Rajčata 2023

host - 49.29 (?)
9.4.2023 18:52

Souhlas, děláte dobře. Zemní vrták je super pomůcka a značně urychluje práci, pokud je chce člověk sázet hlouběji. Tedy pokud nemáte v zemi příliš velké šutry, pak je to peklíčko.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 49.29 (?), 9.4.2023 18:52

Souhlas, děláte dobře. Zemní vrták je super pomůcka a značně urychluje práci, pokud je chce člověk sázet hlouběji. Tedy pokud nemáte v zemi příliš velké šutry, pak je to peklíčko.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 208.138 (?), 9.4.2023 20:24

Je to v podstatě z nouze ctnost. Záda už to prostě nutně potřebují. Slibuju si od toho, že dokážu vysadit víc sazenic najednou. A protože jsem prohloubíl některé záhony, můžu už si to z hlediska vrstvy ornice někde dovolit. Na těch místech, která nejsou prohloubená, pak pojedu dvojí metodu. Některé zavrtám 15náctkou až do jílu a obsypu úrodnou směsí a kontrolní vzorek pojede našikmo jako dřív. A porovnám výsledky. Vidím ve výsadbě přímo dvě výhody kromě šetření zad: menší potřebu zalévání a i v případě studené vlny bude kořenový bal méně vystaven výkyvům teplot půdy.

Milan HP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6674) - 9.142 (?), 9.4.2023 22:06

Pro mně inspirace, už je vrták objednaný. Několik sezon sázím rajčata rovně a hluboko, ne šikmo, vedu na dva výhony podle rady pana V. používám výhon pod prvním květenstvím. Myslím si, že líp dosáhnou pro vodu a skutečně zalévám jen vyjímečně, u nás je vody habaděj. Co jsem tak koukal, ony stejně na celém stonku kořeny nevytvoří, jsou na konci a pak pár u povrchu půdy.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 208.138 (?), 9.4.2023 23:43

Přesně takovou mám zkušenost i já: dole husté koště, pak jen taková docela dlouhá štětka na láhve a pod výstupem ze země košťátko. Vidím v tom souvislost s přístupem k vodě. Prostě takhle si ta rostlina zajišťuje vodu zespoda, ale i z povrchu. A to i když ji dám šikmo s původním balem pouze tak 25 - 30 cm pod povrchem. Ale teď mluvím jen o tyčkových odrůdách. Keříčkové mají ten systém vlastně jen jeden, protože při výsadbě nemají dlouhé stonky.

A ještě dodám loňskou historku. Při likvidaci jsem zjistil, že tu "štětku na lahve" mi, nevím přesně kdy, překousal hryzec u 6 keřů. Totálně. Ale ty rostliny vyžily až téměř do konce jen z těch těsně podpovrchových kořenů. Hryzec ale podle mých zkušeností moc rajčata nežere, nejspíš mu tedy v té téměř horizontální poloze jen vadily v průchodu. Takže zase: vertikální stonek v zemi bude méně ohrožen. Možná.

Milan HP

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 9.4.2023 11:36
Pane Vladimíre, v té poslední sezoně vám velmi dobře rozumím. Já už také do ničeho masivně neinvestuju...

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6674) - 9.142 (?), 9.4.2023 9:39

Je to na závadu, protže je to nesystémová věc.

host - 214.246 (?), 9.4.2023 14:53

Je, na vrtání děr pro rajčata ano.Na vrtání děr pro plotové sloupky super.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 208.138 (?), 9.4.2023 20:13

Kéž by v této zemi byly jen takovéhle "nesystémoviny".laugh

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 208.138 (?), 9.4.2023 20:44

Slíbil jsem fotku sadby z 18.2. Tady je. Už jsou to velký klackové. Vždycky to kalkuluju tak, aby v případě příznivého počasí mohly jít ven už koncem dubna, ale zároveň jim dám dost směsi, aby v případě nutnosti - jako v roce 2021 - vydržely bez úhony až do konce května. Letos jsem je ale nějak víc přirychlil. Ta malá pak jsou část sadby z 16.3. pro "nížinné" zahrady. Dneska jsem tam konečně také přesunul tu Maglia Rosu.

Milan

Balkonovník dnes
Balkonovník dnes

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 9.4.2023 11:06
Pane Milane, máte pravdu, má to i své výhody, že když se objeví Dobby, můžete se ukrýt mezi jedničky a nuly. Papriky letos žádné nemám a tolik rajčat to bych opravdu nechtěl obhospodařovat. Ovocné stromy mají oproti zelenině tu výhodu, že pokud se nic nepo... e, nemusíte je mnoho let znovu vysazovat.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz