Pod tento název zahrnuji cherry odrůdy které mají oválný tvar se sploštělými konci, měkkou slupku, silnější stěnu a jsou dvoukomorové. Měkká slupka, silnější stěna a menší podíl "šťávy" v plodu umožňuje aby rajčátka dozrávala ve vijanech, vydrží hodně dlouho na rostlině aniž by tratila na kvalitě, zároveň jsou hodně odolná proti praskání. Teď v této době jsou již bohužel tvarově nestejnoměrná, plody jsou více "olivové".
U Estonců jsem nakoupil odrůdy Finik želtyj, Finik krasnyj, Nasťa Slastjona, Sladkaja děvočka, nově jsem tam viděl Finik oranževyj.
Na anglických eshopech jsem zakoupil Golden Santa, Orange Santa, Rosada. Dále Tomatoberry, Cherry Roma a Sweet Olive, ty však jsou již tvarově trochu jiné, Tomatoberry navíc neskutečně dobře drží na stopce.
Dále jsem sadil semena z koupených plodů - Mini San Marzano, Torito, spokojenost velká, zvláště s Mini S.M.
Zkoušel jsem i jiné odrůdy, Sweet Cherry, Volšebnyj kaskad, Samocvet Izumrudnyj ale ty už sadit nebudu. Samocvet má malé protáhlé zelené plody vynikající štiplavé rajčatové chuti ale stačí aby se "zatáhla obloha" a už praská, bohužel, další dvě výše jmenované odrůdy mají obrovské množství plodů na velkých vijanech ale málo vydrží, tenká tvrdá slupka, hodně vodnaté, připomínají mi naše červená rybízová rajčata.