Vladimíre, jsou všechna z nejnižšího vijanu (a ty o malinko větší už jsem sežral). Na těch výš jsou o dost větší, a to jak u Bejbin, tak u Startek i Mandatu. Na dnešní fotce Startky je to dobře vidět. Vysvětluju si to tím, že ty rostliny věnovaly a věnují víc energie do těch vyvíjejících se pater. Je to i obvyklý jev u mne na zahradě. Ale obecně mám většinou doma a pak i na balkóně menší rajčata než na zahradě - menší než je udávaný průměr. V 7,5l půdy se tomu ani nedivím, jakkoliv dobře jsou hnojená. A nejsou ani o moc větší, když je pak na balkóně dám ještě do většího květináče s nějakými 5 až 7 litry směsi navíc. Kořínky prorostou dolů, ale pořád to není dost. Možná to ale souvisí i s tím, že směs v kontejneru celkem rychle vysychá. Ale zase jsou obvykle silnější v chuti. Výjimkou byl loňský rok, kdy se všechna rajčata vyvedla na své chuťové maximum.
Když si to tak zpětně promítám, je u mne docela běžná věc, že největší rajčata bývají na těch středových vijanech. Řekl bych, že to souvisí i s rozvíjejícím se kořenovým systémem. Když je ještě méně vyvinutý, prostě ta spodní trochu "odfláknou". A ke konci sezóny pak nahoře jsou postupně menší a menší (nechávám je nezaštípnutá až do zámrazu). Určitě v tom hrají svou roli i teploty.
Milan