Jak zpracovat nezralou papriku (větší množství)

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 56.253 (?)
2.1.2017 21:04

V nezralých meruňkách není nic špatného - bude tam více chlorofylu, kyselin, tříslovin než ve zralých, naopak méně cukrů nebo třeba karotenoidů. Například nezralé (zelené) plody muchovníku se cení pro vysoký obsah luteinu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 100.198 (?), 9.10.2016 9:06, zobrazeno: 23243x

Dobrý den, včera jsem dokončil sklizeň papriky, byla to odrůda Ramiro, semena z kupovaných plodů. Dvě bedny připadly na menší nezralé papriky, které jsou syrové i po uvaření ne moc chutné, hořké. Poradí někdo, jak je zpracovat, nebo je mám raději hodit na kompost? Zralejší pldy z velké části dozrají. Podobný dotaz mám k nezralé pálivé paprice Pálivec - ale ta v teple z velké části minulý rok zčervenala. A do třetice co s lilkem velikosti tenisového míčku, často ještě zelené barvy? Děkuji Jarda od Tišnova

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 103.6 (?), 9.10.2016 9:20

Zelený lilek není nezralý, ale naopak přezrálý, tvrdý, plný semínek.

host - 232.120 (?), 14.10.2016 7:24

Tento problém už máme dávno za sebou a vyřešený.Dle mého názoru je důležitá prevence, tzn, mrňavé zelené papriky na konci sezóny pokud možno vůbec nemít.Docílí se toho vyštipováním květů a malinkatých plodů již někdy cca koncem srpna/zač, září.Máme odzkoušeno, že přidáním malých zelených(tímpádem hořkých)paprik mezi normální pěkné se celý obsah zavařeniny pokazí a částečně znehodnotí.Závěrem tedy: pokud to nemáte ve skleníku, nebo v jiném proskleném útvaru(to necháváme bejt-buďto to ještě nepomrzne a dojde to)hoďte to na kompost.J a Olí

host - 100.198 (?), 15.10.2016 7:40

Takže, děkuji za zaslané rady, letos už květy a malé plody nevyštípu, zkusím příští rok, mívám kolem 100 sazenic. Jinak jsem část malých nezralých paprik nařezal do mrazáku asi 3kg a půjdou pod maso, tam se asi hořkost projeví.  Z části jsem udělal hutnou omáčku, kterou jím i samotnou s rohlíkem nebo ji přidávám do uvařených fazolových lusků. Na sádle osmažím cibulku, raději více a nudličky uzené slaniny, potom přidám nařezanou nezralou zelenou papriku, rozřeznou pálivou papriku, rajčata, drcenou bazalku, rozmarýn, osolím a opepřím, mohu dát i česnek, rozdusím a odpařím šťávu. Vše od oka, nejvíce toho co mě přebývá, tedy paprik. Dá se to, dokonce bych řekl, že s fazolovými lusky je to vynikající - chutná to jak italská omáčka za velké peníze. Možná zkusím i n těstivinách. Chtěl jsem to i zmrazit, ale zatím jsem to vždy do 3 dní snědl. Chci zkusit i pečení papriky na pečícím papíře v troubě, třeba i s jinou zeleninou. Jarda od Tišnova

host - 68.213 (?), 15.10.2016 9:28

Jak uvedeno výše nedopustit aby papriky byly sklízeny déle jak v půlce září.Paprika sklízená v říjnu vyjma rajčinový a snad kapie nestojí za nic.

host - 232.120 (?), 16.10.2016 19:17

Odrůdy polopozdní a pozdní dozrávají ještě i říjnu a necháváme je i dýl, právě abychom se nemuseli potýkat s problémem co s nimi(malé, zelené,hořké plody)Na tématu papriky 2016 máme vyfocen dosběr těch pěkných.J a Olí

Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 2.1.2017 14:27

Na jedné přednášce o pěstování paprik a rajčat jsem slyšel informaci, že jíst zelené nezralé papriky je stejně "zdravé" jako jíst nezralé zelené meruňky.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 56.253 (?), 2.1.2017 21:04

V nezralých meruňkách není nic špatného - bude tam více chlorofylu, kyselin, tříslovin než ve zralých, naopak méně cukrů nebo třeba karotenoidů. Například nezralé (zelené) plody muchovníku se cení pro vysoký obsah luteinu.

tovog - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 3.244 (?), 25.4.2017 22:21

Kamarád sklízí ve vytápěném skleníku papriky ještě i v prosinci.

host - 88.225 (?), 3.11.2024 21:55
Děkuji, vyzkouším, mám.midu zelených malých kapií a vůbec nejsou hořké, spíše pikantní a určitě nezčervenají.. takže si udělám ten paprikový dip podle vás..A napíšu.Iva
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz