Kompost z kompostárny - je vhodný na sázení?

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?)
3.6.2012 7:38

Ano, tohle vše (mimo zbytků z palíren) je v kompostu, který "vyrábí" zdejší technické služby na skládce komunálního odpadu. Ten, o kterém jsem psal, dělá Rašelina Soběslav (prodává ho jako volně loženou zahradnickou zeminu). Prokazataleně do něj přidává rašelinu a kůru, zřejmě i kaly z čistíren (čistička je přes ulici) a čert ví co ještě. Ale žížaly a hnojáci v něm jsou, tudíž předpokládám, že extrémně toxický nebude. smiley VJK

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

narcisky - (33) - 63.251 (?), 16.9.2013 7:04

pozdě bycha honitismiley  ted už to vím také ale leží mě to tam o víkendu jsem to promíchala s normální zeminou tak to sna d konečně vzejde

narcisky - (33) - 63.251 (?), 16.9.2013 8:36

takže čistě teoreticky by mohl být na jaře už dozrálej?... a tráva mě vzejde na jaře když tedko se jí nechce,  rozvozila jsem toho po pozemku 1,5 tuny doplnila všechny prohlubně a ted to zas nechci dávat pryč když to mám pěkně dorovnané ale jak jsem už psala po zdejších radách jsem ještě šla a posypala to cca 2 cm normální hlínou tak uvidíme  indecision

host - 65.144 (?), 16.9.2013 9:50

Pokud jste to posypala 2 cm normalni zeminou, tak myslim, ze to na jare v pohode vzejde (bude samozrejme nutno to znovu osit travnim semenem a zavlazovat). On ten kupovany kompost nebude az zas tak strasny, naopak budete rada, ze ho tam mate. J.R.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 2.6.2012 20:54

Jsou v něm např obsahy kontejnerů do kterých lidé háží igelitky s "bio" odpadem, tráva a listí z parků, mač s peckama s palíren, obsahy zametacích vozů atd. atd.., v kompostárně to párkrát převrátí nakladačem ze kterého chčije olej a pak se to překatruje strojem... Aby byl použitelný tak jsem ho musel překatrovat ještě ručně.

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 3.6.2012 7:38

Ano, tohle vše (mimo zbytků z palíren) je v kompostu, který "vyrábí" zdejší technické služby na skládce komunálního odpadu. Ten, o kterém jsem psal, dělá Rašelina Soběslav (prodává ho jako volně loženou zahradnickou zeminu). Prokazataleně do něj přidává rašelinu a kůru, zřejmě i kaly z čistíren (čistička je přes ulici) a čert ví co ještě. Ale žížaly a hnojáci v něm jsou, tudíž předpokládám, že extrémně toxický nebude. smiley VJK

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 248.26 (?), 2.6.2012 21:00

u nás v zahrádkářství mají všechny možné substráty až na jednu výjimku... až na KOMPOST...

ten prostě jediný neberou... prý tohle "svinstvo", které se dneska dělá i z kalů z čističek, prodávat nebudou...

host - 196.233 (?), 2.6.2012 21:06

sakra, to jsou informace, které jsem moc slyšet nechtěla... ach jo.

no budu vycházet z toho, že to byla malá kompostárna, kam se všechno sype na obří hromadu, kde je na to vidět a že tam žádný velký svinstvo není.  a příště si kompost odpusítm :-)

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 3.6.2012 7:38

A dobře uděláte. Kompost, který si uděláte sama, bude nejlepší, víte, co v něm je. U těch průmyslových kompostáren jsou asi opravdu největší problém kaly z čističek, které se navenek od pohledu tváří pěkně, ale mohou obsahovat obrovské množství jedů a těžkých kovů. Je to tak 15let, co si někdo na zahrádce na olomoucku, kde používal podobnou zeminu, nechal udělat rozbor půdy a zaneřádil si tím celou zahradu.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 2.6.2012 21:06

... a já koupil i jeden pytlovaný. angry

agent špionovač - (19) - 216.173 (?), 2.6.2012 21:12

...a já si koupil nový kompostér a už je celý naplněný pane Mirek! Tak sem zvědav jak bude fachčit...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz