Co z rajčat - kečup, pomádu nebo omáčku?

host - 37.76 (?)
10.9.2012 11:46

Sugo-pomodoro, aniž jsem věděla, jak se to jmenuje vaříme doma na špagety stále. V létě z našich čerstvých rajčat a v zimě ze zmrazených, nebo našich zavařených. Bazalku dávám domácí sušenou - je výraznější, než čerstvá, máslo nedávám, tymián také ne, ale určitě nevadí. Omáčku ale používáme necezenou a nerozmixovanou. Rajské ani úplně nerozvářím. Je to rychlé a výborné.

Pokud se rajské zaváří i se semínky, je třeba dát víc soli, jinak se kazí. Zavařené bez semínek jsou spolehlivější - nekazí se. 

Zuzka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 26.6.2011 14:48

Jaký recept? Prostě rajčata nakrájím buď na poloviny nebo na plátky a suším a suším... a suším.V horkovzdušné na 50 st a vždycky přes noc vypnout, ne moc dosucha, musí zůstat vláčná.Pak natlačím do skleniček a zaliji olivovým olejem, ev.tymián, chilli,česnek.Některý rok jsem olej hodně zahřála, tajně mám schovanou jednu skleničku asi z roku 2006.Loni nebylo pomalu ani na jídlo, tak loňská nemám. Jinak senzační dárek.

Jo a ještě "ajvar": asi 5 kg rajčat, přiměřeně červenou a zelenou papriku a cibuli, nakrájet na kostičky, zalít trochu olejem, posypat ďáleským kořením a péct v troubě do měkka.Nalít, zasterilizovat.Voňavé, úžasné na cokoliv, nejlíp na domácí pizzu:

Bílá pizzová mouka, trochu oleje, kvasnice,voda.Řidší těsto se dá zpracovávat hned po vyhnětení, má čas nakynout už obložené, než se vyhřeje kulatá elektrická pícka-spíš otočný kamenný talíř jako remoska to vypadá.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 66.131 (?), 27.6.2011 7:33

Zdravím Vás paní Jitko, Váš "ajvar" mě zaujal. Rajčata a papriky používáte loupaná, nebo ne? Vyzkoušela jsem několik různých "ajvarů", vždycky však v nich byl většinový podíl paprik. Ne všechny mi chutnaly. Já osobně jsem tam nacházela takovou tu "zadní" mírně hořkou chuť pocházející právě od paprik, která mi vadila. Papriky jsem k tomuto účelu opékala a loupala. Váš ajvar má zřejmě většinový podíl rajčat? Mohla byste, moc prosím, množství Vámi přidávaných paprik a i cibule na 5 kg rajčat víc upřesnit? Vaše ohodnocení jako voňavé a úžasné zní lákavě, určitě bych Váš recept ráda vyzkoušela.

j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 51.179 (?), 17.6.2011 17:28
A co takhle Gaspacho - studenou polévku? 0,5 l masového vývaru nebo vody 300 g rajčat 300 g salátových okurek 1 cibule 3 papriky 2 - 6 stroužků česneku 1 dl olivového oleje sùl mletý pepř chilli (pokud chcete, nemusí být) Okurky, cibuli, oloupaná rajèata a čsnek pokrájíme na kousky, přidáme vodu nebo vývar, olivový olej a rozmixujeme.Podle chuti přidáváme sùl, pepř a chilli. Porce polévky zdobíme kostkami suchého chleba nebo pražené housky.Polévka vydrží v chladnièce 5 až 6 dnů. Podává se vychlazená. Lze i nalít do sklenic a zakonzervovat ca 30 minut. Pro fajnšmekry - před podáváním lze přidat i červené víno, určitě i snítku bazalky. Skvělá polévka na horké letní dny, chytná při grilovačce úžasně.

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 57.240 (?), 17.6.2011 18:09

když si uděláte klasickou omáčku Sugo-pomodoro tak z ní pak Gazpacho kdykoliv uvaříte během roku

Sugo-pomodoro je jednoznačně nejšikovnější způsob na zpracování rajčat pro následné všestranné využití

j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 51.179 (?), 18.6.2011 6:37
Tak jo. Sugo-pomodoro a nic jiného! Universální, dokonalé a jde z ní udělat všechno.

host - 37.76 (?), 10.9.2012 11:46

Sugo-pomodoro, aniž jsem věděla, jak se to jmenuje vaříme doma na špagety stále. V létě z našich čerstvých rajčat a v zimě ze zmrazených, nebo našich zavařených. Bazalku dávám domácí sušenou - je výraznější, než čerstvá, máslo nedávám, tymián také ne, ale určitě nevadí. Omáčku ale používáme necezenou a nerozmixovanou. Rajské ani úplně nerozvářím. Je to rychlé a výborné.

Pokud se rajské zaváří i se semínky, je třeba dát víc soli, jinak se kazí. Zavařené bez semínek jsou spolehlivější - nekazí se. 

Zuzka

terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 128.48 (?), 10.9.2012 16:10

Můžete zde prosím napsat recept na zavařená rajčata? díky moc

host - 37.76 (?), 10.9.2012 22:34

Zavařená rajčata:

rajské oloupu - chvíli vařím ve slané vodě, ochladím a oloupu. Nakrájím na větší kousky 1/2, 1/4...Pokud jde snadno, vyndám semena. Kousky rajčat dám do větší mísy a přiměřeně osolím, tak aby při použití např. na rajskou polévku nebyla ta přesolená. Rajčata pustí po chvíli šťávu. Až je šťávy dost, nandám rajčata i šťávou do sklenic a zavařím.

Zuzka

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3380) - 5.149 (?), 11.9.2012 9:55

Vím, že můj dotaz je tak trochu mimo téma, ale chtěl bych se zeptat, zda jste někdo zkoušeli smažit zelená rajčata (nedozrálá). Na cizích webech je toho plno.

Mr Big

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 11.9.2012 11:47

To vůbec není mimo téma, naopak. Jestli se to opravdu dá jíst, určitě stojí zato to zkusit. Vzhledem k tepelné úpravě by měly být zdraví neškodné

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz