|
Česká rajčata 2017
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9, 10
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3239) - 60.99 (?) 21.3.2023 9:02
Abych to uvedl na správnou míru. Takže z českých pěstuji Start F1 každý rok, mám ho rád a vyhovuje mně i přes jeho některé chyby. Stupické polní rané jsem také hodně pěstoval hlavně s ohledem na jeho historii a jeho pěstování ve světě- Stupice. Z ostatních nehybridních jsem některé pěstoval jednou nebo jen několikrát (třeba za těch deset let 2x nebo čtyřikrát). Je těžké něco po jednom roce zatratit nebo vychválit. Prohlídl jsem si znovu ty obrázky a musím přiznat, že některá rajčata se mně opravdu líbila i když se na ně moctkrát nedostalo: Bejbino F1, Datlo, Goldkorone,,Oranže, Rubinka, Zlatava. Ty bych doporučil. Pěstoval jsem ještě řadu jiných jako Spencer, Cherola, atd., ale ty jsem už na TOMATObase nedával, protože jsem neměl potřebné fotografie. Pokud jde o hybridy velikosti Start F1, tak mně všechny připadají na jedno brdo, myslím tím chuťově. Naproti tomu si myslím, že hybridní cherry se našim firmám docela povedli. Letos chci zkusit Apricolu, která mně na polním dnu v Lednici chutnala.
Vladimír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2755) - 208.138 (?), 21.3.2023 16:57
Díky moc. Myslím, že nejsem sám, kdo Tvůj názor ocení.
Mám ještě praktický dotaz: mám ty doma vypěstovaná Bejbina spíš nechat uzrát na rostlinách nebo utrhnout, jakmile jsou úplně červená, a nechat dojít? Pokud to druhé, v jaké nejlíp teplotě? Po letošních výsledcích zařazuju Bejbino do pravidelného domácího a balkónového repertoáru.
Měj se.
Milan
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.99 (?), 24.3.2023 7:31
Když jsou ta Bejbina červená, tak jsou už botanicky zralá, jen na rostlině visí a žádné živiny ani výsledky asimilace už nepřijímají. Jsou ve stavu, kdy nahromaděné látky se enzymatickými procesy mění na kyseliny a cukry. Takže podle mne je lepší je utrhnout a dát dozrávat někam na polici (ne na slunce). V jaké teplotě a kdy jsou pro tebe chuťově nejlepší, to nechávám na tobě (úkol hodný HP).
Vladimír
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2755) - 208.138 (?), 24.3.2023 22:22
Tak jsem jich dnes sklidil 11 (120g přesně). A usoudil, na základě zrání zelených rajčat na podzim, že pokud chci zrání urychlit, vyšší teplota je lepší, protože enzymatické procesy urychluje. Jsou u manželky v pokoji v teplotě tak 23°C.
Dám vědět, jak to dopadlo. Počkám si tak týden.
Milan HP
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2755) - 208.138 (?), 25.3.2023 22:28
Vladimíre, s radostí, však víš, jaký jsem chlubílek. Dneska už jsem nedočkavě 3 slupnul, byl hlad. No a pochopitelně jsem vybral ta nejzralejší. Takže učiním tak, ale počkám ještě tak týden. Alespoň. Mezitím by mi mohly začít dozrávat i Startky. Loni už jsem je touhle dobou měl (a to jsem je sel o 2 týdny později), ale letos jsou stále zelené jako brčál. Ale loni jsem měl na keřích Startek plodů mnohem míň. Z čehož vyvozuji, že hojná úroda na keři zpomaluje zrání. Je to i logické.
Ale přišel jsem ještě na jeden rozdíl mezi loňskem a letoškem, který svou roli asi také sehrál: loni jsem jim při přesazování do koncových kontejnerů (7,5l) nedal plnou dávku směsi - jen to nejnutnější na utopení balu, a dosypával jsem je postupně. Letos dostaly plnou nádrž hned. Nejspíš to není jen tím síranem draselným. O směs je vždycky nouze, protože jak do ní dávám téměř polovinu jílovky-ornice ze zahrady, musím to všechno pečlivě přebrat a míchám to jen v 10l nádobě. Jedna várka zabere tak hoďku a půl a je to nimračka. A to jsem sterilizaci vynechal úplně. Loni jsem ještě mrazil. Používám teď "systém pytel": hlína v pytli zůstane před použitím v teple týden či dva. Všechen plevel vyklíčí a je dobře vidět, takže ho vyberu. Sem tam potom v kontejnerech nějaký vyroste, ale není to nic nezvládnutelného. Ale drží to neuvěřitelně dlouho vodu, tedy dokud jsou rostliny malé. Ty velké teď zalévám každý druhý den a nejvíc vysychají ty s nejvíc plody. Zase logické.
Tak to vidíš, jednoduchá věta a já se takhle rozkecám.
Milan
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9, 10
|
|
|
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
|
|
|
|