odrůda rajčete k sušení

adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 187.246 (?)
20.4.2009 11:42

ja nakrajam rajciny na koliecka cca 0,5cm a dam do susucky, mam 5 plat, tak po 2-3 hodinach ich prestriedam, dole to schne rychlejsie. Trva to 7-8 hod, ja ich mavam hodne stavnate, susim tie, co mi aj chutia surove, tj malo duziny, vela semienok a stavy, maju vyraznejsiu chut.

potom ich nakladiem do sklenicky, pridam prelisovany cesnek a zalejem olejom /ten po zjedeni obsahu vyuzivam do varenia - jem to standartne okapane len so suchym chlebikom, mnam/.

minuly rok som skusila tie vysusene "cipsy" len uzavriet do sklenicky beze vseho, ale nemozem ju ve sklepe najst, aby som kukla, ci to prezilo, nesplesnivelo a tak.

Ja susim uplne total, to jeden rok som to mala take vlacne, zaliala som do oleja a v zime mi to zacalo kvasit. tj radsej presusim, ako nedosusim.

Musim este experimentovat, nemam na to odhad. Ale su vynikajuce.

adri

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Lenka U. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 81.96 (?), 2.2.2009 9:40

Já si peču doma chleba, a když si chci u muže udělat očko, udělám mu bochníček s cibulí a sušenými rajčaty (nenaloženými), ještě dochutím sušeným oreganem nebo bazalkou (jinak těsto stejné jako na běžný kváskový chléb)

StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 9.8.2013 13:54

Tady je pěkný návod.

adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 187.246 (?), 20.4.2009 11:42

ja nakrajam rajciny na koliecka cca 0,5cm a dam do susucky, mam 5 plat, tak po 2-3 hodinach ich prestriedam, dole to schne rychlejsie. Trva to 7-8 hod, ja ich mavam hodne stavnate, susim tie, co mi aj chutia surove, tj malo duziny, vela semienok a stavy, maju vyraznejsiu chut.

potom ich nakladiem do sklenicky, pridam prelisovany cesnek a zalejem olejom /ten po zjedeni obsahu vyuzivam do varenia - jem to standartne okapane len so suchym chlebikom, mnam/.

minuly rok som skusila tie vysusene "cipsy" len uzavriet do sklenicky beze vseho, ale nemozem ju ve sklepe najst, aby som kukla, ci to prezilo, nesplesnivelo a tak.

Ja susim uplne total, to jeden rok som to mala take vlacne, zaliala som do oleja a v zime mi to zacalo kvasit. tj radsej presusim, ako nedosusim.

Musim este experimentovat, nemam na to odhad. Ale su vynikajuce.

adri

host - 79.63 (?), 8.2.2011 18:10

Pokud vím, tak Italové suší až do tvrda. Pak je krátce povaří ve vodě s vinným octem, okoření a zalejou olejem.

StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 9.8.2013 19:57

Zkoušel jste někdo sušit cherry rajčátka? Mám jich spoustu, nevím co jiného s nimi.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3374) - 5.149 (?), 9.8.2013 20:14

Chci také zkusit usušit nějaké to cherry rajče (zatím nemohu suším meruňky Bergeron).Jak vypadají usušené Black Cherry je na připojeném obrázku (autor nejsem). Jak chutnají nevím.

Mr Big

Sušené Black Cherry
Sušené Black Cherry

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5593) - 242.167 (?), 9.8.2013 21:20

Před týdnem jsem je sušil poprvé a naposled.

StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 9.8.2013 21:22

Proč? Nejsou chutné? Moc pracné?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5593) - 242.167 (?), 9.8.2013 21:35

Usušil jsem plody z rostlin které jsem likvidoval. Struktura plodů je vodnatá a sušení zdlouhavé (na plátky nakrájená srdcata byla usušená dříve), výsledek je malý (sušil jsem půlky)  a oproti klasickým jsou hořké.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5593) - 242.167 (?), 10.8.2013 7:10

Protože jich zatím moc není tak sušená rajčata jen konzumuji na přímo, uprostřed snímku jsou usušená cherry, je to takové "nic". Na dalších snímcích z loňska jsou skvělé odrůdy na sušení, krájím na půlky a následně ještě jednou, tzn. že rajče rozkrojím na čtyři podélné plátky, to se mi osvědčilo nejlépe. Usušená rajčata dám do cedníku a ponořím na pár vteřin do vroucí vody s octem (1 díl octu a 3-5 dílů vody, podle toho jak kdo má rád kyselé, já osobně 1:5), nechám okapat a dám do sklenic, zaliji čistým olejem nebo paprikovým olejem, může se přidat česnek, koření apod.. Rajčata po spaření okamžitě zvláční, používám jen obyčejný ocet, vinné octy, tmavé nebo podobné mi smrdí. Další varianta je dát rajčata přímo do sklenic a zalít olejem, tady potřebují delší dobu aby změkla. Otevřít si sklenici a spráskat ji na posezení jen tak mi nedělá vůbec žádný problém cheeky. Dobrou chuť.

Novinka Pridnestrovja
Novinka Pridnestrovja
Lel
Lel
Torquay
Torquay
Zolotaja Pulja
Zolotaja Pulja
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025