Já z nich dělám buď paprikovou pastu (do omáček nebo pomazánek) -0,5kg papriček, o,5kg paprik -červené i bílé,2 cibule, půlka hlavičky česneku.Papriky očistím, papričky dám z poloviny i se semínky(nám to nevadí ) vešechno umixuju a rozvařím v hrnci jako zavařeninu.Osolím, přidám asi lžíci octa, horké dávám do sklenic na chvíli otočím víčkem dolů.
Nebo vařím sladkou omáčku k masu-základ je stejný jen přidám ještě asi 3 jablka,3 broskve a pokud mám tak jednu malou cuketu.Opět papričky a papriky, cibuli,česnek, jabko i cuketu rozmixuju nahrubo aby v omáčce byly kousky, přidám nakrájené broskve, zelené koření(bazalka, tymián,dobromysl, meduňka) podle chuti opepřím hrubě mletým pepřem, osolím a vařím jako zavařeninu.Pak přidám ocet-podle chuti a poloviční dávku želírovacího cukru(podle návodu)-Horké naleju do skleniček a otočím na pět minut víčkem dolů R..