Choroba rajce

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?) 
5.5.2013 21:25

Dnes jsem se ptala švagrové, která hospodaří, jaké používají herbicidy (potřebuji postříkat popenec). Používají Mustang Forte, stříkají se tím obilniny, v popisu užití se člověk dočte "věci", možná to vysvětluje veškeré problémy se substráty. Cituji z návodu:

"Po sklizni obilniny ošetřené přípravkem Mustang Forte lze na podzim vysévat pšenici ozimou, ječmen ozimý, jílek vytrvalý a řepku. Na jaře následujícího roku lze vysévat všechny obilniny, jarní řepku, cukrovku a sázet brambory. Luskoviny (hrách, sója, bob, lupina, fazole), jeteloviny (jetel, vojtěška) a papriku a rajčata doporučujeme vysévat až po uplynutí 24 měsíců od aplikace.

Jestliže je nutné po aplikaci přípravku Mustang Forte ošetřenou obilninu zaorat, může následovat pšenice jarní, ječmen jarní nebo kukuřice setá po předchozím promísení půdního profilu na minimálně 10 cm.

Po ošetření obilnin přípravkem Mustang Forte mohou zůstávat po sklizni v půdě a slámě rezidua přípravku. K urychlení odbourávání těchto reziduí je třeba slámu rozřezat a co nejdříve po sklizni zapravit. Rezidua účinných látek v rostlinných zbytcích (včetně hnoje), které nejsou zcela rozloženy, mohou poškodit citlivé následné plodiny.

Nepěstujte proto citlivé plodiny na pozemcích ošetřených přípravkem Mustang Forte nebo na pozemcích, kde byl použit hnůj od zvířat krmených nebo podestýlaných slámou z porostů ošetřených přípravkem Mustang Forte.

Nepoužívejte slámu z porostů ošetřených přípravkem Mustang Forte ani hnůj od zvířat krmených touto slámou ke kompostování."

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 179.91 (?), 21.5.2013 14:15

Mám letos také rostlinky rajčat demormované, přesně jako na vašem obrázku. Přidala jsem na záhony kompost, kde byla tráva ošetřena BOFIXEM, ale jen jednou, a také dusíkaté vápno. Chtěla jsem se zeptat, zda mám rostliny vyhodit nebo jestli svoje pokroucení nějak přežijí. Nikdy jsem podobný problém neměla, v zahrádce nepoužívám žádná hnojiva. Moc děkuji za odpověď. Alena

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 21.5.2013 17:41

Tak to bude záviset na tom, jak velké množství toho kompostu je na záhonech a jak je starý. Pokud je ho jen malá vrstva, tak by rajčata mohla někde normálně obrazit (zálístek), to špatné nad odříznout. Pokud je toho kompostu hodně, tak nepomůže ani nasadit nové rostliny, budou postižené také.

badoga - (43) - 56.166 (?), 4.5.2013 13:43

Dakujem vam vsetkym za odpoved, skusim presadit, skoda ze este nemozem von... Potom napisem ako sa rajciny spravali

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?), 10.5.2013 18:18

Poradíte prosím, co to u nás škodí?

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3376) - 5.149 (?), 10.5.2013 18:28

To vypadá jako spodní odumřelé listy -sazenice hustě vedle sebe, spodní listy nemají přístup světla (ale možná je to i jinak). Chorobu tam žádnou nevidím. Je důležité jak vypadá vrcholek rajčete

Mr Big

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?), 10.5.2013 18:36

Nahusto to není, v postatě sazenice stojí už několik dní sama. Je fakt, že předtím byla s ostatními v přepravce.

Vršek vypadá zatím dobře, ale zdá se mi, že celkově se to horší. Před 2 dny listy vypadaly pobledle, teď už jsou tam ty suché fleky.

A není to ta obávaná plíseň? My jsme zatím měli loni a předloni pár sazenic a plíseň jsme neměli, ikdyž jsme nestříkali, ale co není, může být... To byste ale poznal, že... :-)

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 10.5.2013 18:43

A co škodí mému rajčeti? Pihovaté listy, ze spodní strany jsou bradavičky a nejspodnější listy se kroutí? Jak je možné že je postižené pouze rajče Orkádo? Všechny ostatní sazenice jsou ok...frown

Orkádo
Orkádo
Orkádo list
Orkádo list

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.222 (?), 10.5.2013 18:53

Připadá mi to jako počáteční stádium septoriové skvrnitosti

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4635) - 38.136 (?), 10.5.2013 18:56

Acrobat, Ridomil Gold, Ortiva - něčím bych to stříknul.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz