Rajčata 2023

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6705) - 9.142 (?)
9.4.2023 22:06

Pro mně inspirace, už je vrták objednaný. Několik sezon sázím rajčata rovně a hluboko, ne šikmo, vedu na dva výhony podle rady pana V. používám výhon pod prvním květenstvím. Myslím si, že líp dosáhnou pro vodu a skutečně zalévám jen vyjímečně, u nás je vody habaděj. Co jsem tak koukal, ony stejně na celém stonku kořeny nevytvoří, jsou na konci a pak pár u povrchu půdy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 49.29 (?), 9.4.2023 18:52

Souhlas, děláte dobře. Zemní vrták je super pomůcka a značně urychluje práci, pokud je chce člověk sázet hlouběji. Tedy pokud nemáte v zemi příliš velké šutry, pak je to peklíčko.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?), 9.4.2023 20:24

Je to v podstatě z nouze ctnost. Záda už to prostě nutně potřebují. Slibuju si od toho, že dokážu vysadit víc sazenic najednou. A protože jsem prohloubíl některé záhony, můžu už si to z hlediska vrstvy ornice někde dovolit. Na těch místech, která nejsou prohloubená, pak pojedu dvojí metodu. Některé zavrtám 15náctkou až do jílu a obsypu úrodnou směsí a kontrolní vzorek pojede našikmo jako dřív. A porovnám výsledky. Vidím ve výsadbě přímo dvě výhody kromě šetření zad: menší potřebu zalévání a i v případě studené vlny bude kořenový bal méně vystaven výkyvům teplot půdy.

Milan HP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6705) - 9.142 (?), 9.4.2023 22:06

Pro mně inspirace, už je vrták objednaný. Několik sezon sázím rajčata rovně a hluboko, ne šikmo, vedu na dva výhony podle rady pana V. používám výhon pod prvním květenstvím. Myslím si, že líp dosáhnou pro vodu a skutečně zalévám jen vyjímečně, u nás je vody habaděj. Co jsem tak koukal, ony stejně na celém stonku kořeny nevytvoří, jsou na konci a pak pár u povrchu půdy.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?), 9.4.2023 23:43

Přesně takovou mám zkušenost i já: dole husté koště, pak jen taková docela dlouhá štětka na láhve a pod výstupem ze země košťátko. Vidím v tom souvislost s přístupem k vodě. Prostě takhle si ta rostlina zajišťuje vodu zespoda, ale i z povrchu. A to i když ji dám šikmo s původním balem pouze tak 25 - 30 cm pod povrchem. Ale teď mluvím jen o tyčkových odrůdách. Keříčkové mají ten systém vlastně jen jeden, protože při výsadbě nemají dlouhé stonky.

A ještě dodám loňskou historku. Při likvidaci jsem zjistil, že tu "štětku na lahve" mi, nevím přesně kdy, překousal hryzec u 6 keřů. Totálně. Ale ty rostliny vyžily až téměř do konce jen z těch těsně podpovrchových kořenů. Hryzec ale podle mých zkušeností moc rajčata nežere, nejspíš mu tedy v té téměř horizontální poloze jen vadily v průchodu. Takže zase: vertikální stonek v zemi bude méně ohrožen. Možná.

Milan HP

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 9.4.2023 11:36
Pane Vladimíre, v té poslední sezoně vám velmi dobře rozumím. Já už také do ničeho masivně neinvestuju...

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6705) - 9.142 (?), 9.4.2023 9:39

Je to na závadu, protže je to nesystémová věc.

host - 214.246 (?), 9.4.2023 14:53

Je, na vrtání děr pro rajčata ano.Na vrtání děr pro plotové sloupky super.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?), 9.4.2023 20:13

Kéž by v této zemi byly jen takovéhle "nesystémoviny".laugh

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?), 9.4.2023 20:44

Slíbil jsem fotku sadby z 18.2. Tady je. Už jsou to velký klackové. Vždycky to kalkuluju tak, aby v případě příznivého počasí mohly jít ven už koncem dubna, ale zároveň jim dám dost směsi, aby v případě nutnosti - jako v roce 2021 - vydržely bez úhony až do konce května. Letos jsem je ale nějak víc přirychlil. Ta malá pak jsou část sadby z 16.3. pro "nížinné" zahrady. Dneska jsem tam konečně také přesunul tu Maglia Rosu.

Milan

Balkonovník dnes
Balkonovník dnes

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 9.4.2023 11:06
Pane Milane, máte pravdu, má to i své výhody, že když se objeví Dobby, můžete se ukrýt mezi jedničky a nuly. Papriky letos žádné nemám a tolik rajčat to bych opravdu nechtěl obhospodařovat. Ovocné stromy mají oproti zelenině tu výhodu, že pokud se nic nepo... e, nemusíte je mnoho let znovu vysazovat.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz