Letošní venkovní sázení rajčat a paprik



host - 234.170 (?)
13.5.2018 11:03
Klicne listky vzdy odtrhnem pri sadeni, niekedy aj dalsie 1-2 listy ked je to potrebne. Klicne listky odtrhavam aj pri paprike a vsetkych hlubovinach
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 10.5.2018 23:04

Vladimíre, pochopitelně pokud zmrzne celá rostlina, je to v háji. Myslíš, že na to stačí řekněme 1 pod nulou na dvě až tři hodiny (či míň)?

A co se teploty půdy týká, co na tom není pravda? Že jsem ji měřil a naměřil tolik, kolik jsem napsal? Nechápu tak docela, co máš na mysli. Že nezáleží na teplotě půdy? To přece ne. Tak v čem je chyba? Teplá, tedy relativně, půda vyzařuje teplo směrem nahoru a tím i mírně otepluje rostlinu. Na jak dlouho to stačí je otázka, asi není radno pokoušet Matku Přírodu až zase tolik. Ale moje rajčata na chalupě bez újmy přežila +1°C - změřeno v 5 ráno. Bylo to jen štěstí?

No, na krpály není hezký pohled, vím to sám. Dva moje se zrovna snaží vyhrabat z krtčího podhrabání. Jeden vyklíčil bez děložních lístků a přece se vyvinul do zdravé rostliny, kterou jsem vysadil (vede si nejlíp ze všech). Měl jsem ho vyhodit a taky vyndat ty podhrabané? To zas nedokážu já. MP má ohromné prostředky kompenzace, to jen my, lidi, nemáme dost trpělivosti dát jí na to čas.

Měj se.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 173.17 (?), 12.5.2018 6:14

Opravdu se mně nechce diskutovat o tom, při kolika stupních mrzne voda, při kolika stupních zmrzne rajče, jaký vliv má teplota půdy na rostlinu, když přijdou přízemní mrazy, atd. Tím ze zabývali daleko fundovanější lidé než jsem já a já jim věřím.

Jestli máš dobrý pocit z toho, že nedokážeš nějakou zdegenerovanou rostlinu vyhodit, tak to je tvoje věc. Jen nevím jestli zachování všeho co na záhoně je nějaká obdivuhodná vlastnost hodná následování.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 13.5.2018 0:23

Vladimíre, trochu si nerozumíme. Možná jsem se špatně vyjádřil: to, o čem jsem mluvil, byly krátkodobé lehké přízemní mrazíky do -1. Není třeba diskutovat o teplotách nižších a déle trvajících. Ale v současných podmínkách určitě to druhé nehrozí.

A určitě sem nepíšu, abych byl následován. Mám svoji filozofii, která mne vede k někdy "nepochopitelným" krokům. Tak jsem to chtěl vysvětlit.

Vlastně se mi ještě nestalo, že by mi rajčata zmrzla. Ani v té nadmořské výšce. Ale v minulých letech jsem je dával později.Tobě ano? Máš o tom nějaké záznamy? Hrozně by mne totiž zajímalo, jak nízké při tom byly teploty a jak dlouho trvaly.

Letos jsme na tom všichni stejně: je po Zmrzlých a sazenice mají venku jak tradicionalisté tak pokusáři. Takže pokud něco přijde, zmrzne nám to všem. Já už se ani nenamáhám to přikrývat. Spoléhám na předpověď. Německou.

A měl bych na Tebe ještě jeden dotaz: ulamuješ spodní listy při výsadbě? Já ano, ale mám pocit, že je zbytečně vystavuju riziku nákazy. Máš s tím nějaké zkušenosti? Dík za radu.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 173.17 (?), 13.5.2018 6:22

První nezbytnou podmínkou pro to, abys mohl testovat kdy opravdu rajče zmrzne je mít velmi kvalitní teploměr, který bude mít v oblkasti okolo nuly tolerancí alespoň plus mínus 0,1 °C.  Jinak měřit teplotu běžnými prodávanými lihovými nebo digitálními teploměry je zbytečné, protože většinou mají toleranci plus mínus 1 C. Publikovat výsledky s měřením nepřesného teploměru je nesmysl. Tolerance rajčat k nízkým teplotám (výsledek při 0 °C mrznou)byla jistě zkoušena v laboratorních podmínkách a proto je těžko se získanými údaji polemizovat.
Snad existují odrůdy rajčat, které vyšlechtil P.Sarayev, která snesou po určitou dobu i teploty pod 0°C, doporučuji vyhledat a přečíst si článek o těchto odrůdách na internetu. Jedním z těchto rajčat je rajče 0-33, už název připomíná to že by měly vydržet 0°C (33 °F). Testoval jsem toto rajče v roce 2016, meteorologická stanice cca 2 km od mé zahrady naměřila ve 2 m nad zemí + 1 °C, mně všech patnáct sazenic 33-0 ve foliovém krytu zmrzlo. Ve studeném pařeništi všechny rajčata v pohodě přežily později i nižší teploty naměřené touto metoerologickou stanicí (- 2 °C). Proto se už tři roky zabývám pěstování ve studeném pařeništi. Po výsadbě žádnéspodní listy nevylamuji. Podle mne není důvod, podílejí se na asimilaci a růstu rostliny. V určité době na ně dojde, většinou samy zežloutnou nebo později, když jsou těsně u země a hrozí plíseň.
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 13.5.2018 10:14

Vladimíre, měl jsem na mysli ty, které jsou na té části stonku, která přijde do země. Tam jsou třeba i dva či tři listy. Zahrabat nebo vylomit je? Asi by bylo nejlepší je vylomit tak 3 až 4 dny před výsadbou, aby se rána zacelila. Jenže tak dobře plánovat neumím. No a do otevřené rány může vniknout infekce. Jak velké je riziko?

S tím měřením je to samozřejmě komplikované. Místní podmínky dokážou dost změnit. A protože svá rajčátka rozhodně nemíním vraždit v zájmu "vědy", kašlu na to.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.170 (?), 13.5.2018 11:03
Klicne listky vzdy odtrhnem pri sadeni, niekedy aj dalsie 1-2 listy ked je to potrebne. Klicne listky odtrhavam aj pri paprike a vsetkych hlubovinach
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 173.17 (?), 13.5.2018 17:36

Pokud zahrnuji, tak i s listem.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 13.5.2018 23:49

Taky to už zkouším: u některých jsem je utrhnul u jiných zahrnul. Uvidíme, jestli budou rozdíly. Můj nesmyslný pokus s řízkováním listů mi totiž prokázal, že list normálně zakoření. Logicky z toho vyplývá, že pokud zahrnujeme, pomůže to kořenovému systému. (Ten list stále, t.j. po skoro 3 měsících, žije a roste, neumí však vytvořit výhon a stonek.) Je tu jen jeden háček: v přírodě lidská logika nemusí platit.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 173.17 (?), 14.5.2018 5:46

Tak já nevím. Ale mně, když zasadím rajče hlouběji, tak ze zahrnuté části vyrazí normální zálistek a z něho vyroste pokud ho nevytrhnu normální rostlina. Musím stále dávat pozor a tuto novou rostlinu včas vytrhnout (čím menší tím lepší). Docela mně to štve pořád se dívat na spodek rajčete.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 14.5.2018 8:32

Jo, to se mi slalo ale i u těch, které jsem měl doma a listy u nich nezahrnul - poslední řízek Moumtain Magicu je ze spodního výhonu. A zálistky vyrazily, tedy nad zemí, ale možná i pod, i z listů, které jsem předtím odlomil. Takže si myslím, že vylamování od tohoto problému nepomůže.

M. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika