Množení sazenic rajčat řízkováním 2016



Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 230.1 (?)
21.1.2018 19:08

Kolik mají pravých listů? Řízkuju vždy tak, že prvně odřízku vrcholový řízek, ponechám zbylou rostlinu s čtyřmi až pěti pravými listy a čekám na zálistky.  J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 21.1.2018 18:50

Díky moc. Kompost vím, že určitě ne. Měl jsem na mysli růstový supresivní substrát.

Vlastně je moc nezpomaluju, jen jsem je dal do nižší teploty (18 - 19°C). Odhaduji, že řekněme 5 - 7cm výhon doroste na výsadbovou velikost v teple (20 - 22°C) a světle (třeba i s přisvětlením) tak za měsíc, maximálně 6 neděl. Je to realistické? Tedy dřív, než to stihne sazenice ze semínka. I když ty moje, vyseté 16.12. už jsou dneska ve výsadbové velikosti cca 25 cm a stonek 4 až 5 mm v průměru. Zralé na přesazení. Ale zdaleka ne všechny. Hodně záleží na tom, jak rychle se jim povedlo vyklíčit.

Je toho hodně, co se musím naučit. Ale selský rozum je dobré vodítko a nelíná "huba", která se nebojí zeptat, je zase dobrý nástroj ověření.

Hezký den

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 230.1 (?), 21.1.2018 19:08

Kolik mají pravých listů? Řízkuju vždy tak, že prvně odřízku vrcholový řízek, ponechám zbylou rostlinu s čtyřmi až pěti pravými listy a čekám na zálistky.  J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 21.1.2018 20:21

Paní Jiřino, já mám trochu jiný plán, protože ty původní rostliny chci nechat i plodit, nechám je vyhnat druhotné výhony a ty teprve zařizkuju. Možná to neudělám u těch, od kterých potřebuju sazenice (vlastně jen u angličáků Crimson Crush a Mountain Magic - ty musí ven, aby prokázaly svou plísniodolnost), protože nemám víc semínek, ale u Startek, Bonset a Vitadorů, alespoň některých, to určitě zkusím. Tam mám vždy plán B: vysít v březnu semínka, kterých mám dost.

Spočítal jsem pravé listy: ty dvě největší jich mají po 6 (+hl. výhon), ty menší 4 až 5. Angličáky jsem vysel až 7.1. (na Vaši radu), takže o těch zatím řeč není. Těm velmi pravděpodobně uříznu i pravý vrchol a budu se snažit z nich nařízkovat co nejvíc rostlin. Hlavně Mountain Magic, protože jsem dostal jen 10 semínek, z nichž už jsem 3 vysel (vzešly jen 2 - zatím). Crimson Crush byli štědří: místo 10 v sáčku jich bylo 25. Takže mám podezření, že to může být něco jiného. Uvidíme.

Je mi jasné, že i když uříznu hlavní výhon, rostlina poroste dál, jen nejspíš trochu šejdrem, protože vyžene další výhony. Ale chtěl bych je mít rovné. S řízkováním už jsem letos měl jednu nechtěnou zkušenost: moje největší Startka z 2.12. spadla z parapetu a zlomila se ve dvou místech. Tak jsem ji "zařízkoval" tak, jak byla. Chvíli jí trvalo, než zakořenila (ale vůbec nezvadla), a teď už je nejsilnější ze všech a rychle dohání premianty. A ještě další zázrak: jeden Vitador nějak přišel při klíčení o děložní lístky. Zkusmo jsem ho nechal a on teď vyrazil mrňavé, ale viditelně pravé lístky. Neskutečné.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 230.1 (?), 22.1.2018 22:19

Původní rostliny nechávám vždy plodit. Na novou sazenici zapěstuji nejníže rostoucí zálistek, většinou neroste šejdrem. V místě spojení s původním stonkem je kolénko, tam je nebezpečí vylomení, to řeším zasazením (zapuštěním) do většího květináče od jogurtu a zasypáním substrátem. Tyto původní rostliny většinou nedaruji, ale ponechávám si pro sebe.  J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 22.1.2018 23:31

Díky moc. Tohle přesně udělám s těmi angličáky. U těch ostatních, která můžu mít v dostatečném počtu ze semínek ale ne. Jen si nejsem jist: ty původní matky řízků pak sázíte ven? Pokud ano, je to pro mne dobrá zpráva, protože pak bych se o počty nemusel bát (hlavně u Mountain Magic - druhá rostlinka ze 3 sice se zpožděním vylezla, ale je od počátku nějaká neduživá). A něco prostě darovat budu muset: nevejde se mi to ani do bytu, ani do budovaného "skleníčku", ani ven. Rozjel jsem to ve velkém, tedy ve snaze se něco naučit, ne že bych měl tak velké oči. Musel jsem vyzkoušet různé metody setí a moc se mi nedařilo, tak jsem stále přidával nová a nová semínka. No a teď jsem ještě přidal Stupické, keříčkovou Vilmu a Balkonzauber - Červené. Až vylezou, porostou zkusmo bez umělého světla, jen s odražečem na východním okně, tom horším.

Tenhle týden už budu nucen ty největší přesadit do větších květináčů, ale jsou to Startky, Bonsety a Vitadory. Angličáci jsou ještě mrňaví, ale už mají pravé listy - výsev byl 7.1. Myslím, že to jde moc rychle. Ale uvidím.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 23.1.2018 9:11

Pokud to chcete sázet ven na záhon, tak se obávám, že budete říkat a psát že "to jde moc rychle" ještě minimálně tak 10 týdnů, než to s rizikem a pod netkanou textilii budete moci dát ven.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 23.1.2018 15:21

Honzo, tam by to právě měl vyřešit ten 110 cm vysoký "pařník" na balkóně, který musí být postaven do března. Pracuje se na tom intenzivně. Bude mít i možnost zvýšení na cca 150 cm. S možností přitápět i přisvěcovat v případě nepříznivého počasí.

Slibuju si zpomalení od přesazení a u těch důležitých od řízkování. Časový plán byl původně úplně jiný, ale svou dychtivostí jsem ho o cca měsíc posunul dopředu. Ven jsem chtěl dát jen běžné březnové sazenice a řízky. Jiřina naznačila, ale nevím, zda jsem to dobře pochopil, možná má skleník, že to lze vysadit i ven. No a ty teď největší zkusím pak nechat doma, zda budou plodit dřív a jsem zvědav, zda pokud ano, budou ta rajčata chuťově přijatelná. Tedy musí být o dost lepší než ta kupovaná, ale to si myslím není zas až tak těžké. Největší problém je místo. Ale i na to mám plán B: rozdám některé kámošům, co mají skleník či zimní zahradu. A budu od nich vybírat "rajčatovou daň".

Je to hokus pokus a já se učím za pochodu, řeším problémy, které jsem nepředvídal. Ale pořád pevně věřím, že to všechno dobře dopadne a že budu jezdit s rajčatama na trh.wink

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 23.1.2018 9:33

Spíš tak 14 týdnů... nevím, jestli se to dá tak dlouho udržet a trápit, když běžně je doba předpěstování (od semínka) 6-8 týdnů.

Teď mi nějak uniká smysl, a nebo jsem ho zapomněl, jestli jste se dřív o něm zmiňoval - proč, když jste nikdy nepředpěstovával rajčata, se snažíte je pěstovat už od prosince, řízkovat, zpomalovat, přisvěcovat... když je budete dávat ven až v dubnu/květnu? Proč jste je normálně nezasel ze semínek v březnu, k čemu to množení řízkováním, když to vlasně nechcete a nemáte to kam dát?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 23.1.2018 19:06

Petře, toť otázka na tělo. Ale nejspíš proto, že mne napadlo, že chci znát odpovědi na víc otázek. Hodně v tom hrála roli i moje, no, klidně to nazvu závislost na konzumaci rajčat: prostě chci mít ta svoje co nejdřív. A taky to, že to nebude jednoduché, že se budu muset vypořádat se spoustou problémů, což mne baví. A taky proto, že jsem cítil, že mám v zádech tohle fórum, že se z něj můžu poučit (i když někdy jsou ty rady tady naprosto protichůdné) a že se tu najdou lidi, kteří mi pomůžou (mnohokrát potvrzeno). A protože jsem neměl dost plísniodolných semínek (Mountain Magic). A protože jsem si nebyl jist, že vůbec dokážu ve svých podmínkách vypěstovat březnové sazenice.

Je toho asi mnohem víc. Kdo dokáže vysvětlit zpětně svou motivaci pro určité rozhodnutí? Já moc dobře ne. Ale jedno vím jistě: nikdy nebudu litovat a to mohu říct už teď, v maximálně pětině pokusu. A těším se na to, co mne čeká. A i kdyby to všechno skončilo totální katastrofou a zesměšněním se, vím, že to stojí za to.

Milan HP

P.S. Nic nepřijde nazmar: to by byl hřích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika