Jak oživit velmi stará rajčatová semena
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.132 (?), 7.2.2021 23:03
Milan asi má na mysli semena najítá někde hozená v šuplíku jen v papírových sáčcích, která neměla být nikdy použita k dalšímu pěstování. A tam opravdu ta klíčivost jde dolů. Já mám také krabici s takovými semeny 200 nebo 300 sáčků. Občas něco vyhodím a potom zjistím, že bych to potřeboval. Nic neobvyklého. Prohrabovat se v tom je za trest. Tak to nechám raději ležet, třeba se to bude hodit.
Vladimír.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3176) - 6.138 (?), 8.2.2021 9:04
Jirko, způsob uložení semínek hraje velkou roli. Jak je ukládáte, když máte takové skvělé výsledky? S přístupem vzduchu nebo bez? V papíru, skle či plastových sáčcích? Při jaké teplotě a vlhkosti?
U mne se nejedná o moje vlastní semínka, ta nejsou starší než 3 roky, protože tohle je teprve čtvrtý rok mé "semínkové kariéry". Jde o semena, řekněme zděděná, o jejichž způsobu uložení nic nevím. A o odrůdy, které nelze snadno sehnat. Cokoliv lze dostat na trhu raději koupím.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 251.104 (?), 7.2.2021 0:28
Nejstarší semínka rajčat, která jsem klíčil úspěšně byla 14 let stará. Princip je jednoduchý jen to chce více pečlivosti a sterilní prostředí. Čím starší semínka, tím mají menší energii klíčení = prodleva mezi výsevem a vzcházením.
K namáčení jsem použil slabě růžový roztok hypermanganu. Musí být jen tak silná koncentrace, aby působila desinfekčně na povrch osemení, ale tak slabá, aby nezničila embryo v semínku. Desinfekční síla se dohání dobou působení. Již po cca 5 minutách od namočení semínek musí roztok ztratit tu typicky růžovou barvu (spotřebováním kyslíku na oxidaci osemení) ale semínka necháme hydratovat po dobu cca 2 hodin. Pak je přesazujeme do sterilního prostředí. Z hlediska pozdějšího vývoje je lepší perlit nasáklý hydroponickým živným roztokem, ale MS agarové médium je zase jistota. První pokus proveďte bez fytohormonů. Já pro udržení sterility přenáším semínka z desinfekčního roztoku klasickým očním kapátkem. Prostě nasaji kapátkem semínko i s trochou roztoku a do skleniček od jogurtu ihned po otevření na sterilní perlit kápnu to semínko. Čím rychleji pracujete, tím menší máte nároky na sterilitu okolí (profesionálové mají flowbox) a stačí často tu práci dělat jako první osoba v koupelně, kde přes noc běžela čistička vzduchu z Lidlu. Jakmile je nasázeno, skleničky zavíčkujete a dáte do prostředí s teplotou 22°C. Čerstvá semínka by takto klíčila už 3 den, ale u těch 14 let starých to trvalo cca 2 týdny. I ten rozdíl mezi prvním vyklíčeným a posledním byl úměrný té delší době. Zatímco u čerstvých mají poslední zpoždění o 1 den, ta staré až o 5 dní. Jakmile se děložní lístky prvního ze semenáčků oddělí od sebe, povoluji víčka a začínám větrat. Dál už je to stejné jako u klasického výsevu...
Trénovat si postup můžete na čerstvých semínkách. Zejména vlhkost perlitu. Sterilace se provádí klasicky v troubě, kdy do skleničky dáte vše potřebné (mimo toho semínka) zavíčkujete bez utahování a sterilujete. Po sterilaci můžete vychladlé skleničky pár dní skladovat i v chladničce. V době výsevu musí být teplota substrátu někde mezi +5°C a teplotou klíčení, ale nikdy nesmí překročit 23°C. Pokud si myslíte, že nemáte v místě klíčení dost světla, tak fotosynteticky získávaný cukr můžete rostlinkám nahradit přídavkem sacharózy v množství 5 g/litr živného roztoku (či MS média). Pokud nechcete používat hypermangan, přípravkem druhé volby je Previcur energy v dávkování podle návodu.
SfK.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3176) - 6.138 (?), 7.2.2021 8:57
Moc dík, Stando.
Sterilizuju téměř všechno i pro normální výsevy a pěstování, snad kromě Perlitu. Světla mám také dost, díky přisvětlování. Hypermangan jsem použil na 3 várky semínek loni a klíčivost mi okamžitě vyskočila na minimálně 80 - 90% oproti nějakým cca 60% předtím. Mám dokonce i UV světlo, kterým můžu vydezinfikovat místnost.
Mám ještě jednu otázku: nějak se mi nepovedlo dohledat, zda mají rajčata a papriky obaly vytvořené z mrtvých buněk či jenom spících, které reagují na okolní prostředí. Ze zkušenosti bych si tipnul, že u rajčat jsou to spící buňky, kdežto u paprik mrtvé. Je to tak?
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.16 (?), 10.2.2021 20:16
Nasiel som na internete video od rtvs o pestovatelovi paradajok v Rakusku.Sam pestujem zeleninu od detstva a dozvedel som sa nove veci. Ked ho pozriete cele dozviete sa aj o kliceni starych semien. Zdravim A.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3176) - 6.138 (?), 10.2.2021 20:46
Díky. Mrknu na to.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3376) - 61.157 (?), 12.2.2021 8:46
Milane, já jsem našel na Tomatoville zajímavý diskuzní příspěvek k tomuto tématu. Farmer Shawn napsal toto:
Myslel jsem, že by bylo zábavné zkusit začít s některými starými semínky z Carolyniny sbírky. Semena jsem na dva dny namočil do vody s několika kapkami „modré látky“ (Miracle Grow), potom jsem je zalil a nasadil na podložku nastavenou na 76F. Mnoho dalších semen starších 15 let začalo správně, než jsem čekal, a několik z nich starých jako 1992 a 1994! Takže teď mám 65 rostlin rajčat rostoucích a do poloviny května do své hoophouse ani nesadím! Možná budu muset investovat do více LED světel!
Teď je potřeba jen zjistit složení toho Miracle Grow, asi to nic speciálního nebude.
Vladimír
PS.: Jak hodnotíš to video se Stekoviczem. Já jsem tam hledal nějaké poučení a nic pro mne nového jsem tam nenašel.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|