Něco o rajčatech odjinud



Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?)
29.5.2014 17:29

Výše vyfocená rostlina dle mne není rajče. Jiřina

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 254.91 (?), 29.5.2014 16:37

Ukázka detail květu...


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 29.5.2014 17:29

Výše vyfocená rostlina dle mne není rajče. Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
marmisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 96.54 (?), 29.5.2014 17:38

Řekla bych, že to je nějaký lilek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 243.114 (?), 29.5.2014 22:35
Myslím si, že to bude nějaká mochyně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 254.91 (?), 30.5.2014 10:37

Tak nakonec to opravdu bude rajčátko...

vkládám foto... Milínek


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 10.15 (?), 30.5.2014 10:55

lileček poléhavý - Jalkomata procumbens

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.204 (?), 30.5.2014 11:46

tak musíš čekat co vyroste...

černé rajče
černé rajče
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 14.170 (?), 29.5.2014 20:53

U ovocných stromů se provádělo tzv kroužkování. Odstranil se kroužek lýka, čímž se přerušil proud asimilátů do kořenů. Cukry zůstaly ve větvi a pozitivně ovlivnily plodnost.  Když se zakroužkuje celý strom, strádají kořeny, kterým se nedostávají organické látky...

Zkusil bych postupovat podobně jako u ovocnanů. Pustil bych rajče na dva výhony a zaškrtit jen jeden. V

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 5.149 (?), 31.5.2014 15:24

Zajímavá možnost jak překonat období vysokých teplot nepříznivé pro opylení rajčat (špatná klíčivost pylu při teplotách nad 30 °C) uchováním klíčivého pylu z předcházejícího období. Možná i inspirace pro ty, kteří si chtějí dělat vlastní semena z tykvovitých.
           Mr Big
„Život rajčatové pylu Storage“.
McGuire. MCJako součást progran hybridní produkce rajčat semen na University of California VŠZ v Davisu, dlouhověkost rajčatového pylu byla testována za různých podmínek skladování. Pyl se sebere pomocí bzučáku podobným zařízením, které je popsáno v Cottrell-Dormer (1945). Za pár minut to sběratel může shromáždit dostatek pylu na dodávku pracovníka po celý den. Otázkou samozřejmě vznikla, zda pyl mohla být bezpečně používána po celý den, nebo možná i déle.
Předběžná zkouška s použitím rodiče se podílejí na hybridní kříže Pearson (M2) x Pennheart byl vyroben.
Bylo zjištěno, že pyl uloženy v otevřené lahvičce v plné letního slunovratu slunce je stále nastavena ovoce na třetí odpoledne po ránu kolekce. Žádné ovoce byl stanoven později tohoto pylu.
Další spousta pylu, uložené v různých podmínkách, produkovali ovoce mnohem delší dobu. To je uložen nad CaCl2 v chladničce vyrobené ovoce o 50% květin opylovány (pět z deseti květy) -) 35 dní po collecticn.
Více opatrní Test byl proveden následující rok, přičemž jako samičí rostliny San Marzano (MS9) a jako pylových rodičů double-haploidní linie San Marzano (2.72).
Množství pylu se sebere tři měsíce před začátkem zkoušky, aby se prodlužovat účinné časové období experimentu. Každý z následujících šarží pylu byly shromážděny na jednom smutku andthoroughly smíšené před rozdělením do skladovací části. Tři takové sbírky byly provedeny šest dny odděleně, sbírky jsou uchovávány odděleně ve skladu. Toto bylo děláno snížit vliv náhodných výkyvů počasí jako součet výsledků jednotlivých podmínek uchovávání v daných pylových věku.
Skladovací teploty jsou 0 °. 10 °. a 20 °. C. Při každé teplotě, kdo hodně pylu byl uložen ve volně-limitován lahvičky, další v uzavřené lahvičky obsahující CaCl2. Kontrolní pollinations s čerstvým pylu byly pokaždé nějaké experimentální pollinations byly provedeny. Opatření byla přijata te snižovat účinek kolísání mezi samičích rostlin.
Pyl životaschopnost byla měřena jako procento z květin, které stanoví ovoce, a tak počet semen na ovoce. Zde je možno uvést, že se jedná o absolutní měřítkem účinnosti pylu, není možné dosáhnout v klíčivosti in vitro testech. Deset květiny byly opylovány při každém ošetření každé partie pylu. Pollinations byly v třídenních intervalech, po dobu jednoho měsíce, poté jednou týdně po dobu dvou měsíců, poté měsíčně až nejstarší pyl byl rok starý.
Na každé teplotě pyl uložený v nízké vlhkosti (nad CaCl2) produkoval ovoce a semena dlouho poté, co při vysoké vlhkosti (volně limitován lahvičky). Čím nižší je temerature skladování, vyšší životnost pylu. Všechny vzorky udržel jejich schopnost rezivět v acetocarmine reguardless jejich kapacity k produkci ovoce.
Pokles schopnosti daného vzorku nastavit ovoce a semena se zdálo paralelní, ačkoli mnoho vzorků nastavit několik partenokarpické ovoce před úplným selháním.
Pyl shromážděné během období nepříznivého počasí (horký a suchý vítr) měl hodně sníženou životaschopnost a to jak na počátku a v trvanlivosti, která byla poměrně krátká. Vajíčka (nebo vaječníky) také ukázal, sníženou plodnost při nepříznivém počasí.
Pyl uchováno v nejlepších podmínkách experimentu (O deg. C a nízká vlhkost vzduchu) vyrábí ovoce po roce skladování, ale praktický limit pro produkci osiva se zdá být šest měsíců.
Použití těchto podmínek cibule pyl je životaschopný po dvou měsících, a pylu Lycopersicon peruvianum po dobu tří měsíců.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 5.149 (?), 23.9.2014 16:26

V měsících říjnu a listopadu probíhá na americkém webu taková zajímavá akce Mostly Mystery Swap, při které si zájemci vyměňují semena různých odrůd rajčat. Akci organizuje a všechny práce s ní spojené provádí člen Tomatoville, který se podepisuje Tormato. Akce funguje tak, že když máte zájem například o cherry rajčata, tak pošlete deset sáčků semen nějakých cherry a on Vám pošle minimálně 10 sáčků jiných odrůd cherry, přičemž v prvé řadě respektuje vaše přání o které odrůdy máte zájem. Zpět posílá semena v obálkách s vaší adresou a známkou, kterou jste mu zaslali spolu se semeny. Je to monstrózní akce, které se v loňském roce zúčastnilo 160 zájemců o různá semena. V průběhu akce Tormato průběžně informuje jaká semena jsou k dispozici a o jaká semena je vlastně zájem. Já jsem se loni této akce zúčastnil pouze jako takový sponzor- poslal jsem 24 balíčků semen českých rajčat a nechtěl jsem žádná semena zpět. Jak jsem se později dověděl, byl jsem také jediný, který nic nedostal. Letos před začátkem této akce to na webu Tormato uvedl a vyzval členy aby pro mě něco poslali. Více méně jsem byl tak trochu donucen si něco vybrat a tak jsem si mimo jiné vybral semena tzv. Dwarves (trpaslíků), což jsou rajčata keříčková, se silným stonkem, která nepotřebují žádné vyvazování a přitom plody neleží na zemi (nepoléhavé) jak je běžné u některých našich keříčkových rajčat. Přitom tato kategorie zahrnuje všechny velikosti rajčat od cherry až po velké bifteky. Všechna tato rajčata jsou z australsko amerického šlechtitelského projektu zahájeného v roce 2002, a jsou postupně (až je prokázaná jejich stabilita) uvolňovány k běžnému pěstování. Jak budu úspěšný s pěstováním těchto rajčat v roce 2015 to už budu asi psát jinde.
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika