Cuketa zahnívání plodů
|
|
 |
 |
host - 177.130 (?) 13.7.2010 21:18
Přesně tento problém s uhníváním cuket jsem měl během června, kdy mi začínaly růst první plody. Od květu začínal plod postupně uhnívat. Na všech 3 rostlinách, které mám. Také jsem podezíral slimáky, kterých je u nás požehnaně a divím se, že jsem rostlinky před nimi uchránil :-)
Takto polouhnilé plody jsem vždy utrhával, stejně dál nerostou, spíš se scvrknou. Na každé rostlince narostly takové postupně asi 3 - 4 a vše se stejným výsledkem.
Nevím, zda to bylo tím, ale koncem června jsem ještě jako poslední pokus přihnojil kravským hnojem (granulovaným) a snahu o použitelné cukety spíš už vzdal. A během pár dní narostla první krásná a silná cuketa, od té doby sklízím už pravidelně zdravé plody, ani jeden nebyl nahnilý.
Podle informací, které jsem na netu vyčetl, jsou dobré jako mladé - 15-20cm. Ale sklidil jsem 2kg větší plod a také výborný.
Přemýšlím teď už jen nad tím, proč plody nejsou žluté. Na balíčku se semínky jsou krásné žluté barvy (i dle popisu mají být žluté), ale moje cukety jsou stále zelené, jen sem tam lehce prožloutlé. Nechávám jednu narůst, kam až to půjde, váží už určitě dobré 3-4 kg a je to pořádný macek a pořád ne a ne zežloutnout :-) Nemá někdo se žlutými cuketami zkušenost?
maffioso
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
frantisek2 - (9) - 217.2 (?), 9.7.2010 20:25, zobrazeno: 54904x
Prosím o radu ohledně zahnívání a následné znehodnocení celého plodu těsně po odkvětu v místě kde je přechod z květu na plod. Po opadu kětu je již plod napadený hnilobou.Nepomůže ani odstranění usychajícího květu.Cuketa je pěstována na kompostu, na sluném místě, zálivka je prováděna pouze mimo rostlinu.
Děkuji za radu. František
|
|
 |
|
 |
 |
|
RadekH - (20) - 45.177 (?), 9.7.2010 21:10
Mám ten samej problén, pěstuji na cerné tex. zalévám jen ke kořemum
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
frantisek2 - (9) - 217.2 (?), 11.7.2010 20:12
Nic ve zlém ale v prvním příspěvku jsem jasně psal že plod začíná hnít v místě přechodu květu na plod takže to ptákem být nemůže.Plod je již nahnilý ihned po opadu květu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.255 (?), 12.7.2010 0:29
vytrhnout celou rostlinu, kompost posypat vápnem.Chete-li s tím bojovat, přeji Vám nervy, jak železné dráty.PEPA
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.34 (?), 12.7.2010 20:04
Františku, není to tím, že se na rostlině vyvíjí několik stejně velkých plodů? Ona totiž cuketa má snahu vyvíjet jen jediný plod, který má být největší a ostatní chce "odvrhnout". Pokud se největší plod utrhne, nahradí ho jiným. Jinak byl zkusila zálivku lignohumátem na růžici. Mám s ním celkem dobrou zkušenost.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
frantisek2 - (9) - 217.2 (?), 15.7.2010 20:47
Děkuji za váš názor, určitě to vyzkouším, dnes po návratu z dovolené plod o délce 20 cm opět nahnilý v místě kde byl květ.Jedná se o žlutou odrůdu, ale název bohužel nevím.Zkusím všechny plody otrhat a nechat pouze jeden.Také otrhávám všechny plané květy již ve fázi poupěte dle rady známého zahrádkáře. františek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 177.130 (?), 13.7.2010 21:18
Přesně tento problém s uhníváním cuket jsem měl během června, kdy mi začínaly růst první plody. Od květu začínal plod postupně uhnívat. Na všech 3 rostlinách, které mám. Také jsem podezíral slimáky, kterých je u nás požehnaně a divím se, že jsem rostlinky před nimi uchránil :-)
Takto polouhnilé plody jsem vždy utrhával, stejně dál nerostou, spíš se scvrknou. Na každé rostlince narostly takové postupně asi 3 - 4 a vše se stejným výsledkem.
Nevím, zda to bylo tím, ale koncem června jsem ještě jako poslední pokus přihnojil kravským hnojem (granulovaným) a snahu o použitelné cukety spíš už vzdal. A během pár dní narostla první krásná a silná cuketa, od té doby sklízím už pravidelně zdravé plody, ani jeden nebyl nahnilý.
Podle informací, které jsem na netu vyčetl, jsou dobré jako mladé - 15-20cm. Ale sklidil jsem 2kg větší plod a také výborný.
Přemýšlím teď už jen nad tím, proč plody nejsou žluté. Na balíčku se semínky jsou krásné žluté barvy (i dle popisu mají být žluté), ale moje cukety jsou stále zelené, jen sem tam lehce prožloutlé. Nechávám jednu narůst, kam až to půjde, váží už určitě dobré 3-4 kg a je to pořádný macek a pořád ne a ne zežloutnout :-) Nemá někdo se žlutými cuketami zkušenost?
maffioso
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|