci této odrůdy, a tak jsem poslal cca 1000 semen pořadateli každoroční podzimní výměnné akce nazvané MMMM swap. Dnes jsem se dozvěděl, že semena v pořádku došla. Doufám, že se propagace této odrůdy povede a Start F1 se přiřadí, k za Atlantikem asi nejoblíbenějšímu českému rajčeti Stupickému polnímu ranému.
Vladimír

53 sáčků po dvaceti semenech
53 sáčků po dvaceti semenech

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (748) - 174.127 (?), 10.6.2024 14:21

To je super,  Vladimíre, bolo by celkom pekné, keby aj naše semenárske firmy ocenili tvoj prínos k propagácii tejto odrody. Startky aj ja milujem a nevynechala som ich na mojej záhrade ani raz za vyše 40 rokov.

Eva T.

Startky pred zrkadlom v skleníku.
Startky pred zrkadlom v skleníku.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3380) - 60.18 (?), 10.6.2024 18:42

Já to vidím tak, že firmy Moravoseed a SEMO nemají zájem nějak tuto odrůdu propagovat v severní Americe. Přece jen jim jde především o obchod a nějaký vývoz třeba do USA by nebyl jednoduchý. My jsme s Robertem rozjeli tu propagaci v roce 2018 a rozdali jsme semena cca osmdesáti zájemcům. Robert ta semena co má průběžně dává svým známým v Calgary o okolí. Letos se mně ozvalo několik zájemců jimž už semena došla a chtěli by dále pěstovat, několik hodnocení se zmiňovalo o vynikající chuti (třeba že manželka je má nejraději). Poslat jeden sáček letecky do USA stojí 50,- Kč. Přitom cca 3500 semen mně v tom roce 2018 stálo 380,- Kč plus poštovné. Proto jsem těch víc jak tisíc semen poslal Tormatovi, který je zařadí na podzim do výměnné MMMM swap. Jinak si myslím, že ta propagace se tak trochu ujala, a že o této odrůdě se už tam diskutuje.

Vladimír

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 158.138 (?), 14.6.2024 21:25
Ahoj, prosím o radu. Vzhledem k tomu že moje zahrada dostala nálož kroupu, stonky na rajčatech začínají obrážet, a já vybírám vhodné zalistky na vypěstování nových stonku. Dotaz zní, čím stříkat proti plísni, co je nejméně škodlivé, protože tomu se nevyhnu, když to budu mít asi o měsíc zpožděné, ne li víc. A protože stonky jsou otlucene, měl bych už preventivně stříkat. Poradíte? Na Wikipedii jsem moc informací i inkriminovaných účinných látkách moc nenašel.bioakumulace, rozpad a podobně. Případně zda to dát pak na kompost nebo raději do popelnice.Děkuji.
Dnes
Dnes

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 167.53 (?), 15.6.2024 7:09

Zkuste Ortivu nebo Revus, mají krátkou OL a zvláště s Revusem mám dobré zkušenosti, Ridomil už zakázali. Zde máte odkaz na co vše je v USA Revus registrován. U nás byl dříve jen do brambor, ale registrace se postupně rozšiřuje.

Každopádně začněte ošetřovat až budou mít rajčata nějakou listovou plochu. Rovněž je dobré umět plíseň rozpoznat a nezaměňovat s různými jinými chorobami (septorioza, hniloba apod.), opřípadně s nedostatkem určitých prvků (vápník, hořčík).

Pokud nemáte v okolí brambory, tak bych se plísně bramborové nebál.

M.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025