Taky se přikláním, na základě vlastních zkušeností, ke špatnému pěstebnímu substrátu a poškození zbytky pesticidů v něm obsažených. Jen pro zajímavost, jakou měl substrát barvu, černou nebo spíše hnědou? Doporučuji sazenice přesadit do záhonu bez jakéhokoliv substrátu a budou v pořádku. Udělejte to hned protože to bude chvíli trvat než se napraví, možná by bylo ještě dobré kořeny propláchnout vodou aby se zbavily zbytků substrátu. U stolburu se deformují i plody ale na mých rajčatech byly "zdegenerované" jen listy.
Přikládám odkazy na obrázkové katalogy choirob. Tady je něco v češtině a tady v ruštině kataloch chorob firmy SEMINIS. Na straně 55 je něco o poškození kyselinou 2,4-D která je právě součástí herbicidů používaných k ošetření na polích.
Já přesazuji do substrátu který kupuji již několik let stále stejný a vloni jsem poprvé použil kupovaný kompost pytlovaný a z kompostárny, předloni dal koňský hnůj pod dvě sazenice a nastaly mi Vámi popisované problémy, navíc nejen u rajčat ale i u paprik a např. i u celeru. Letos jsem si přivezl jemnou zenimu splavenou z polí kterou smíchávám se substrátem a pískem. Trochu mám obavy o možné problémy právě s tou zeminou z polí ale zatím je u přísady i u sazenic v květináčích vše óká.