Bude se darit plazive dyni v obrim kvetinaci?

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.6 (?)
25.5.2015 23:09

Takže tedy prosím o radu. Právě jsem švagrové přislíbil dvě sazenice hokkaid, jenže k ní jedeme až za 2 týdny. Dnes jsou krásné, s obrovskými listy, jak ty, co jsou v záhonu a jsou v deseticentimetrovém květináči. Tak ji to radši přesadím do něčeho většího, neboť ty dva týdny se mi zdají ještě hrozně moc. Do 20 cm květináče?

Jinak zkušenost mám s pěstováním dvou rostlin hokkaid asi v 70 l dřevěném truhlíku a už bych to neopakoval. Plody byly malé a byly asi 4.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 25.5.2015 21:47, zobrazeno: 9317x

Bude se darit plazive dyni v obrim kvetinaci? Jaka by byla vhodna spodni mez jeho objemu?

Byla by na balkone smerem k jihu, do kvetinace by prisel humus smichany s hnedozemi. Jeden z cilu je mensi riziko prokrizeni pristich semen. Ve meste tolik dyni neroste.

jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 25.5.2015 22:20

Nějaký chcípák by se dal takto vypěstovat. Dýně potřebuje velký kompost a možnost zapustit kořeny během plazení. Tím vznikne obrovský kořenový systém a vyrostou obrovské dýně. Ohledně křížení bych si přečetl něco od Mičurina.

kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 25.5.2015 22:38

Pokud ten chcipak vytvori i plody se semeny tak ok:-)

Nepochybuju ze rozsahlemu nadzemnimu systemu patrne odpovida podobne rozsahla korenova cast. DOkonce kdyz se pry necah dyne prilis dlouho v kvetinaci, tak si zvykne na to ze lepsi to nebude a po zasazeni do sebekvalitnejsi budu zustane dyne zabbcena, s korenovym systemem omezenym.

Krizit se mohou tykve ze stejneho druhu: tedy napriklad hokaido s oregonem ano. Nevim jak snadno k tomu pri prislusne vzdalenosti dojde, nekde se doporucuje 0,5 km.

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.6 (?), 25.5.2015 23:09

Takže tedy prosím o radu. Právě jsem švagrové přislíbil dvě sazenice hokkaid, jenže k ní jedeme až za 2 týdny. Dnes jsou krásné, s obrovskými listy, jak ty, co jsou v záhonu a jsou v deseticentimetrovém květináči. Tak ji to radši přesadím do něčeho většího, neboť ty dva týdny se mi zdají ještě hrozně moc. Do 20 cm květináče?

Jinak zkušenost mám s pěstováním dvou rostlin hokkaid asi v 70 l dřevěném truhlíku a už bych to neopakoval. Plody byly malé a byly asi 4.

kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 25.5.2015 23:44

Diky za nepovzbudivou zkusenost. Tady pujde o oregon.

Urcite presadit do vetsiho. Ostatne ted je v mesic v panne, tedy nejvhodnejsi na presazovani (relativne priznive obdobi trva vzdy 2 tydny a panna je uprostred)

host - 157.239 (?), 26.5.2015 5:39

Taky by šlo pro příbuznou provést čerstvý výsev, 2týdny jsou tak akorát na vyklíčení a pěkné zakořenění, když nic jiného, budete mít alternativu, kdyby ty starší byly už přerostlé. S.P.,Ch.

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.6 (?), 26.5.2015 21:28

Děkuji moc za vaše reakce. Ano, souhlasím, že ty dva týdny od výsevu by byla dobrá doba na pěkné sazeničky. Nemám ale stejně kam umístit ty stávající a vyhodit, to bych hodně nerad. Jedině snad na střechu, ale ty nádoby by musely být tak velké, že to považuju za dost obtížné realizovat..   Přesadil jsem je do více jak dvojnásobných květináčů, kořeny byly už namačkanané na stěny, že to sotva šlo vyndat. Tak doufám, že to vydrží.

Můžu se zeptat, kde zakladatel tohoto vlákna sehnal semínka oregonu? Četl jsem o nich u pana Marka Kvapila a podle toho je to podle mě hodně přínosná odrůda.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3369) - 173.17 (?), 26.5.2015 6:32

Jestli tomu dobře rozumím, tak Vám jde o zachování čistého semene tykve Oregon. Já bych jistě šel do ručního opylování a individuální ochrany samčích a samičích květů proti návštěvě čmeláků a jiného hmyzu, který se na opylení tykví podílí. Budu to také na zahradě letos zkoušet, na internetu jsou docela dobré postupy, jak to dělat. Jen to chce trochu času a sledování kvetení tykví. Řešení pěstováním na balkoně se mně nezdá moc dobré nehledě k tomu, že ruční opylování zde bude také asi potřebné.

Vladimír 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025