Choroba rajce

host - 35.93 (?)
2.5.2016 12:49

Existuji i profi substraty a v tech herbicidy nejsou (a nejsou o moc drazsi, spis se bezne neprodavaji). Nebo je mozne si namichat vlastni substrat. (vlastni kompost, raselina).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (755) - 243.114 (?), 2.5.2016 12:37

Řeší se to tu každým rokem už několik let... Ano, na koupené substráty je rizikem se spolehnout, komposty (součást substrátů) vyrábí kdekdo, přijde do nich i tráva ošetřená herbicidy...

host - 35.93 (?), 2.5.2016 12:49

Existuji i profi substraty a v tech herbicidy nejsou (a nejsou o moc drazsi, spis se bezne neprodavaji). Nebo je mozne si namichat vlastni substrat. (vlastni kompost, raselina).

host - 209.108 (?), 3.5.2016 6:37

Také mám rajčata Bejbino a na všech rostlinkách, které mám zatím ještě v kelímkách za oknem se mi projevilo zkroucení vrchlolových lístků, vytvrořily se tam úplné pahýlky světlejší barvy. Mám je vysázené v koupeném substrátu. Žádnou chemii jsem na ně nepoužila. Vůbec netuším co s tím. Nejradši bych je všechny steky vyhodila. Rajčata pěstuji dvacet let, nikdy jsem se s tím nesetkala.

PepaPepa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 193.82 (?), 3.5.2016 6:39

Rychlo presadit do ineho substratu od ineho vyrobcu. Naozaj si poriadne skontrolujte vyrobcu, napiste sem jeho meno a uz nikdy viac od neho nic nekupte...

Rajciny sa este vzchopia, ak je vrchol naozaj poskodeny, mozete od odstranit a zo zalistku rychlo pusti novy vrchol. Ale musia mat nezavadnu zeminu...

host - 97.126 (?), 6.5.2016 13:19

Dobrý den, také mě se na sazenicích rajčat objevila stejná deformace, nádorky,bambulky a zkroucené vrchní listy(odrůda Vilma a tyčkové dvě odrůdy a dvě balkonové),ale tím to není, je to určitě substrátem.Já jsem použil, jako každý rok, OZ univerzální substrát typ 19.2. výrobce AGRO CS as.Říkov (prodává PENNYMARKET)Kupuji ho každý rok a letos se nám to stalo poprvé.Zasaženy jsou všechny sazenice.Zdravím Ladislav Švec Dobříš

PepaPepa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 15.52 (?), 8.5.2016 9:01

Od agra som mal problem aj ja. Aj ten co predaval baumax pod vlastnou znackou tiez dodavalo agro. A predosle roky som s tym mal problemy.  Tento rok som sa im vyhol, pouzival som len univerzal z bauhausu. Miesal som ho so zahradnou zeminou, kelimky som zalieval horucou vodou a sterilizoval v mikrovlnke. A tato choroba sa mi tento rok nevyskytla ani na jedinej sadenici. Takze ja uz od agra kupovat nebudem...

host - 112.110 (?), 13.5.2016 17:55

Já mám také kroucení listů na některých sazenicích rajčat, hledám na internetu proč, jestli je to substrátem, tak ten jsem koupila univerzální v Tescu - naposledy! Předtím jsem měla v peřeništích na sadbu a byly v pohodě.

host - 58.179 (?), 15.5.2016 10:20

Ještě dodatek k chorobám sazenic rajčat (viz nahoře). Zahradník mi sdělil, že proti závadnosti koupeného substrátu prý lze zkusit následující zkoušku - postup (snad příště). Do vzorku substrátu zasadit sazenice (nebo vyset) salát, který prý je extrémně citlivý na herbicidy. Pokud bude prospívat, měl by být substrát o.k.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 3.5.2013 22:08

Zase bych to sváděla na rezidua herbicidu v substrátu.   V obýváku se virozou těžko nakazí. Orginální semena Bejbina snad nebudou nakažena viry, které by se přenášely semeny. Takže zbývá jen herbicid. Rozložení v substrátu může být nerovnoměrné, proto postižení jen některých rostlin. Zatím bych sazenice nevyhazovala, bylo by vhodné přesazení do nezávadného substrátu.  J.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 4.5.2013 6:14

Taky se přikláním, na základě vlastních zkušeností, ke špatnému pěstebnímu substrátu a poškození zbytky pesticidů v něm obsažených. Jen pro zajímavost, jakou měl substrát barvu, černou nebo spíše hnědou? Doporučuji sazenice přesadit do záhonu bez jakéhokoliv substrátu a budou v pořádku. Udělejte to hned protože to bude chvíli trvat než se napraví, možná by bylo ještě dobré kořeny propláchnout vodou aby se zbavily zbytků substrátu. U stolburu se deformují i plody ale na mých rajčatech byly "zdegenerované" jen listy.

Přikládám odkazy na obrázkové katalogy choirob. Tady je něco v češtině a tady v ruštině kataloch chorob firmy SEMINIS. Na straně 55 je něco o poškození kyselinou 2,4-D která je právě součástí herbicidů používaných k ošetření na polích.

Já přesazuji do substrátu který kupuji již několik let stále stejný a vloni jsem poprvé použil kupovaný kompost pytlovaný a z kompostárny, předloni dal koňský hnůj pod dvě sazenice a nastaly mi Vámi popisované problémy, navíc nejen u rajčat ale i u paprik a např. i u celeru. Letos jsem si přivezl jemnou zenimu splavenou z polí kterou smíchávám se substrátem a pískem. Trochu mám obavy o možné problémy právě s tou zeminou z polí ale zatím je u přísady i u sazenic v květináčích vše óká.

Taková jsem měl vloni rajčata!
Taková jsem měl vloni rajčata!
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty