Každý substrát je z rašeliny a kompostu, případně ještě nějaké přísady, písek, živiny a pod. Kde berou výrobci takové množství kompostu? Z velkokompostáren. Co budou tyto kompostovat? Cokoliv! Takže to bude vždy jen loterie. Kdyby některý dělal testy na rezidua herbicidů, určitě by to nedržel v tajnosti, ale vyvěsil všude reklamy velké jak vrata a znásobil cenu. Takže asi není jiné východisko, než vlastní testy konkrétní várky, pokud chce mít člověk nějakou jistotu, jinak to je asi něco jako Sportka. V lednu koupená výsevní forestina byla balená v listopadu, má na obalu datum. V některých prodejnách jsem viděl agro, taky z listopadu, ale r. 2016. Na většině substrátů však datum balení nenajdete. Jen podle otisků rezavých hlaviček hřebíků z palet na obalu lze odhadnout stáří požehnané. Jednou jsem otevřel pytel a díval jsem se, jestli v rozích už nerostou žampióny. To bylo, jako by se dělala houbová smaženice. Rostliny v tom rostly, naštěstí to nebyla houba, která by jim vadila. Příště to však může být jiná, horší. Taky se mi zdá, že přiotrávení rajčat substrátem se neprojeví ihned, ale až po nějaké době. Takže když to shrnu, lidově řečeno, aby se v tom prase vyznalo. Rosťa