odrůda rajčete k sušení



host - 185.138 (?)
30.1.2009 18:32

Klidně si je dám s chlebem, jen olej nechám okapat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?), 26.1.2009 20:20, zobrazeno: 33979x
Pěkný večer, doporučte mi prosím dostupnou odrůdu rajčete vhodnou k sušení..mimo odrůdy San Marzano- ta opadává... děkuji M.
   
host - 162.128 (?), 26.1.2009 21:36
já suším prakticky všechny červené odrůdy, které mi na zahradě rostou (Tornado, Start, Stupické polní, Toro atd.). Snad jen když jsou moc velké plody, tak je sušení zdlouhavější, protože mají hodně dužiny, a mám pocit že i chuťově jsou ty většírajčata fádnější (Toro - vždycky zbyde...). Nemám skleník ani možnost kvalitního předpěstování, tak je u mě výber odrůdy dán spíš tím co poroste i na "poli" a pak taky co seženu jako sazeničku. Zkoušela jsem sušit i oranžová a žlutá rajčata, ale nechutnala mi.
      
host - 19.201 (?), 26.1.2009 23:27

můžu se zeptat, jak rajčata sušíte a jak je následně využíváte? Když se urodí, tak je každý zajímavý tip vítaný Díky moc 

         
mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?), 27.1.2009 18:55
i já jsem susil co se dalo-ale prece jen specialni odruda typu san marzano je vyrazne drive ususena nez start, tornado apod... i tak to da susicce nakou tu hodinu az den zabrat...
            
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 27.1.2009 19:53

Jaký je prosim postup sušení?
Martin

               
mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?), 27.1.2009 19:58
nakrajim je na kolecka, cca 1cm a susim... parkrat je otocim
                  
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 29.114 (?), 27.1.2009 20:33

Krájím napříč na kolečka tlouštky 5 mm. Začátky a konce jsou uzavřené slupkou, proto je používám na šťávu. Zrníčka neodstraňuji. Chce to ostrý nůž.

                     
host - 162.128 (?), 27.1.2009 22:52
rozkrojím na polovinu, ty velká rajčata na třetiny. Dám na mřížku, posypu tymianem, spetku soli, strčím do trouby, zapnu na cca 80-90 stupnu. Obcas trochu "vyvetram", obvykle to poustim vecer a nebo pres noc, tak 4-8 hodin, jak kdy, to si casem najdete sami jak vam to ve vasi troube pujde. Susicka by byla samozrejme asi lepsi. Rajcata je lepsi mit lehce vlacna, nemaji byt presusena, to pak nejdou ukousnout. Hotova hodim do sklenicky, nasypu sul, cukr, susene koreni (tymian, rozmaryn atd.), cesnek, a zaliju olejem. Zkousela jsem olivovy, ale ten ma kratsi trvanlivost, tak ted davam slunecnicovy, v tom muzou rajcatka lezet rok a nic se nestane. Taky jsem zkousela cerstve bylinky, ale plavaly mi na povrchu a chytly plisen. Ty susene jsou bezpecnejsi.
                     
host - 53.209 (?), 29.1.2009 12:57

A prosím jak potom používáte sušená rajčata v kuchyni??? díky! Honza

                     
host - 185.138 (?), 30.1.2009 18:32

Klidně si je dám s chlebem, jen olej nechám okapat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika