Nedozrálé rajčata, co s nimi?



host - 255.25 (?)
26.10.2012 23:12

Někde jsem to slyšel, vyzkoušel a funguje to: Nedozralé zelené plody rajčat po aklimatizaci doma na parapetu okna kde svítí sluníčko vložím do mikroténového sáčku s několika zralými jablky a zhruba do týdne zčervenají, jsou k jídlu a chutné. Poměr tak 1 : 1,5 /rajče: jablko/. Zužitkujeme tedy postupně vše co se urodilo i když venku plně nedozrálo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 105.114 (?), 26.10.2012 17:48, zobrazeno: 7648x

Teď už asi nedozrají, tak co s nim, dají se nějak využít? Většina z nich jsou zelené.

Dá se nějak natě z paprik a rajčat využít? Co s hlínou, kterou mám v květináčích (20 x 10l) :)

   
terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?), 26.10.2012 18:48

Rostliny věším na půdě hlavou dolů (vijany i s částí stonku) anebo jednotlivě dávám do bedny do kotelny. Postupně červenají. Nakonec je nechám dojít na talířku u okna. Chuť sice není taková, jako kdyby dozrály na slunci, ale lepší, než drátem do okawink. Pokud by byl zájem, můžu nahodit recept na údajně moc dobré chutney ze zelených rajčat, ještě jsem ho ale osobně nevyzkoušela.





      
host - 148.36 (?), 26.10.2012 19:08

Dobrý den, já bych měla zájem o ten recept, děkuji.

         
terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?), 26.10.2012 19:17

Tady je:

1 kg zelených rajčat, která nedozrají na zahradě - oloupat šrabkou na
brambory
1 velká cibule
6 stroužků česněku
Vše pomelu na masovém strojku nebo nakrájíme na malé kousky. Dám do
kastrolu, přidám polévkovou lžíci soli, kávovou lžičku mletého zázvoru,
curry koření a na špičku lžičky pálivé papriky.
Za občasného míchání uvařím na hustou kaši. Pak přidám 1 kávový šálek cukru,
1 káv. šálek octa a 3 lžíce opraných hrozinek. Dál vařím 10 - 15
minut. Horkou hmotou naplním nahřáté skleničky, hned zavřu a otočím dnem
vzhůru. Až jsou skleničky vlažné zas otočím zpět.
Použití - všude tam, kde kečup a hořčice. Pod maso, do pomazánek...

   
host - 255.25 (?), 26.10.2012 23:12

Někde jsem to slyšel, vyzkoušel a funguje to: Nedozralé zelené plody rajčat po aklimatizaci doma na parapetu okna kde svítí sluníčko vložím do mikroténového sáčku s několika zralými jablky a zhruba do týdne zčervenají, jsou k jídlu a chutné. Poměr tak 1 : 1,5 /rajče: jablko/. Zužitkujeme tedy postupně vše co se urodilo i když venku plně nedozrálo.

      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 28.10.2012 9:18

Při teplotě 15 - 18 st. jsem dal v jedné vrstvě na veliký stůl u okna asi 40 kg zelených rajčat různých odrůd. Více než polovina už dozrála, pár jsem jich vyhodil. Tento postup samozřejmě nefunguje, pokud jsou rajčata infikovaná, prasklá nebo namrzlá. Osobně mám předsudky ke konzumaci zelených rajčat za syrova, takže čekám, až se vybarví. Na dotaz ohledně využití zbyků - rostliny dávám do kompostu, kterým nehnojím rajčata. Zeminu z kýblů používám po přihnojení na pěstování úplně jiných rostlin nebo ji dám na kompost.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika